26 C
Craiova
sâmbătă, 6 iunie, 2020
Știri de ultima oră Sport Fotbal UEFA s-a înfuriat după decizia Belgiei de a „îngheța“ campionatul

UEFA s-a înfuriat după decizia Belgiei de a „îngheța“ campionatul

Fotbalul european, oprit în prezent din cauza pandemiei de coronavirus, se concentrează pe o reluare a meciurilor în iulie şi august, a anunţat UEFA. Forul fotbalistic a recomandat totodată ligilor naţionale şi cluburilor să apeleze la oprirea definitivă la competiţiilor „ca la o ultimă soluţie“.

Campioanele să fie decise pe teren!

Într-o scrisoare comună dată publicităţii joi de UEFA, Asociaţia europeană a cluburilor (ECA) şi Asociaţia ligilor europene (EL), adresată membrilor lor, se precizează că este de o „importanţă primordială“ ca toate competiţiile, inclusiv campionatele naţionale, să fie decise pe teren.

Documentul a fost expediat la câteva ore după ce liga belgiană de fotbal a decis să pună capăt sezonului, proclamând drept campioană echipa FC Bruges. Au existat, de asemenea, apeluri ale cluburilor din Olanda şi Italia pentru oprirea campionatelor acestor ţări.

Însă, scrisoarea precizează că au fost create două grupuri de lucru de către UEFA – care a acceptat amânarea cu un an a competiţiei sale fanion EURO 2020 – care să se concentreze asupra modalităţilor de finalizare a sezonului în curs, după data finală oficială de 30 iunie. Mai multe detalii legate de acest subiect urmează să fie oferite până la jumătatea lunii mai.

Se fac scenarii privind reluarea activității

Grupurile de lucru „s-au concentrat asupra scenariilor care să acopere lunile iulie şi august, inclusiv posibilitatea reluării competiţiilor UEFA după încheierea campionatelor naţionale“, notează Agerpres. În scrisoare se subliniază, de asemenea, că o gestionare comună a calendarelor a fost necesară pentru coordonarea sfârşitului actualului sezon cu începutul celui viitor, „care ar putea fi afectat parţial din cauza supraextinderii“.

De asemenea, s-a solicitat ligilor din Europa să lucreze împreună.

„Doar un efort extraordinar coordonat al tuturor organizatorilor de competiţii poate ajuta fotbalul european să iasă din criză, recuperându-şi integral activul său principal, competiţiile. Oprirea competiţiilor ar trebui să fie cu adevărat ultima soluţie, după ce se stabileşte că nicio alternativă de calendar nu ar permite încheierea sezonului. Suntem încrezători că fotbalul va putea reporni în lunile următoare – cu condiţii care vor fi dictate de autorităţile publice – şi cred că orice decizie de abandonare a competiţiilor interne sunt, în această fază, premature şi nejustificate“, se arată în documentul celor trei organizaţii.

Campioanele decise la „masa verde“

UEFA pare să sugereze că, acolo unde competiţiile nu s-au încheiat pe teren, cluburile respective riscă să nu se califice în cupele europene în sezonul viitor.

„Participarea la competiţiile intercluburi ale UEFA este determinată de rezultatul sportiv obţinut la finalul unei competiţii interne complete, iar o încheiere prematură aruncă îndoiala asupra respectării acestei condiţii”, avertizează scrisoarea, adăugându-se că UEFA îşi rezervă dreptul de „a evalua dreptul cluburilor de a participa la Liga Campionilor şi Europa League“.

Citește și: EXCLUSIV / Pavel Badea: Obiectivul nostru major este să avem grijă de sportivi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Sorin Cârțu, jenat și deranjat de atitudinea jucătorilor din...

Președintele Universității Craiova, Sorin Cârțu, nu a...

ȘTIRI GdS

Eventuala retragere a trupelor americane din Germania stârnește îngrijorare

Coordonatorul guvernului german pentru relaţiile transatlantice, Peter Beyer, a avertizat sâmbătă că planurile Statelor Unite de a retrage mii de soldaţi din...

Sorin Cârțu, jenat și deranjat de atitudinea jucătorilor din...

Președintele Universității Craiova, Sorin Cârțu, nu a avut niciun motiv să zâmbească după primul amical al zilei, cu FC Viitorul. El s-a...

Constanța. O fetiță de 4 ani a murit într-un...

O fetiţă de aproape 4 ani a fost găsită moartă de pompieri într-o anexă a unei case, din localitatea Vlahi, unde a...

Durere de nedescris pentru Patricia Țig. Tatăl ei a...

Patricia Ţig, 25 de ani, jucătoarea din România clasată pe locul 85 WTA, trece prin clipe dificile. Tatăl ei, care este totodată și antrenor,...

Ministru demis după achiziția de acadele de 2 milioane...

Ministrul Educației din Madagascar a fost demis din cauza deciziei sale de a achiziționa acadele în valoare de 2 milioane de dolari,...

Fără carantină în Franța, indiferent de gravitatea unui al...

Franţa nu va impune o altă carantină generală în ţară, chiar dacă un al doilea val de COVID-19 ar lovi în toamnă,...