16.4 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăSportIon Jianu și Gabriel Liviu Balica, distinși de APS

Ion Jianu și Gabriel Liviu Balica, distinși de APS

În cadrul Adunării Generale a Asociației Presei Sportive (APS) de sâmbătă, 13 aprilie, Dumitru Graur a fost reales președintele APS, iar în partea a doua au fost decernate premii pentru diferite activități specifice meseriei de gazetar sportiv. Două dintre acestea au revenit presei sportive din Craiova: lui Gabriel Liviu Balica (Radio România Oltenia) i s-a decernat Premiul „Ion Ghițulescu“ (Radio), iar Premiul „Aurel Neagu“ – pentru întreaga activitate, i-a revenit lui Ion Jianu, fostul nostru coleg de la Gazeta de Sud. Distincțiile au fost înmânate de Dumitru Graur.

Balica: Premiul îl dedic lui Sebastian Domozină

Gabriel Liviu Balica a declarat pentru GdS că premiul dobândit îl dedică mentorului său, Sebastian Domozină, dar și altor doi colegi trecuți în neființă.
„Mărturisesc că sunt foarte emoționat, dar mă îmbărbătez aducându-mi aminte de o vorbă pe care mi-a spus-o Sebastian Domozină, când îl întrebam dacă mai are emoții după atâția ani de experiență. Îmi spunea că are de fiecare dată și atunci când ai emoții ai și o doză mai mare de respect pentru eveniment și pentru cei care sunt de față. Îi dedic acest premiu lui Sebastian Domozină, dar și colegilor mei care, într-un interval de timp relativ scurt, au plecat dintre noi, în speță Mugur Corpaci, de la Radio România, și Mihai Șunea, de la Radio Timișoara“, a spus Balica, pentru GdS.

Ion Jianu: Scrieți, băieți, orice, numai scrieți!

La rândul său, fostul nostru coleg de redacție, Ion Jianu, a declarat: „M-a onorat enorm premiul acordat de APS. Am fost suporter alb-albastru până la Revoluție, apoi am avut șansa să lucrez, ca ziarist, la cele două cotidiane din Craiova, șansă pe care am fructificat-o scriind câteva cărți despre Universitatea alb-albastră. Prin Universitatea (echipa de fotbal), Craiova a fost și, într-un fel, este și acum sufletul patimilor fotbalului românesc. Când un scriitor de talia lui Radu Cosașu (alias «Belphegor») scrie negru pe alb că: „Am citit o carte fabuloasă: «Frumoşii nebuni ai Craiovei Maxima» semnată de Ion Jianu (…), un monument documentar care ne face pe toţi mititei…“ (fragment dintr-o recenzie publicată în Gazeta Sporturilor), îmi este de ajuns! Generația actuală de jurnaliști sportivi are încă destule și multe subiecte de abordat. De exemplu, nu s-a publicat o carte, de anvergură, despre Campiona unei mari Iubiri (titlul din 1974), despre FC Craiova, „Campioana de război“ din 1943, titlu neacordat oficial deoarece diriguitorii FRF pretind că în ediția 1942/1943 campionatul nu s-ar fi desfășurat oficial. Și un alt volum trebuie neapărat scris, despre suporterii Științei: pătimași, unici, de neprețuit, cu adevărat al 12-lea jucător al alb-albaștrilor!… Așadar, parafrazând un mare scriitor, aș spune: «Scrieți, băieți, orice, numai scrieți!»“.
Colegul nostru Ion Jianu este autorul a șase cărți despre Universitatea Craiova: „Patimile lui Crişan“ (2004), „Constantin Oţet, antrenorul unei echipe de legendă, Craiova Maxima“ (2006), „Fenomenul Universitatea ’91“ (2008), „Oblemenco, meciul cu viaţa“ (2009), „Frumoşii nebuni ai Craiovei Maxima“ (2004, prima ediţie; 2012, a doua ediție), „Corneliu Andrei Stroe, legenda unei… legende, Craiova Maxima“ (2015). În plus de aceste șase cărți, Ion Jianu este coautor și al volumului lansat zilele trecute în „Aula Mihai I“ (fosta Sală Albastră) a Universității din Cetatea Băniei: „Monografia echipei de fotbal Universitatea / 70 de ani în arena fotbalului românesc și european, 1948-2018“ (ediție bilingvă, română-engleză). Acest premiu este al doilea primit din partea APS de publicistul Ion Jianu, prima distincție fiindu-i acordată, în 2005, de președintele Asociației Internaționale a Presei Sportive (AIPS), Gianni Merlo, „Diploma pentru contribuția la dezvoltarea presei sportive naționale și internaționale“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS