„Spovedania“ lui Marius TomaSeria de trei înfrângeri consecutive ale echipei masculine de baschet SCM-U Craiova, dar și alte motive, spuse direct sau voalat, l-au determinat pe managerul secției, Marius Toma, să plece de la clubul finanțat de municipalitate.

Toma, care se ocupa de soarta formațiilor de baschet de la SCM încă de la înființarea clubului, în 2006, și-a depus ieri-dimineață demisia, apoi a vorbit, într-o conferință de presă, despre ce l-a nemulțumit în ultima vreme.

Vizibil afectat, acesta a explicat că era nevoie de un șoc la echipă, de o persoană care să ia asupra sa tensiunea existentă, și a mărturisit că regretă că în vară, când a intenționat să se retragă, nu a făcut acest lucru.

„În urma rezultatelor și a situației create trebuie să plătească cineva, și acela voi fi eu. Nu suntem într-o situație foarte bună și acum se văd niște probleme acumulate în timp, care au generat aceste lucruri. Voi vorbi concret, voi spune lucrurilor pe nume. Fac un bilanț concis și voi explica tot ce se întâmplă și cum am ajuns aici. Atâta timp cât echipa care aduce cei mai mulți suporteri la sală nu merge, eu nu pot sta nepăsător și să spun timpul trece, leafa merge. Nu am ce să reproșez conducerii clubului, am fost lăsat să-mi fac treaba“, și-a început Toma confesiunea.

A explicat de ce au plecat jucătorii

Contestat de multe ori că a lăsat jucători importanți să plece, fostul conducător al secției de baschet a explicat că, din cauza bugetului, baschetbaliști care confirmaseră în Bănie sau aveau „lipici“ la public nu au putut fi opriți. Toma a explicat cum au stat lucrurile la finalul sezonului trecut: „Vreau să vin cu exemple în procente, nu în sume, pentru că nu este corect. Acei jucători nu au fost ținuți pentru că nu le-am satisfăcut pretențiile financiare. Drăgușin a refuzat contractul pe care l-a acceptat Krstanovic, Kovac a refuzat contractul pe care l-a primit Vucurovic, Seals nici nu a vrut să discute măcar despre contractul pe care l-a primit Velickovic, Sokk nu a acceptat 30 la sută diminuare ca să accepte contract cât al lui Otovic, Căpușan nu a acceptat salariul lui Șanta, iar Bogdan Popescu a plecat la Timișoara pe salariul lui Șanta și Dragoș Andrei. Travis Bureau a rămas doar pentru că a fost de acord doamna primar să ne dea o sumă suplimentară. Este foarte simplu să fii manager din tribună sau din spatele calculatorului!“.

În accepțiunea lui Marius Toma, problema principală a clubului nu este legată neapărat de buget, care an de an a fost mai mare, ci aceea că nu poate susține cinci echipe în prima ligă la nivel înalt. „După părerea mea, nu poți să faci performanță cu mai mult de două, maximum trei echipe.  Mai întâi ar putea fi făcută o strategie în consiliul local pentru a vedea ce se vrea. Trebuie un plan multianual, să ai jucători pe care te poți baza mai mult timp. Nu mai putem merge în acest sistem. Se dau suficienți bani, dar sunt mulți copii la masă. Dar nu pot hotărî eu, nu pot fi eu călăul.

„Săgeți“ către unii consilieri și alte secții


Pentru că tot a fost vremea confesiunilor, Toma și-a arătat mâhnirea vizavi de atitudinea unor consilieri locali și a trimis săgeți către secția de volei a clubului: „Am fost provocat, dar nu am vrut să intru în polemici. Au fost consilieri locali care în ședință au spus lucruri care nu au nici o legătură cu realitatea. Dacă un consilier te critică, nu este nici o problemă. Problema este atunci când iese într-o ședință de consiliu și spune că nu mai dăm bani la baschet, dăm la volei, la handbal, că fac performanță. Nu se compară merele cu perele. Liga Națională de Baschet este un bussines de peste zece milioane de euro. Nu înseamnă foarte mult față de fotbal, dar după fotbal este a doua ca și valoare. Dacă unii se mulțumesc să joace cu 200-300 de spectatori, noi deja ne-am învățat cu 2.000-3.000 de oameni, iar când vin 1.500 suntem triști. Doar echipa de baschet fete merge la foc mic, cu craiovence, pentru că văd că la volei fete e jucătoare străină, care e văzută de 200 de spectatori. În vară, la conducătorii orașului și la consilieri au ajuns informații trunchiate, mergându-se pe ideea că la baschet s-au cheltuit cei mai mulți bani. Pe secții, voleiul a cheltuit un buget de 58 la sută raportat la nivelul anului 2014, secția de baschet 64 la sută, iar cea de handbal, 72 la sută. Au fost foarte mulți oameni cărora nu le-a plăcut ce s-a întâmplat la baschet. Poate am deranjat pe cineva eu, echipa, ceea ce se întâmplă la Polivalentă. Asta este Craiova, un oraș mic. Fiecare are un telefon la care să sune“.

Unii jucători nu sunt demni să reprezinte Craiova

Concret, Toma își reproșează că nu a renunțat în vară la funcția de la clubul SCM, la constituirea căruia a contribuit acum opt ani, în calitate de director adjunct la DJST Dolj. „Sunt extrem de dezamăgit că nu am găsit o soluție, deși știam condițiile date. Astă-vară am greșit și trebuie să plătesc. Am crezut în forțele mele și credeam că pot să fac mai mult decât se pare că pot. Am fost legat sentimental de club, iar în acel moment nu mai vezi obiectiv. Am crezut că împreună cu antrenorul Andelko Mandic, cel mai de caracter om pe care l-am cunoscut în acest sport, mai putem să aducem niște jucători cu care să facem performanță. Craiova are nevoie de performanță, de sală plină. A dovedit că poate aduce 3.000 de spectatori la fiecare partidă. Din acest punct de vedere, îi susțin pe cei care vin la meci, încurajează echipa și sunt dezamăgiți de evoluția modestă a unor jucători. Unii nu sunt demni să reprezinte orașul Craiova. În momentul în care eu nu cred în ei este foarte greu să mai conduc acest grup“, a spus fostul conducător.

Acesta a trimis o „amenințare“ pentru cei care doresc răul baschetului craiovean: „Voi fi alături de echipă, cel mai mare susținător și, totodată, cel mai mare critic, iar pentru toți cei care voi simți că vor dori să distrugă ce au construit unii în ani de zile voi fi un dușman înfocat“.

A adus All Star Game și Minibaschetul în Bănie

Nu trebuie uitat că Marius Toma a pus umărul serios ca orașul Craiova să aibă o imagine bună în baschetul românesc sau că în Bănie au fost aduse în ultimii ani evenimente de anvergură precum All Star Game sau Liga Națională de Minibaschet și Babybaschet. Pe deasupra, sunt sute de copii care practică baschetul în oraș, la cluburi de stat și private, iar în vară, cu sprijinul autorităților locale s-au renovat bazele sportive la patru școli din oraș. Pe scurt, baschetul a ținut locul fotbalului o perioadă, iar acum ocupă locul doi detașat.

Baschetbaliștii de la SCM-U Craiova vor juca astăzi în Liga Balcanică, în deplasare cu KK Kozuv, partida fiind programată de la ora 20.00.

Craiova ocupă locul patru în grupa B, cu cinci puncte, iar Kozuv este lider, cu 10 puncte.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 16 decembrie 2014

Actualitate

» Cine sunt victimele accidentului aviatic din Constanţa
» Câte 50.000 de euro despăgubiri pentru moștenitorii victimelor
» Primăria comunei Teasc plănuieşte înfiinţarea unei pieţe angro
» Comisia Europeană a clasat trei cauze în care România risca declanşarea procedurilor de infrigement
» Colaborare între Softronic Craiova şi compania ungară LAC pentru construirea unei fabrici de locomotive
» Moştenitorii persoanelor decedate în urma prăbuşirii elicopterului SMURD vor primi despăgubiri de câte 50.000 de euro
» Traian Băsescu a semnat decretul de numire în funcţie a noilor miniştri
» Constanţa: Epava elicopterului prăbuşit a fost recuperată şi va fi dusă la CERONAV pentru expertizare
» Preşedintele ales Klaus Iohannis participă la Timişoara la evenimentele de comemorare a eroilor Revoluţiei
» Liceu internaţional la Craiova

Publireportaj

» Pagini din universul elevei Elena Cristina Ionescu, la Biblioteca „Aman“

Local

» Mehedinţi: Pieton accidentat mortal la Argineşti
» Olt: Lucrările de extindere şi modernizare de la UPU Slatina au fost finalizate
» Revelion în Serbia, de la 40 de euro

Dolj

» Canalizarea, bătaie de cap pentru locatarii din Romanești
» Salubritatea umflă costurile deszăpezirii în Craiova
» Cât cheltuiesc craiovenii pentru masa de Crăciun
» Poliția Locală, hrănită mai bine
» Elicopterul SMURD din Craiova nu mai transportă pacienți
» Anul 2015, cu schimbări de taxe la Piețe
» Polițist judecat pentru comiterea a cinci infracțiuni
» Universitatea din Craiova va înființa un liceu cu predare în limba franceză
» Prim-procurorul de la Orşova, trimis în judecată
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Constructorul chinez dă înapoi primăriei peste 4,5 hectare de pe strada Caracal
» Dolj: Un şofer a lovit mortal o femeie şi a fugit de la locul accidentului
» Eveniment caritabil organizat de PMT Craiova pentru pacienţii de la Pediatrie şi Oncologie Pediatrică
» Mai ușor cu dulciurile de sărbători !
» Doljul și-a premiat voluntarii
» Străzi din Romanești ca-n urmă cu 100 de ani

Gorj

» Peste 50.000 de porci sacrificaţi de Crăciun în Gorj
» Se modernizează baza sportivă de la Ursaţi
» Porc sacrificat tradiţional pentru copiii orfani
» Condescu rămâne definitiv sub control judiciar
» Gorj: Procesul sindicalistului Fluerătoru, amânat din cauza expertizelor
» Colaborare între IPJ Gorj şi poliţişti din Norvegia
» Gorj: Copil de patru ani, lovit de maşină
» Spitalul Judeţean Târgu Jiu scoate la concurs zece posturi de medic

Sport

» Volei (m): SCM-U Craiova s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei CEV!
» Podărenii și-au stabilit programul de pregătire
» Pîrvulescu și Edi Iordănescu au preluat Pandurii Târgu Jiu
» Elevii de la LPS „Petrache Trișcu“ au primit daruri
» Arsenal Craiova, locul doi la Cupa Crăciunului de la Simeria
» Volei (m): SCM-U Craiova s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei CEV!

Sanatate

» Nu uitați să mâncați sănătos și de Sărbători!
» Şeful Clinicii de Chirurgie Plastică a SJU Craiova: „Încă lucrăm cu instrumentar de acum 40 de ani“

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Cum a căzut SMURD-ul: întrebări dure într-o situaţie de urgenţă
» Mitul Arafat începe să se crape. De ce ar trebui să plece din funcție, alături de ministrul Gabriel Oprea

Top