12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportPiţurcă ne-a lăsat bine

Piţurcă ne-a lăsat bine

Victor Piţurcă a făcut eforturi mari ca să poată pleca la arabi
Victor Piţurcă a făcut eforturi mari ca să poată pleca la arabi

Selecţionerul României, Victor Piţurcă, şi Federaţia Română de Fotbal au ajuns ieri-seară la un numitor comun privind rezilierea contractului. Urmărind „filmul“ evenimentelor din ultimul timp, tehnicianul a afirmat în mai multe rânduri că va părăsi banca tehnică a tricolorilor dacă va primi o ofertă foarte bună și se pare că aceasta a venit de la Al Ittihad. „Nu pot să neg că impresarul meu nu poartă nişte discuţii. Dacă va exista vreo ofertă, primul care va afla va fi preşedintele FRF (Răzvan Burleanu – n.r.)”, a spus Piţurcă imediat după succesul de marți seară, din Finlanda. La doar o zi, Ibrahim Mansour Al Balawi, președintele celor de la Al Ittihad, a punctat că s-a înțeles cu Victor Pițurcă. „Și-a luat angajamentul că își va plăti singur clauza. Suntem siguri că se va rezolva“, a precizat oficialul grupării din Arabia Saudită, la Digi Sport.
„Răspunsul“ a venit ieri-seară, când federația a anunțat eliberarea din funcție a antrenorului. „FRF şi Victor Piţurcă au reziliat astăzi, 16 octombrie 2014, de comun acord, contractul privind postul de selecţioner al echipei naţionale a României, precum şi contractele celorlalţi membri ai staff-ului primei reprezentative“, se arată într-un comunicat postat pe frf.ro. Din staff-ul lui Piți făceau parte Eugen Neagoe, Valeriu Răchită, Gabriel Boldici, Dan Apolzan, Martin Tudor (toţi antrenori secunzi), Marius Dima (preparator fizic), Pompiliu Popescu (medic), Roger Popovici, Ghiţă Păcuraru, Victor Hexan, Ovidiu Blendea, Bogdan Ionescu (toţi masori), Cornel Mateiaşi (magaziner).
Pentru a putea pleca de la conducerea primei reprezentative a României, Victor Pițurcă a trebuit să achite o clauză de reziliere de 400.000 de euro.

Fostul selecţioner al naţionalei României, Victor Piţurcă, a ajuns, aseară târziu, la o înţelegere cu oficialii clubului Al Ittihad şi se pare că a semnat un contract pe două sezoane cu gruparea din Arabia Saudită. Tehnicianul oltean va fi însoțit de secunzii Eugen Neagoe și Valeriu Răchită, preparatorul fizic Marian Dima, antrenorul de portari Martin Tudor, managerul sportiv Ovidiu Costeșin și, surpriză, Alex Pițurcă, fiul selecționerului. Piţi a anunţat că va susţine astăzi o conferinţă de presă şi va face public detaliile mutării.

Victor Piţurcă (58 de ani) se află în funcţia de selecţioner al României din 1 iulie 2011, el fiind la al treilea mandat la prima reprezentativă.

Se „încălzesc“ cinci pretendenți

FRF a anunţat că mai multe detalii despre plecare lui Pițurcă și despre națională vor fi oferite de preşedintele Răzvan Burleanu într-o conferinţă de presă ce va avea loc luni, de la ora 12.00, la Casa Fotbalului, existând posibilitatea să fie prezentat atunci și succesorul lui Victor Pițurcă. Surse din cadrul FRF susțin că șansele cele mai mari pentru a prelua postul rămas vacant le are Cosmin Olăroiu, în prezent la Al Ahli, în discuții mai fiind Dan Petrescu, Walter Zenga, Ladislau Boloni și Cosmin Contra.
În campania de calificare la Campionatul European din 2016, găzduit de Franța, naționala României ocupă locul doi în grupa F, cu șapte puncte, având două victorii, cu Grecia și Finlanda, și un egal, cu Ungaria, fiind la două puncte distanță de liderul Irlanda de Nord, formație pe care o vom întâlni pe 14 noiembrie, de la ora 21.45, la București.

 

Reacţii din lumea fotbalului:

 

Mircea Sandu, fostul preşedinte FRF: „Sunt stupefiat că un antrenor care nu a pierdut nici un meci în preliminarii şi a dus echipa pe locul 23 sau 21 în ultimele 4-5 luni este forţat de conducerea federaţiei să solicite rezilierea contractului. Sunt anumite interese ale celor care conduc acum FRF. Nu poţi să schimbi aşa un antrenor. Dacă Ranieri nu a fost schimbat de greci, care are doar un punct din 9, iar Piţurcă e forţat să plece, deşi are 7 din 9, e clar că sunt interese. Aici se fac anumite jocuri care lezează interesul naţional. Eu mă întreb cum s-a reziliat acest contract, când domnul Burleanu este plecat, şi pe banii cui, în timpul serviciului, în Muntenegru, unde sunt alegeri sau calendar pentru minifotbal? Deci în ziua în care se anunţă rezilierea contractului selecţionerului, preşedintele e plecat. Cu cine a vorbit Piţurcă? Iar dacă Burleanu e plecat, Chivorchian şi-a luat concediu. Părerea mea e că ar trebui ca selecţioner să fie Iordănescu. El are un salariu bun, poate fi renegociat salariul lui şi poate conduce naţională. Să aduci un selecţioner străin e greu, cine îţi pune echipa pe picioare, fără un ciclu de pregătire. Olăroiu a fost prima variantă a mea, pe care am iniţiat-o. Sigur că Olăroiu e un antrenor foarte bun, ar fi o soluţie, poate cea mai bună. Dar dacă nu ai soluţii şi tot îl ai pe Iordănescu aici, eu cred că el ar fi indicat”.

 

Alexandru Maxim, mijlocaş Vfb Stuttgart: „Ştiam ceva după meciul cu Finlanda. La cum l-am simţit pe dânsul, mă aşteptam să se întâmple asta. Mie îmi pare rău, dar îi urez succes în Arabia Saudită. Toţi ne-am pus anumite întrebări după victoria cu Finlanda şi atunci am aflat. Suntem favoriţi la calificare. Dânsul a avut rezultate foarte bune la naţională, chiar dacă a fost şi criticat”.

 

Bogdan Stancu, atacant Genclerbirligi: „Mă surprinde puţin că a plecat de la naţională. Părea foarte bucuros pentru rezultatul din Finlanda. Asta e. E alegerea lui. Sunt puţin dezamăgit pentru că am avut o relaţie bună cu dânsul. Îmi pare rău, am învăţat multe de la dânsul, mi-aş fi dorit să continuăm. Preşedintele federaţiei va alege un antrenor cu o valoare apropiată lui Victor Piţurcă. Acum suntem foarte aproape de calificarea la Euro-2016”.

 

Ioan Andone, antrenor: „Era previzibilă această plecare, pentru că este deja al doilea episod. Este alegerea lui, nu putem să o comentăm, trebuie doar să o respectăm. Poate s-a gândit că are o anumită vârstă, că a stat un număr destul de mare de meciuri la echipa naţională. Trebuie să recunoaştem că a lăsat o echipă aproape calificată la turneul final. Acum depinde şi de tipul de antrenor pe care îl agrează federaţia, pentru că sunt destui care ar accepta. Pe mine nu m-a sunat nimeni de la federaţie, dar oricum am aflat doar de 30 de minute de plecarea lui Piţurcă. V-am spus, depinde de ce vrea federaţia. Poate vrea antrenor tânăr, poate vrea unul cu experienţă. Depinde de conducerea federaţiei. Aşa, este acolo, în cadrul federaţiei, Anghel Iordănescu, are toate atuurile, dar nu pot eu să spun cine este mai potrivit acum la echipa naţională”.

 

Walter Zenga, antrenor: „Dacă se vorbeşte despre antrenor român sau străin, eu sunt la mijloc. Piţurcă a plecat, dar nu cred că cineva s-a gândit să vorbească cu vreun antrenor până acum. Eu nu mă autopropun, dar dacă se pune problema să vin sau nu, cred că voi spune da. Mi se pare normal, pentru că îmi doresc asta. Trebuie ca oamenii din federaţie să se gândească bine la viitor. Oricine vine are o muncă frumoasă în faţă. Naţionala României nu este calificată încă la Campionatul European. Pot pregăti echipa naţională pentru meciul de luna viitoare cu Irlanda de Nord. Urmăresc tot timpul campionatul din România, sunt la curent cu tot ce se întâmplă”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS