12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportDecembrie de poveste pentru Marius Bușcă

Decembrie de poveste pentru Marius Bușcă

Marius Buşcă (stânga, sus) şi ceilalţi militari craioveni au alergat pentru camarazii lor
Marius Buşcă (stânga, sus) şi ceilalţi militari craioveni au alergat pentru camarazii lor

Atletul craiovean Marius Bușcă traversează o perioadă foarte frumoasă. Sportivul de 35 de ani se pregătește pentru prima sa participare la Campionatul European de cros. De ceva vreme, alergătorul legitimat la CSM Craiova este militar, iar împreună cu alți opt colegi ai săi a participat recent la un eveniment care i-a umplut sufletul de bucurie.
Militarii de la Brigada 2 Infanterie „Rovine“ din Bănie au alergat 300 de kilometri până la Alba Iulia pentru a strânge fonduri pentru ca unul sau mai mulți eroi răniți în teatrele de operații din Afganistan sau Irak să poată participa la Jocurile Paralimpice Invictus.
La acțiune au luat startul aproximativ 130 de militari din 24 de garnizoane din țară, iar craiovenii au reușit să adune cei mai mulți bani din donații, 1.050 de lei, din totalul de 2.220 de lei, cât s-au strâns.

Gheața de pe Defileul Oltului le-a pus probleme

Marius Bușcă a povestit, pe scurt, pentru GdS cum a decurs traseul de la Craiova până la Alba Iulia și care au fost problemele întâmpinate de delegația craioveană, condusă de maiorul Luigi Udrea. Ceilalți militari care au purtat steagul Brigăzii 2 Infanterie „Rovine“ și steagul tricolor au fost: Mădălin Ionescu, Paul Călinescu Brăbiescu, ambii alergători legitimați la CSM Craiova, Cristian Enescu, Ionuț Ciocan, Ionuț Durău, Adrian Ghenea, Vlad Diaconescu și Mihai Ioniță.
„Vremea a ținut cu noi cât de cât. Sâmbătă am plecat din Craiova, iar în prima zi eu am alergat 30 de kilometri, între Găneasa și Drăgășani. Am fugit și pe pământ, nu doar pe stradă și a fost un antrenament util pentru mine. Seara ne-am cazat la Vâlcea. Duminică am plecat spre Sibiu, dar la Cozia a trebuit să renunțăm la alergare pe o distanță de 50 de kilometri pentru că era gheață pe jos, erau tiruri multe pe defileu și era imposibil să alergăm. Pe deasupra, toți oamenii ne spuseseră că siguranța noastră este cea mai importantă. Apoi, după Boița am continuat alergarea. Am fi putut să ne oprim la Sibiu, dar am zis să continuăm până la Sebeș, pentru ca pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, să ne rămână o distanță mai mică de parcurs și să ajungem în timp util la Alba Iulia. Eu am mai alergat 21 de kilometri între Sibiu și Sebeș. A mai plouat, dar am fost mereu cu gândul și inima la cauza pentru care am pornit la drum. A treia zi am ajuns la Alba Iulia în același timp cu alte cinci-șase brigăzi din țară. Pe la 10 și ceva am intrat pe poarta Cetății“, a rememorat Marius.

Marius Bușcă și Mădălin Ionescu, la un schimb de ștafetă pe traseu
Marius Bușcă și Mădălin Ionescu, la un schimb de ștafetă pe traseu

Încurajări pe traseu

Experiența trăită în cele trei zile a fost deosebită, iar oamenii au reacționat pozitiv la inițiativa inimoșilor militari. „A fost ceva extraordinar. Toți oamenii de pe traseu ne încurajau. Bătrânicile ne ziceau să avem grijă de noi, să ne ajute Dumnezeu, şoferii ne claxonau, mai ales în apropiere de Alba Iulia, când toți știau de ce alergăm. Această cursă mi-a  deschis apetitul și atâta timp cât ne stă în putință să ajutăm, prin sport, pe alții care sunt în dificultate, mereu voi răspunde prezent. Parcă pluteam spre Alba Iulia!“, a spus Marius Bușcă, parcă mai emoționat decât atunci când cucerea medalii de aur la diferite competiții atletice.

Se pregătește cu Marius Ionescu pentru Europene

Acum, alergătorul de la CSM Craiova se pregătește pentru Europenele de cros, care vor avea loc sâmbăta viitoare în Bulgaria. Ne spune cu mândrie că îl are partener de antrenament pe mult mai cunoscutul său coleg său de club, maratonistul Marius Ionescu. „Mă pregătesc împreună cu Marius. Este cel mai bun partener de antrenament pentru fond și semifond pentru mine. Și înainte de a merge la Alba Iulia m-am sfătuit cu el și mi-a zis că prinde bine o astfel de alergare. Acum, la apogeul carierei, se pare că am cele mai mari bucurii. M-am calificat în premieră pentru mine la Campionatul European și sper într-o comportare onorabilă. Mă bucur că sunt sănătos și după
cursa aceasta, cu alergare prin ploaie și lapoviță, nu am răcit. Acum am un serviciu stabil și le mulțumesc celor de la unitatea militară, în frunte cu comandantul Dorin Blaiu, care ne înțeleg că facem și sport și ne susțin“, a completat Bușcă.

Mădălin Ionescu, felicitat de Iohannis la Alba Iulia

madalin ionescu iohannis

După ce maratonistul Marius Ionescu a reprezentat cu cinste România și orașul Craiova la Jocurile Olimpice de la Londra, la Mondiale și Europene, la rândul său, fratele lui Marius, Mădălin Ionescu, și el atlet și militar, a cules laude luni, când a primit felicitări chiar de la președintele ales al României. Prezent la festivitatea de la Alba Iulia, Klaus Iohannis le-a mulțumit militarilor care au participat la proiectul „Stele pentru România“, în cinstea veteranilor. Primul militar salutat de președinte a fost Mădălin Ionescu, component al ștafetei din Bănie.
Atletul a mărturisit că președintele Iohannis le-a spus că se va implica și el în acest proiect: „Am avut onoarea să ne felicite președintele. Ne-a zis că încearcă să se implice în proiectul nostru de a strânge fonduri pentru eroii noștri. Mi-a plăcut mult acțiunea, dincolo de vremea rea și de trafic. Am trecut peste toate. Acum nu mai alergam doar pentru mine, ci pentru niște eroi, și sunt mândru“, a încheiat tânărul de 26 de ani, care a alergat 44 de kilometri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS