21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportAlex Băluţă: A venit timpul să câştigăm cu FCSB!

Alex Băluţă: A venit timpul să câştigăm cu FCSB!

Fostul căpitan al Universităţii Craiova, Alex Băluţă (foto), în prezent la Slavia Praga, a profitat de pauza competiţională cauzată de jocurile din Liga Naţiunilor şi, cum nu a intrat în vederile selecţionerului Cosmin Contra pentru meciurile cu Lituania şi Serbia, a tras o „fugă“ în Bănie ca
să-şi revadă familia şi prietenii. Acesta a acceptat cu plăcere o discuţie cu GdS, în care a vorbit despre noul său club, despre diferenţele din fotbalul ceh faţă de cel românesc şi a prefaţat derbiul Ştiinţei cu FCSB, programat duminică, de la ora 21.00, pe „Ion Oblemenco“.

GdS: Cum regăseşti Craiova şi cum îţi merge la Slavia?

Alex Băluţă: Îmi era tare dor să revin acasă. Mi-e foarte bine în Cehia, dar simţeam nevoia să-mi revăd familia, prietenii, şi mă bucur enorm că am prins aceste zile şi am putut veni în România. Mi-a prins bine această pauză competiţională, pentru că avusesem deja mai multe meciuri jucate şi era nevoie de o perioadă în care să mă refac. Am avut o perioadă pozitivă şi mă bucur că vin acasă de pe primul loc în Cehia.

GdS: Ai intrat în primul unsprezece la Slavia, ai şi marcat, cum de nu ai prins o convocare la naţională? Toţi suporterii olteni te vedeau la lot….

A.B.: Am văzut că toţi suporterii Craiovei sunt alături de mine şi mă susţin. Îmi este tare dor de ei, de atmosfera de aici atunci când înscriam goluri. Am început să marchez şi la Slavia şi uneori mă simt ca acasă şi acolo. Într-adevăr am fost titular în ultimele partide şi am jucat mereu pentru că am meritat, am muncit mult. Oamenii au mare încredere în mine, dar au vrut să iau totul pas cu pas, pentru că ştiau că nu va fi uşor pentru mine să mă adaptez. Mă bucur că am reuşit să prind ce mi-au transmis, am pus în practică pe teren şi sunt foarte mulţumiţi de mine. Cred că am reuşit să mă impun. Cu siguranţă că au văzut şi cei de la naţională evoluţiile mele, dar nu vreau să discut pe această temă şi sunt convins că voi ajunge din nou la lot dacă mă pregătesc bine în continuare. Nu analizez eu jocul naţionalei din meciul cu Serbia, dar e bine că nu am pierdut şi păstrăm în continuare şanse la primul loc.

GdS: Cum te înţelegi cu limba cehă? Ai început să te descurci?

A.B.: Mi-am dorit să joc în străinătate şi eram conştient că nu-mi va fi uşor, dar îmi place să-mi fie greu, să fie presiune pe mine, pentru că asta mă ambiţionează şi mă face să dau totul. Cu majoritatea colegilor vorbesc în engleză, mai glumim şi în limba lor, ştiu înjurăturile lor – le-am învăţat primele, pentru că sunt cele mai uşoare, iar ei le folosesc foarte des. Înţeleg când ceva este în neregulă sau când este totul ok, şi învăţ în fiecare zi câte ceva.

GdS: Cât de des te vezi cu Bogdan Vătăjelu, fostul tău coleg, şi cu ceilalţi români de la rivala Sparta Praga?

A.B.: Rivalitatea dintre cluburi nu este un motiv să nu ne întâlnim. Ne-am văzut tot timpul şi mă bucur din suflet că este şi el cu mine acolo, în Praga. Ne-am întâlnit de multe ori la masă, am ieşit să ne relaxăm, vorbim despre perioada petrecută împreună la Craiova şi chiar ne-am imaginat cum ar fi ne vedem peste ani înapoi la Universitatea şi să ne retragem de aici. A jucat în ultimele partide şi părea mai încrezător.

„Acolo nu mergi pe teren“

GdS: Care sunt diferenţele dintre Liga I şi Prva Liga?

A.B.: E o diferenţă destul de mare. Acolo toate echipele se bazează foarte mult pe condiţia fizică. Trebuie să alergi foarte mult, să faci şi faza ofensivă şi pe cea defensivă, să te mişti tot timpul. Acolo nu mergi pe teren, să priveşti jocul… La început mi-a fost puţin greu, pentru că mai aveam anumite deprinderi de aici, din campionatul nostru, pentru că aici eram lăsat în pace, să-mi fac jocul meu, uneori mai şi mergeam pe teren, iar acolo am fost tras de mânecă. Acum ştiu că e mai bine să fii în mişcare tot timpul, am învăţat lucruri noi şi mă simt mai puternic, mai matur şi spun asta după numai două luni. Mai am multe totuşi de învăţat şi îmi doresc ca pe viitor să prind un transfer şi mai bun, în Spania, acolo îmi doresc să ajung.

GdS: Eşti un jucător căruia îi plac combinaţiile, driblingurile, acţiunile unu la unul, cât de mult te-au ajutat aceste atuuri, ţinând cont că echipele din Cehia se bazează mult pe fotbalul în forţă?

A.B.: În campionatul lor nu prea găseşti jucători cu profilul meu, să aibă tehnică în regim de viteză, să ia adversarul mereu unu contra unu şi să scoată adversari din joc. Ei au jucători cu o forţă mai bună. Mă potrivesc foarte bine la Slavia, pentru că noi combinăm tot timpul. Toţi jucătorii sunt în mişcare, nu este un post fix şi schimbăm mereu locurile între noi şi chiar se apropie de ceea ce jucam la Craiova anul trecut. Asta mă ajută, pentru că toţi mă caută cu mingi, dovadă că în ultimele meciuri am avut multe pase decisive, am avut ocazii şi am şi înscris. Toate astea mi-au dat multă încredere şi cred că avem o echipă foarte bună.

GdS: În Cehia vezi terenuri moi şi proaste ca pe la noi? Inclusiv Arena Naţională s-a prezentat rău la meciul cu Serbia…

A.B.: Nu există terenuri proaste la ei. Toate terenurile sunt bune, bine întreţinute. Gazonul de pe terenul nostru arată extraordinar, iar noi facem antrenamente şi pe el înainte de fiecare meci. Cam toate stadioanele pe care am fost până acum sunt frumoase, lumea vine în număr mare la stadion, dar cea mai frumoasă atmosferă o fac suporterii noştri.

Le-a intrat pe sub piele suporterilor Slaviei

GdS: Le-ai intrat rapid în graţii suporterilor Slaviei?

A.B.: Da, încă de la primul gol (cu Karvina – n.r.), când m-am dus în dreptul lor şi am făcut o plecăciune. Pentru ei a fost ceva extraordinar, au postat multe comentarii frumoase la adresa mea pe grupurile lor. Şi după acel meci, când vedeau că antrenorul nu mă introduce în primul unsprezece, erau foarte afectaţi, dar tresăreau când ieşeam la încălzire. Acum, la ultimul gol (cu Pribam – n.r.), tot stadionul m-a aplaudat în picioare, iar peluza mi-a strigat numele minute în şir, oferindu-mi o bucurie de nedescris. Am mai trăit astfel de sentimente aici, la Craiova, şi nu mă gândeam că o să fie la fel şi acolo şi mai ales să se întâmple atât de rapid. Trebuie să o ţin tot aşa dacă vreau ca toţi să mă iubească.

GdS: În timp ce suporterii Slaviei s-au bucurat de tine, cei ai Craiovei te-au regretat etape bune, deoarece jocul a suferit din plin după plecarea ta şi a lui Gustavo.

A.B.: Era normal să regrete plecările noastre, pentru că se obişnuiseră cu noi, cu jocul nostru combinativ şi marcam destul de des. Era normal să sufere şi jocul echipei, pentru că se creaseră anumite relaţii de joc. Ştiu că aici lumea nu prea are răbdare, dar trebuie să înţeleagă că acum sunt mulţi jucători noi, nu au înţeles încă spiritul de aici, poate că nu sunt puşi la curent cu fotbalul din Craiova, că acest oraş a suferit mult, dar cu timpul această echipă va juca aşa cum ne dorim cu toţii. Noi am câştigat o Cupă anul trecut şi este foarte important ca actualii jucători să continue să aducă trofee. Ar fi extraordinar să vin şi eu vara viitoare şi să mă plimb în autocarul acela descoperit alături de băieţii de acum şi să le prezentăm un nou trofeu.

GdS: Să ştii că fanii Ştiinţei te urmăresc cu atenţie în Cehia, comentează mereu când joci.

A.B.: Am văzut şi sunt încântat când văd că îmi scriu pe facebook după meciuri, îmi comentează pozele şi le mulţumesc. Ei m-au ajutat mult atunci când eram aici, dar o fac şi acum şi le mulţumesc.

„Am mare încredere în Mitriţă şi Koljic“

GdS: Vine un meci cu FCSB, tu ştii foarte bine ce înseamnă asta, cum îl prefaţezi? Ca un amănunt, biletele sunt aproape epuizate, deci se va juca în mod sigur cu casa închisă.

A.B.: Nu cred că lumea mai este atât de supărată după meciul cu Hermannstadt, trebuie să lase în urmă ce a fost, iar băieţii trebuie să fie pregătiţi, pentru că nu am reuşit să-i învingem demult pe cei de la FCSB şi a cam venit timpul. Întotdeauna a fost o presiune mare pe noi, s-au vorbit atâtea înainte de meciuri şi aşa este şi acum, dar eu cred că băieţii sunt pregătiţi pentru acest meci şi ne vor oferi o victorie frumoasă. Nu trebuie să ne agăţăm de un gol, ci să luptăm până la final, să intre motivaţi pe teren, pentru că nici FCSB-ul nu este într-o formă foarte bună. Eu cred că suntem peste ei ca valoare, dar trebuie să demonstrăm asta şi pe teren. Cred că atacul nostru este mult mai eficient decât al lor şi am mare încredere în Mitriţă, Koljic, în fundaşi şi în mijlocaşi. Sunt sigur că vor fi foarte montaţi la jocul acesta. Cu o victorie împotriva lui FCSB ar şterge toate rezultatele negative de până acum.

GdS: O să le dai sfaturi lui Bancu şi Mitriţă să nu se mai certe cu suporterii după meciuri?

A.B.: Da, doar că eu nu m-am dus niciodată să mă cert cu ei la gard sau să le răspund. Oricât de bine ai juca tot se găseşte cineva să te critice, să nu-i convină. Ei sunt jucători reprezentativi, sunt componenţi ai naţionalei şi trebuie să fie un exemplu. Dacă te înjură un suporter când nu joci bine trebuie să ridici mâna, să-ţi ceri scuze şi să treci mai departe, să te revanşezi în meciul următor. Trebuie să răspunzi doar pe teren, să dai două goluri şi să le arăţi tricoul, cum făceam eu.

GdS: Ce jucător nou îţi place de la Craiova, pentru că ştiu că ai urmărit toate jocuri de până acum?

A.B.: Îmi place mult atacantul pe care l-au adus ultima dată, Elvir Koljic. Cred că dacă îl aveam anul trecut ne băteam la campionat până în ultima etapă cu şanse reale. Şi portarul Pigliacelli îmi place foarte mult, are puţin din spiritul nostru, al oltenilor. Şi Donkor a jucat foarte bine… Le urez mult succes şi suporterilor le transmit să fie alături de băieţi, chiar dacă mai pierd, pentru că la sfârşit se va trage linie şi atunci vom vedea unde e Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS