21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportRomânia porneşte spre titlul european

România porneşte spre titlul european

Handbalistele tricolore vor avea parte de adversare puternice încă din primele meciuri
Handbalistele tricolore vor avea parte de adversare puternice încă din primele meciuri

Naționala feminină de handbal a României va debuta duminică la Campionatul European, organizat de Croația și Ungaria, în perioada 7-21 decembrie. În primul meci din grupa B, tricolorele vor întâlni cvintupla campioană europeană, Norvegia, partida fiind programată să înceapă la ora 19.15 (TVR 2 și TVR HD). Meciul, la fel ca toate din grupa B, se va disputa în Ungaria, la Debrecen.
Deși obiectivul declarat al delegației tricolore este o clasare în locurile 1-8, toată lumea se gândește la o medalie şi, de ce nu, chiar la titlul european.
Selecționerul Gheorghe Tadici a vorbit despre acest vis al handbalului feminin românesc. „Locurile 1-8 sunt targetul nostru, iar anul viitor, la Mondial, să ne clasăm pe un loc care să ne permită calificarea la Olimpiadă. Fiecare îşi doreşte rezultatul suprem şi e normal. E foarte greu, dar nu imposibil. Ne lipsesc Oana Manea, Luciana Marin sau Laura Oltean. Mai mult decât atât, Brădeanu este la doar 70% din potențial. Cu toată seriozitatea spun că avem o echipă puternică, şi, dacă va juca la 80-85 la sută din potenţial, poate să facă o mare surpriză. Am făcut cea mai bună pregătire de până acum. Am învins de două ori Germania, echipă care-și propune să fie în Top 4 la European. Dacă se poate, şi se poate, și noi vom termina în primele patru. Putem strica socotelile tuturor“, a spus Gheorghe Tadici înainte de plecarea la Europene.

Burcea și Munteanu, reprezentanții Craiovei

Selecționerul a confirmat vineri numele celor 17 jucătoare care vor face deplasarea la Debrecen. Iată întreg lotul de 17 jucătoare: portari: Ungureanu, Munteanu – portarul echipei SCM Craiova, Dedu; extreme stânga: Ardean, Hotea; extreme dreapta: Nechita, Chiper; pivoți: Chintoan, Pintea, Ciuciulete; linia de 9 metri: Neagu, Zamfir, Brădeanu, Perianu, Țăcălie, Bondar, Băbeanu. Zamfir și Bondar sunt singurele jucătoare care nu au mai evoluat până acum la un turneu final, iar la polul opus este căpitanul Aurelia Brădeanu, care este la al 15-lea turneu final cu naționala, ceea ce este impresionant. Printre cele 17 nu se vor afla Aneta Pârvuț, extrema echipei SCM Craiova, Constantinescu și Puiu, cele trei urmând să rămână acasă. Din staff-ul tehnic face parte și antrenorul craiovean Bogdan Burcea, iar celălalt secund al lui Tadici este Florentin Pera.

„Trebuie să arătăm de la început cine e șeful“

În privinţa grupei cu Norvegia, Danemarca (triplă deținătoare a titlului european) şi Ucraina (medaliată cu bronz la JO din 2004), Tadici este optimist. „E o grupă foarte grea, în care trebuie să arăţi de la început cine e şeful. Dacă jucăm foarte serios vom merge cu puncte în grupa principală. Sper că românii, care vor veni să ne susţină, se vor întoarce mai mulţumiţi decât au plecat din Serbia“, a spus Tadici, care a transmis optimismul său şi fetelor din lot. „Suntem pregătite şi sper să ne putem bucura la final. O să fie o grupă grea, dar suntem pregătite şi la final ne vom arăta valoarea“, a spus căpitanul Aurelia Brădeanu.

Bookmakerii ne văd cu a 9-a şansă

Conform caselor de pariuri, naţionala României nu este văzută între primele opt echipe la CE 2014. Sportivele noastre sunt creditate cu a 9-a şansă la câştigarea Campionatului European, cu o cotă de 20.00. Sub noi sunt Serbia, Slovacia, Polonia, Germania, Suedia, Olanda şi Ucraina. Favorita bookmakerilor este reprezentativa Norvegiei, cotă 4.25. Următoarele în această ierarhie sunt Ungaria şi Muntenegru, ambele cu o cotă de 4.75 la câştigarea titlului european. Pe poziţiile 4-8 sunt clasate în ordine Danemarca – 6.50, Franţa – 8.50, Croaţia – 10.00, Rusia – 18.00 şi Spania – 18.00. În cazul golgheterului competiţiei, liderul naţionalei, Cristina Neagu, este creditată cu a treia şansă, înaintea sa fiind Andrea Penezic (Croaţia) şi 3.50 şi Katarina Bulatovic – 5.00.

Componenţa grupelor

Grupa A: Ungaria, Spania, Rusia, Polonia.
Grupa B: Norvegia, Danemarca, România, Ucraina.
Grupa C: Suedia, Germania, Croaţia, Olanda.
Grupa D: Muntenegru, Franţa, Serbia, Slovacia.

Programul României

Duminică: România-Norvegia (19.15, TVR2);
Miercuri: România – Danemarca (ora 19.15, TVR2);
Joi: România – Ucraina (ora 19.15, TVR2).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS