17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSport(VIDEO) Costel Torcea: Ne-am propus să facem ceva pentru România

(VIDEO) Costel Torcea: Ne-am propus să facem ceva pentru România

Puţini oameni iubesc ceea ce fac precum Costel Torcea, unul dintre monştrii sacri ai culturismului din ţara noastră. Multiplul campion naţional, balcanic şi european, în prezent antrenor-coordonator al tuturor loturilor olimpice ale României, a stat de vorbă cu GdS despre anul competiţional 2018, despre realizările clubului său, Gladiator Gym, şi despre performanţele obţinute la nivel de federaţie.
GdS: Maestre, este final de an, ce a însemnat 2018 pentru CS Gladiator Gym?
Costel Torcea: Foarte multe rezultate bune pe plan naţional şi internaţional! Încep cu Campionatele Europene din primăvară, din Spania, de la Santa Susana, unde Sebastian Pană a luat locul cinci la fitness juniori, iar Cristi Firică a luat locul cinci la Masters, la 80 kg. La scurt timp a venit Campionatul Balcanic de la Severin, iar acolo Liviu Tudoran şi Adina Ivaşcu au luat medaliile de bronz. A urmat Cupa Federaţiei, unde Andrei Rada, Robert Popa, Adina Ivaşcu au luat locul I şi Maria Onea – locul II. Au venit Campionatele Naţionale din toamnă, unde micuţul nostru club a obţinut cinci titluri de campioni, prin Narcisa Bivolaru – la bikini fitness junioare şi senioare, Maria Onea – bikini fitness senioare, Victor Popa – Masters Men’s Physique şi prin mine la Masters peste 50 de ani. Tot acolo, Adina Ivaşcu a luat medalia de argint, Liviu Tudoran, Letiţia Marin şi Mirel Cârstea au luat bronzul. La Cupa Mondială, competiţie organizată de FR de Culturism şi desfăşurată la Cluj, CS Gladiator Gym a avut onoarea de a avea oameni în lotul naţional şi a luat trei medalii de bronz prin Victor Popa, la Masters Men’s Physique, tânărul şi proaspătul membru al clubului Cosmin Bogdan a luat medalia de bronz la culturism 90 kg, şi eu am luat tot medalie de bronz la peste 50 de ani. Tot la Cupa Mondială, Claudiu Şufană a luat locul patru, iar Maria Onea şi Adina Ivaşcu au prins locul cinci la bikini. Cu alte cuvinte, a fost un an foarte bun, eu şi colegul meu Firică suntem foarte mulţumiţi.
GdS: Vă aşteptaţi să aveţi şi dumneavoastră câteva momente de glorie la Gala Sportului Doljean?
C.T.: Nu am făcut un calcul al medaliilor, dar credeam că o fac alţii la nivel de judeţ, să vedem dacă este bine sau nu. Nu pot eu să judec lucrurile astea, este dreptul celor care se ocupă de aşa ceva. Probabil că rezultatele obţinute de noi nu sunt suficiente, drept urmare, cei care se ocupă de aşa ceva consideră că putem sau nu putem să fim prezenţi şi noi în familia sportului doljean, cum sunt şi alţii. Noi ne vedem de treaba noastră şi cel mai important lucru pentru mine şi pentru elevii mei la nivel naţional, culturismul şi fitnessul, toate disciplinele care fac parte din cadrul federaţiei, merg foarte bine.
GdS: Au fost şi lucruri negative în 2018, şi fac referire la accidentări…
C.T.: Au fost nişte accidentări grave. Aşa cum ştiţi, Firică a suferit două intervenţii chirurgicale la cot, Paul Dâlganu a avut şi el nişte afecţiuni în zona herniei, a făcut şi el o operaţie, şi îi mulţumim lui Dumnezeu că sunt bine amândoi.

Costel Torcea (al doilea de la dreapta la stânga) și o parte dintre colegii săi nu au ținut cont de sărbători și s-au antrenat normal (Foto: Alexandru Vîrtosu)

„Criticile sunt bune în general, dar să vină de la oamenii care muncesc“

GdS: Începe al treilea an când sunteţi în cadrul federaţiei.
C.T.: Da, începe al treilea an de când am fost numit de actuala conducere în funcţia de antrenor-coordonator al tuturor loturilor României, am la rândul meu un grup de antrenori cu care colaborez, pentru că nu aş vrea să le spun secunzii mei. Colaborez cu Cristi Firică, antrenorul lotului de seniori, Gusti Moldovan de la Târgu Mureş, care este antrenorul lotului de juniori. Ei, la rândul lor, sunt asistaţi de Georgiana Pădure, de la Baia Mare, şi mai nou de Cristian Rus, de la Iaşi – în cazul lui Moldovan, iar Firică, de Iuliana Giurgiu, de la Brăila. Este o echipă extraordinară la nivel de tehnic şi pot să spun că nu ar fi o echipă atât de bine închegată şi de muncitoare dacă nu am avea şi sprijinul întregii conduceri a federaţiei. Vreau să se înţeleagă următorul lucru: noi doar selecţionăm şi ne ocupăm de sportivi pe perioada selecţiei şi participării la evenimentele internaţionale. Trebuie să se ştie foarte clar că meritele aparţin sportivilor, familiilor lor şi cluburilor de la care provin. Noi îi selecţionăm, prezentăm Biroului Federal loturile, acolo ne sfătuim şi luăm cele mai bune decizii. Suntem o mare familie bine intenţionată. Sunt în sportul ăsta din 1982 şi cunosc bine felul cum au mers lucrurile în cadrul federaţiei, am prins şi etapele din anii 1990, când mergeam la competiţiile internaţionale cu plasa şi eram ai nimănui. De când este noua conducere şi actualul preşedinte, care are la rândul său nişte colaboratori extraordinari, lucrurile s-au schimbat, avem o altă imagine, s-a investit foarte mult în echipamente, se plătesc deplasări la zeci de sportivi, se fac premieri, înainte nu existau toate astea.
GdS: Şi răsplata sportivilor a fost mare, spun asta pentru că s-au luat foarte multe medalii la nivel naţional…
C.T.: De când am intrat din nou în viaţa sportivilor de performanţă, pentru că am avut o scurtă pauză cauzată de nişte probleme cu ani în urmă, din 2015, când am participat la CE, am rămas şocat să văd că erau vreo trei bisericuţe la nivelul loturilor naţionale. Preşedintele actual, Gabriel Toncean, are calitatea de a ne uni. Din 2016, când m-a numit antrenor-coordonator, am trecut prin multe greutăţi, multe critici, mi-am câştigat multe antipatii, dar am trecut peste datorită oamenilor din federaţie, pe care i-am simţit mereu lângă mine. Criticile sunt bune în general, dar să vină de la oamenii care muncesc, nu de la cei care se prefac. Noi ne-am propus să muncim, să ne vedem de treaba noastră şi să facem ceva pentru România.

„Muncim, nu ne lăudăm, apoi prezentăm medaliile“

GdS: Rezultatele foarte bune din 2018 pot aduce o presiune în plus în noul an?
C.T.: Da, cred asta, dar ea naşte şi o ambiţie din partea noastră. Sunt convins că România va mai organiza competiţii majore, pentru că preşedintele nostru face parte din Consiliul de Administraţie al Federaţiei Mondiale şi nu e uşor pentru o ţară din Estul Europei, o Românie în care lucrurile merg cum merg, să ai un reprezentant în cel mai mare for, acolo unde sunt nişte monştri în materie de rezultate. Am căpătat deja experienţă, iar acum ştim cum să facem lucrurile să meargă şi mai bine. Muncim, nu ne lăudăm înainte de competiţie, şi apoi prezentăm medaliile, cam pe principiul acesta am funcţionat până acum şi aşa vom face şi în viitor.
GdS: Ce vă doriţi pe plan personal?
C.T.: Vreau să fiu sănătos, să nu fie nimic care să mă ţină departe de a mă pregăti, pentru că acest sport face parte din viaţa mea. Îmi doresc ca toţi sportivii să fie sănătoşi, vreau ca lotul naţional să fie mult mai bine văzut de autorităţi în locurile unde avem sportivi, să fie respectaţi, să fie linişte şi să muncim cu seriozitate pentru că rezultatele vor veni.
GdS: În spatele rezultatelor stau şi oameni care nu se văd niciodată, dar care contribuie sub diverse forme la progresul sportivilor.
C.T.: În spatele unor reuşite stau foarte mulţi oameni. Să vă dau două exemple: la Campionatul Balcanic, unde România a ieşit campioană pe naţiuni, la Cupa Mondială, unde s-a repetat această performanţa, eu şi cu Firică am ridicat trofeele, dar în spatele nostru au fost foarte mulţi oameni, care nu se văd. Este datoria mea să le mulţumesc şi le cer mii de scuze dacă am greşit vreodată, şi să le urez să aibă parte de tot binele din lume. Şi pe plan local sunt oameni care ne-au ajutat enorm şi iarăşi nu se văd. Acest micuţ club Gladiator nu putea să aibă rezultate dacă nu erau Petre Popa şi alţii ca dânsul, pentru că mi-ar lua o zi ca să-i enumăr, dar ei se ştiu, sau cum este Gazeta de Sud, care tot timpul a fost alături de noi şi ne-a mediatizat. Sunt oameni cărora noi le datorăm foarte mult. Vă mulţumesc tuturor şi vă doresc un an nou fericit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS