14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalLiga Campionilor | City este noua regină a Europei

Liga Campionilor | City este noua regină a Europei

Manchester City a câştigat în premieră trofeul Ligii Campionilor. Echipa antrenată de Pep Guardiola a învins-o sâmbătă seară, pe stadionul „Olimpic Ataturk“ din Istanbul (71.412 spectatori), pe Inter Milano cu scorul de 1-0.

City a reuşit să scrie istorie, după ce în 2021 a pierdut prima finală jucată în Champions League, 0-1 cu Chelsea.

Guardiola şi-a trecut în palmares a treia sa Ligă a Campionilor, după cele câştigate în 2009 şi 2011 cu FC Barcelona.

Manchester City, care a cucerit Cupa Cupelor în 1970, a realizat o triplă pe care doar rivala Manchester United a mai reuşit-o (1999): Premier League, Cupa Angliei şi Champions League în acelaşi sezon.

Inter Milano rămâne cu cele trei trofee obţinute în 1964, 1965 şi 2010. Nerazzurri au mai jucat două finale, în 1967 şi 1972.

Prima repriză a fost anostă

În ciuda numelor de pe teren, partida nu a fost prea spectaculoasă. A fost un joc tacticizat, în care ambele echipe au fost mai preocupate să nu primească gol, decât să înscrie.

„Cetăţenii“ au început bine meciul şi au avut o şansă în minutul 6, dar şutul cu efect trimis de Bernardo Silva a trecut prin faţa porţii.

Inter a jucat compact şi a pus mari probleme campioanei Angliei la o minge degajată greşit de portarul Ederson Barella (’26).

City a replicat prin Haaland (’27), apoi De Bruyne l-a pus la încercare pe Onana (’29), iar Akanji a încheiat repriza cu un șut de la distanţă, însă imprecis (’45+2).

Cele două formații au forțat mai mult în atac în partea secundă

În partea secundă, City a fost ceva mai insistentă, dar prima fază importantă i-a aparținut Interului, prin Lautaro Martinez (’59).

„Cetățenii“ au deschis scorul în minutul 68. Akanji l-a lansat pe dreapta pe Bernardo Silva, portughezul a întors mingea la marginea careului, de unde Rodri, venit nemarcat, a plasat perfect balonul în colțul din dreapta.

Inter a forțat egalarea și se putea întâmpla în minutul 71. Akanji a fost surprins dezechilibrat la o centrare în careu, iar Dimarco a trimis lobat cu capul, însă balonul a lovit transversala. Apoi, mingea i-a revenit lui Lukaku, dar belgianul nu a putut relua în plasă.

Inter a mai avut o şansă de a egal în 89. Gosens a recentrat cu capul în centrul careului, Lukaku a trimis spre poartă, dar Ederson a respins cu piciorul, iar Ruben Dias a degajat inspirat cu corner.

Meciul s-a încheiat cu o nouă fază fierbinte a nerazzurri-lor la poarta lui Ederson. Acesta a respins mingea trimisă de Gosens (’90+6).

Manchester City:

Ederson – Manuel Akanji (’82, Kyle Walker), Ruben Dias, Nathan Ake – John Stones, Rodri – Bernardo Silva, Kevin De Bruyne (’36, Phil Foden), Ilkay Gundogan, Jack Grealish – Erling Haaland.
Antrenor: 
Josep Guardiola.

Inter Milano:

Andre Onana – Matteo Darmian (’85, Danilo D’Ambrosio), Francesco Acerbi, Alessandro Bastoni (’76, Robin Gosens) – Denzel Dumfries (’76, Raoul Bellanova), Nicolo Barella, Marcelo Brozovic, Hakan Calhanoglu (’84, Henrih Mhitarian), Federico Dimarco – Lautaro Martinez, Edin Dzeko (’57, Romelu Lukaku).
Antrenor: Simone Inzaghi.

Cartonaşe galbene: Barella ’59, Lukaku ’83, Ederson ’90+4 / Haaland ’90+2, Onana ’90+2.
Au arbitrat: Szymon Marciniak – Paweł Sokolnicki, Tomasz Listkiewicz (toţi din Polonia); Istvan Kovacs (România).
VAR: Tomasz Kwiatkowski – Bartosz Frankowski (Polonia), Marco Fritz (Germania).
Delegat UEFA: Jacques Antenen (Elveţia).
Observator UEFA pentru arbitri: Carlos Velasco Carballo (Spania).

Unde au ajuns cele mai multe trofee

De menționat faptul că echipele din Albion au câştigat trei trofee în ultimele cinci finale ale competiţiei. În tot acest timp, Inter a fost ultima echipă din Peninsulă care a cucerit trofeul (2010).

Formațiile din Anglia au cucerit trofeul de 15 ori până acum, din 26 de finale! Cele din Italia au 12 victorii în finale, din 29, informează Agerpres.
Spania rămâne ţara cu cele mai multe trofee câştigate, 19, din 30 de finale.

Citește și: VIDEO | Alex Mitriță a spus răspicat de ce a revenit la Știința

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS