4.3 C
Craiova
duminică, 16 ianuarie, 2022
Știri de ultima orăActualitateUn funcţionar de la primărie recunoaşte că a ajutat la fraudarea APIA

Un funcţionar de la primărie recunoaşte că a ajutat la fraudarea APIA

Procurorii DNA au anunţat trimiterea în judecată a două persoane acuzate că au păgubit APIA cu aproape 300.000 de lei, declarând suprafeţe de teren pe care nu le deţineau. Cel care le-a dat o mână de ajutor, un funcţionar din cadrul Primăriei Valea Stanciului, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii anticorupţie.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din Craiova au dispus trimiterea în judecată a doi inculpaţi, acuzaţi de folosirea de documente false pentru obținerea de fonduri europene. Este vorba de doljenii Camelia şi Nicolae Olaru, ambii reprezentanţi ai unei persoane fizice autorizate, după cum susţin anchetatorii.

Aceştia din urmă au reţinut că, în perioada 23 mai 2008 – 15 mai 2014, cei doi inculpați „au depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente cu un conținut nereal, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate“.
Prejudiciul total este de 281.767 de lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cauză.
Procurorii anticorupţie mai spun că cei doi inculpaţi nu puteau frauda APIA fără ajutorul unui funcţionar din cadrul Primăriei Valea Stanciului.

„În demersurile lor, cei doi inculpați au beneficiat de ajutorul unui angajat al Primăriei comunei Valea Stanciului, județul Dolj, care le-a pus la dispoziție mai multe documente folosite ulterior la APIA“, au mai precizat anchetatorii.

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, urmând să intre în procedură de cameră preliminară.
Pentru recuperarea prejudiciului, anchetatorii au pus sechestru pe mai multe bunuri mobile ce aparțin inculpatei Camelia Olaru.

Funcţionarul recunoaşte că a ajutat la fraudarea APIA

Anchetatorii mai spun că funcționarul care i-a ajutat pe cei doi inculpaţi a solicitat şi obţinut încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției.

„În prezența avocaților, inculpatul Sabău Nicolae, la data faptei funcționar în cadrul Primăriei Valea Stanciului, a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia“, au mai susţinut procurorii DNA.

Mai exact, funcţionarul cu pricina a fost de acord să primească o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, plus interzicerea unor drepturi. Sabău este acuzat de complicitate la folosirea de documente false pentru obținerea de fonduri europene.
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Sabău Nicolae împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Dolj. La primul termen, cel de pe 3 iulie, instanţa a dispus amânarea cauzei pentru 11 septembrie.

Unul dintre inculpaţi este în puşcărie

Procurorii DNA mai spun că inculpatul Nicolae Olaru a fost deferit justiţiei în „stare de deţinere“. Se pare că inculpatul execută o pedeapsă de trei ani şi trei luni de închisoare, primită într-un dosar de ameninţare. La începutul lunii iulie, bărbatul a fost condamnat şi pentru distrugere, iar după contopirea pedepselor trebuie să execute trei ani şi şapte luni de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Djokovic: „Sunt foarte dezamăgit, mă simt inconfortabil, dar respect...

„Telenovela“ s-a încheiat duminică dimineață, când cei trei judecători au...

ȘTIRI GdS