Acasă Sport Fotbal - Cazul dezafilierii FC Universitatea Craiova a ajuns la Camera Preliminară

Fotbal – Cazul dezafilierii FC Universitatea Craiova a ajuns la Camera Preliminară

-

Dosarul dezafilierii FC Universitatea Craiova a ajuns la Camera Preliminară, unde magistratul de caz va verifica actele depuse sau va cita părţile, urmând ca în maximum 60 de zile să se decidă dacă acesta va fi restituit anchetatorilor sau se va începe judecarea în cauză, informează Mediafax. „E o chestiune de procedură pentru trimiterea dosarului la Camera Preliminară ca judecătorul să verifice regularitatea actului de sesizare a rechizitoriului. La Camera Preliminară se stă până la 60 de zile în care se depun înscrisuri şi excepţii, iar judecătorul va aprecia dacă trimite dosarul înapoi sau dacă cere completarea lui. Noi am depus excepţii, el le va citi. Acum se face procedura de comunicare prin documente şi decide dacă începe judecata. Verifică dacă actele au fost legal administrate şi dacă trebuie completate în rechizitoriu anumite aspecte”, a spus avocatul FC Universitatea Craiova, Cristian Ene.

Pe 17 iunie, preşedintele FRF, Mircea Sandu, şi fostul conducător al LPF, Dumitru Dragomir, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul dezafilierii echipei FC Universitatea Craiova. Sandu şi Dragomir sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, folosire a influenţei ori autorităţii persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite şi infracţiunea de sustragere de sub sechestru.
În acelaşi dosar au fost trimise în judecată şi FRF şi LPF, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi infracţiunea de sustragere de sub sechestru.
Potrivit anchetatorilor, pe 20 iulie 2011, la o şedinţă a Comitetului Executiv al FRF s-a hotărât excluderea provizorie a SC Fotbal Club „U” Craiova SA, decizia fiind pusă pe seama încălcării grave a statutului Federaţiei, fără a se detalia şi motiva în ce au constat încălcările şi gravitatea lor.
Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de conducători ai Federaţiei Române de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal şi-au folosit influenţa şi autoritatea faţă de ceilalţi membri ai Comitetului Executiv al FRF, susţin procurorii. Aceştia au mai menţionat că, pe 25 iunie 2012, printr-o sentinţă civilă, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că măsura excluderii provizorii a Craiovei a fost adoptată cu „un manifest exces de putere, iar prin punerea sa în aplicare s-au produs deja consecinţe iremediabile din punct de vedere material şi al activităţii sportive, care se perpetuează în timp”.
În rechizitoriu s-a precizat că, urmare a deciziei de excludere a SC Fotbal Club „U” Craiova SA din FRF, contractele civile dintre club şi jucătorii săi de fotbal au fost desfiinţate, iar aceştia au fost legitimaţi la alte cluburi sportive, fără nicio contraprestaţie aferentă drepturilor federative ale acestora. Toate acestea în condiţiile în care drepturile federative fuseseră puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existenţei unor obligaţii faţă de bugetul statului. „Mai precis, la data de 31 ianuarie 2011, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj, dispusese sechestrarea bunurilor mobile ale S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. şi totodată indisponibilizase un număr de 39 de jucători de fotbal care aveau încheiate contracte civile cu clubul respectiv, sub aspectul valorii de contract, ca drepturi federative apreciate la suma de 15.800.000 lei”, au adăugat procurorii anticorupţie, menţionând că suma de 15.800.000 lei este considerată a fi prejudiciu cauzat prin infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpaţilor Sandu Mircea, Dragomir Dumitru şi ale LPF.

ȘTIRI VIDEO GdS