7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCampionii de la „Trişcu“ luptă cu adversarii şi cu lipsurile

Campionii de la „Trişcu“ luptă cu adversarii şi cu lipsurile

La Campionatul Național rezervat juniorilor mici de la Buziaș, luptătorii craioveni, antrenați de frații Marius şi Aurel Cimpoeru (stânga) și Valentin Boboșca (dreapta) au obținut șapte medalii: trei de aur, una de argint și trei de bronz
La Campionatul Național rezervat juniorilor mici de la Buziaș, luptătorii craioveni, antrenați de frații Marius şi Aurel Cimpoeru (stânga) și Valentin Boboșca (dreapta) au obținut șapte medalii: trei de aur, una de argint și trei de bronz

Unii dintre cei mai mici luptători campioni de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ din Craiova fac naveta la antrenamente, nu au bani de echipament și nici bani de buzunar când merg la concursuri. Fie că este vorba despre un trening sau bani pentru a-și plăti abonamentul să ajungă cu autobuzul la antrenament, acești sportivi talentați au nevoie să fie sprijiniți să nu abandoneze sportul.

Toată lumea face pledoarie pentru mișcare, iar îndemnul către părinți este să-și lase copiii să practice un sport. Antrenorii merg prin școli pentru a face selecție, aduc copii la pregătire, unii chiar au talent și ajung să ia medalii, dar există situații în care familia nu-și permite să-i susțină financiar, clubul nu poate oferi prea multe și simpla participare la un antrenament reprezintă o luptă câștigată.
Practicanții luptelor de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ din Craiova fac performanță și obțin medalii la mai toate competițiile la care merg. În spatele acestor medalii este multă muncă, dar și o luptă cu lipsurile.
Unii dintre micuții campioni din grupa antrenorului Valentin Boboșca provin din familii cu posibilități materiale reduse și fac eforturi să nu abandoneze sportul pe care îl îndrăgesc. Unii fac naveta din comunele limitrofe și nu au bani mereu să ajungă la antrenament la Craiova, alții nu au bani de buzunar când merg la competiții sau mai rău, fac antrenament pe burta goală.
În ciuda acestor piedici, la Campionatul Național pentru cadeți, desfășurat recent la Buziaș, craiovenii au cucerit șapte medalii, dintre care trei de aur.

Antrenorul Boboșca: Au talent, este păcat să se lase

Antrenorul Valentin Boboșca îi tratează ca pe copiii lui pe sportivi și îi ajută cum poate. Îi este greu când trebuie să împartă echipamentul, care este insuficient. Nu toți apucă, dar li se promite că data viitoare vor primi și ei. „Pe cei mici poți să-i ții în sală dacă îi duci la competiții și după ce câștigă medalie să primească un echipament. Anul trecut, am luat 20 și ceva de medalii și aveam doar zece treninguri. Cum să le împart, când toți erau medaliați? Le promit că vor primi data viitoare. Am unii copii cu ambii părinți fără serviciu, unii fac naveta și nu au bani mereu, alții nu au nici un ban de buzunar când merg la concurs și râvnesc când văd la ceilalți. I-am ajutat cum am putut, pentru că au talent și ar fi păcat să se lase. Două fete au abandonat“, povestește antrenorul care a dus-o pe Ștefania Priceputu, și ea sportivă fără posibilități materiale, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului european.

Fac naveta de la Malu Mare

De ceva timp, antrenorul Vali Boboșca susținea antrenamente și în localitatea Malu Mare, aflată la cinci kilometri de Craiova. Acum sala de sport de acolo este ocupată cu materiale de construcții, iar sportivii care locuiau în comună a trebuit să facă naveta în Bănie pentru a se pregăti de concurs. Ceea ce înseamnă bani cheltuiți de familie și mai mult timp pierdut pe drum. Antrenorul de la „Trișcu“ are promisiuni că în scurt timp sala de antrenament de la şcoala din Malu Mare va fi eliberată, iar sportivii de acolo nu vor mai face naveta la Craiova.

Ce le poate oferi LPS

Directorul Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, Geri Mitroi, spune că ajută cum poate sportivii, cele mai multe probleme întâmpinându-le cei mai mici, care nu au dublă legitimare cu un club de seniori: „Încercăm să-i ajutăm cu tot ce putem pe copii, atât prin prisma banilor primiți de la consiliul local, cât și prin relațiile pe care fiecare le are. Mă refer la colaborarea cu cluburile de mare performanță, CS Universitatea și CSM, care ajută să meargă la concursuri nu doar sportivii cu dublă legitimare la ei, ci și pe cei care nu au resurse financiare. Noi, în afară de participarea la competiții și să le oferim echipament, nu avem ce să facem mai mult. Nu putem oferi premieri medaliaților. Cei care sunt la noi liceeni și au rezultate, primesc bursă sportivă, iar cei din gimnaziu, indiferent la ce școală învață, pot primi burse de studiu, de merit și sociale. În plus, sportivii performeri primesc la final de an premiere în galele organizate de ISJ și DJST. În ceea ce privește echipamentul, nefiind fonduri să luăm la toți sportivii, încercăm să dăm la cei care au rezultatele cele mai bune”.

Așteaptă căminul să-i cazeze pe sportivi

Conducătorul unuia dintre cele mai puternice licee de profil din țară a adăugat că sportivii din familii cu posibilități materiale reduse au avut parte de mici daruri, în special în perioada sărbătorilor de iarnă. „Încercăm să-i ajutăm cât putem pe cei care vin din familii dezorganizate sau familii cu posibilități materiale reduse. De sărbători, clubul Universitatea ne aduce cadouri, am mai luat și noi de la firme, am identificat copii cu probleme speciale și am reușit să le facem mici cadouri. Sper că o dată cu realizarea acelui cămin pe care îl dorim de mulți ani și cu atragerea unor sponsori să le oferim condiții mai multe de pregătire acestor copii care fac cinste liceului și orașului. În general, sunt două probleme: unii copii vin să facă sport, dar nu au condiții, mijloace financiare, iar ceilalți au de toate, dar nu vor să facă, pentru că presupune niște sacrificii“, a mai spus Geri Mitroi.

O mămică vrea să adune mici cadouri

Și o parte din părinții sportivilor din grupa lui Valentin Boboșca s-au mobilizat și încearcă ca în perioada sărbătorilor de iarnă să le aducă o bucurie campionilor fără posibilități. „Și mie îmi este greu să aduc fata la sport, pentru că facem naveta din afara Craiovei și sunt vânzătoare, nu am salariul mare, dar nu vreau să renunțe la acest sport. Este campioană națională, la fel și colegii ei. Mulți nu au echipament, împrumută unul de la altul, alții vin nemâncați la antrenament, unora le dă antrenorul o masă caldă, alții nu au bani de ceva dulce când merg la concurs. Am decis să îi ajutăm și deja am anunțat prietenii și am sunat la mai multe firme pentru că vrem ca de sărbători să le facem mici cadouri, hăinuțe, alimente, dulciuri. Ar fi păcat ca din cauza lipsurilor acești campioni să se lase de sport“, a spus femeia.
Sportivii cadeți de la LPS „Petrache Trișcu“ care au cucerit medalii la Campionatul de la Buziaș sunt: Sorin Lăzărică – aur, Rebeca Bărăga – aur, Ana Maria Cristescu – aur, Codruț Lăzărică – bronz, toți din grupa lui Valentin Boboșca, iar alte trei medalii au fost cucerite de Adriana Iovan – argint, Alin Piroi și Ștefania Bora – ambii bronz, din grupa antrenorilor Marius și Aurel Cimpoeru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS