10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportTenisul, un sport scump, în care talentul nu este suficient

Tenisul, un sport scump, în care talentul nu este suficient

Oana Gavrilă a obținut rezultate notabile în Spania, ceea ce i-a deschis noi perspective
Oana Gavrilă a obținut rezultate notabile în Spania, ceea ce i-a deschis noi perspective

Orice jucătoare română de tenis își dorește să ajungă la performanțele Simonei Halep. Numai că în acest sport banii au un rol esențial. Craioveanca Oana Gavrilă, care vine după o serie de turnee reușite în Spania, a obținut dreptul de participare la două turnee importante în America. Va merge acolo doar dacă face rost de bani, cel puțin 1.000 de euro.

Toată lumea știe că tenisul de câmp este un sport scump, că ai nevoie să investești mult ca să ajungi sus, detaliu care îi sperie pe mulți dintre părinții care doresc să-și ducă la tenis copiii. Există și percepția că, odată ajuns printre cei mai buni din lume, toate eforturile financiare ale familiei vor fi recuperate cu vârf și îndesat. Banii au un rol foarte important în cariera unui jucător și aici ne referim la cei valoroși. Dacă nu ai bani, nu poţi participa la turnee, iar dacă nu joci, nu poţi urca în clasament. Totul se leagă în tenis, este ca un cerc vicios.

A câștigat un turneu în Spania

Jucătoarea craioveană Oana Gavrilă, de 16 ani, este una dintre speranțele tenisului românesc. Sportiva clasată pe primul loc în țară la categoria sa de vârstă a avut un an foarte bun, în prezent ocupând  locul 124 în clasamentul  ITF U18.
Tânăra legitimată la clubul CS Kofe Craiova, care se pregătește cu antrenorul Teodor Vasile, a participat recent la trei turnee în Spania: Shanchez Casal Junior Cup, Barcelona ITF U18 G3 și Torneo International Junior Cup Sanxenxo. A câștigat unul dintre turnee, Shanchez Casal Junior Cup, iar la cel de la Sanxenxo s-a oprit în semifinale.
Noul loc ocupat în clasamentul mondial i-a oferit tinerei posibilitatea să participe la două turnee foarte importante în America, Eddie Herr ITF și Orange Bowl International Championship. Pentru a ajunge acolo, Oana Gavrilă trebuie să facă rost de bani.
„Ar trebui să merg la începutul lunii decembrie în America, la două turnee imediat sub cele de mare șlem, ca și categorie, dar nu avem banii necesari și de aceea trebuie să căutăm sponsor. Totul este foarte din scurt, nu știam că aș putea participa la aceste turnee, din cauza clasamentului. Am avea nevoie de cel puțin 1.000 de euro și tot ar mai trebui să pună ai mei bani“, a spus jucătoarea pentru GdS.

„Ne descurcăm cum putem“

Întrebată cum sprijină Federația Română de Tenis tinerii jucători talentați, Oana a răspuns că „federația nu ne ajută deloc“.
Într-un interviu acordat în luna august pentru Gândul, antrenorul federal Cătălina Cristea recunoștea că jucătorii sunt pe cont propriu. „În România este o cu totul altă mentalitate, de la jucători până la sistem, faţă de ceea ce este în străinătate. Afară sunt alte condiţii pentru jucători, iar federaţiile primesc bugete mai mari. În România, ca jucător, eşti pe cont propriu. Dacă deja la vârsta de 16 ani nu îţi poţi permite să plăteşti nişte deplasări la concursuri din afara ţării, cel mai bine este să iei în calcul abandonarea acestui sport, cel puţin din punct de vedere al tenisului de performanţă. Este un sport extrem de scump, vorbim
despre sume exorbitante pe care foarte mulţi părinţi le plătesc“, explica fosta jucătoare.

Australian Open, primul vis pentru 2015

Numai că, la fel ca și celelalte jucătoare din România, Oana Gavrilă este ambițioasă și nu renunță la luptă. „Asta e situația, tenisul e un sport scump și ne descurcăm cum putem“, spune puștoaica de 16 ani, care la începutul anului viitor ar trebui să participe la Australian Open (juniori), dar totul este condiționat de bani. Dacă în trecut, Federația ajuta juniorii, plătindu-le cheltuielile la toate cele patru turnee de mare șlem, acum, din lipsa banilor au ales să le plătească doar pe cele două care se desfășoară în Europa, Roland Garros și Wimbledon.
Anul acesta, Oana Gavrilă a participat la turnee în Slovacia, Croația, Bulgaria, Muntenegru, Ungaria, Serbia și Spania, majoritatea de gradul doi, și a câștigat patru finale și a disputat cinci semifinale.

Raluca Olaru: Calitățile au compensat lipsurile jucătoarelor din România

În luna iulie a acestui an, jucătoarea Raluca Olaru făcea o mărturisire dureroasă, cu lacrimi în ochi, când a fost întrebată de ce nu mai joacă la simplu: „Nu mai joc la simplu din cauze financiare. De doi-trei ani nu mai am nici o susţinere financiară. Aveam două opţiuni: să nu mai joc deloc sau să joc dublu ca să mă susţin. De aceea joc doar la dublu“. Cea mai bună clasare pentru Raluca Olaru în ierarhia mondială a fost locul 53, poziţie pe care a ocupat-o în iulie 2009. La junioare, sportiva de 25 de ani a câştigat US Open la dublu în 2006 şi a terminat pe locul doi la French Open, la simplu şi la dublu, în 2005.
România are 35 de fete în primele 1.000 în clasamentul WTA, iar patru dintre ele, Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu și Sorana Cârstea, sunt în prima sută. De aceea, toți străinii se întreabă cum are România atâtea jucătoare cu rezultate fără investiții mari. Răspunsul l-a oferit tot Raluca Olaru. „Poate că nu am avut condițiile altora, dar am avut niște calități care au compensat lipsurile. Sau, mai bine zis, lipsurile
ne-au ajutat, determinat, obligat să ne dezvoltăm de mici anumite laturi: capacitatea de a trage de noi, de a gândi jocul, antrenamentul, meciul și să găsim soluții, chiar și atunci când nu este nimeni pe margine alături de noi“, puncta Olaru în publicația Treizecizero.ro. De cele mai multe ori, tot din lipsa banilor, jucătoarele merg la turnee fără antrenorii lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS