10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportSCM - cu Burcea pe locul 9, cu Amariei, tot pe 9

SCM – cu Burcea pe locul 9, cu Amariei, tot pe 9

În vara anului trecut, antrenorul echipei feminine de handbal SCM Craiova, Bogdan Burcea, era înlocuit cu fosta câştigătoare a Ligii Campionilor, Carmen Amariei. Cu un buget mai mare pentru echipă, s-a vorbit de obiective măreţe, nu de evitarea retrogradării.
Deocamdată, echipa este pe locul 9, aceeaşi poziţie pe care o ocupa exact acum un an, în februarie, cu Burcea pe bancă.

Vara trecută, după desfiinţarea echipei-fanion a handbalului românesc, Oltchim, multe echipe din ţară s-au gândit că este momentul lor să încerce să câştige campionatul, după o dominaţie de ani a formaţiei vâlcene. Baia Mare şi Braşov au investit masiv, au luat câteva jucătoare importante de la Oltchim, iar acum, după disputarea a 16 etape din campionat ocupă primele două locuri în clasament şi sunt favorite la câştigarea titlului.
Şi iubitorii handbalului din Craiova sperau ca echipa să revină în prim-planul handbalului românesc, să lupte pentru locuri fruntaşe, după ce în ultimii ani formaţia din Bănie s-a zbătut în subsolul campionatului.
Considerând că antrenorul Bogdan Burcea nu face casă bună cu termenul de performanţă, oficialii clubului SCM, puşi pe fapte mari, au decis să renunţe la tehnicianul craiovean, după ce, în primă fază, îi prelungiseră contractul. „Schimbarea băncii tehnice am făcut-o în urma unor calcule, unei atente analize a rezultatelor din sezonul trecut, în funcţie de buget. Am ajuns la concluzia că şi handbalul poate să aibă rezultate mult mai bune şi obiective măreţe decât evitarea retrogradării“, spunea atunci directorul SCM, Bogdan Bălan.
În luna ianuarie a anului 2013, Craiova dăduse o lovitură de imagine pe piaţa transferurilor, aducând-o ca jucătoare pe Carmen Amariei, multiplă câştigătoare a Ligii Campionilor, jucătoare cu un CV impresionat. Câteva luni mai târziu, conducătorii SCM au decis că Amariei, care îşi încheiase cariera de jucătoare din cauza unei accidentări, este cea mai potrivită pentru postul de antrenor.
La prezentarea noii antrenoare, cuvintele de ordine erau „echipă competitivă“, „performanţă“, „rezultate bune, pe placul publicului“.
„Sper să fie o colaborare nu bună, ci foarte bună, cu rezultate bune şi foarte bune. O asigur pe Carmen de tot sprijinul şi de cea mai bună colaborare pe care o poate avea cu clubul“, a adăugat Bălan.
Bugetul echipei a crescut considerabil faţă de anul precedent, dar nu atât încât vreo „galactică“ de la Oltchim să poată fi adusă în Bănie.
În aceste condiţii, obiectivul declarat pentru primul sezon cu Carmen Amariei pe bancă a fost play-off (locurile 1-6), deşi antrenoarea a spus de curând că ea are în contract trecut ca obiectiv locurile 1-7. „Sunt încrezătoare în forţele mele, în ceea ce ştiu, în ce am acumulat în aceşti ani, în activitatea mea ca sportivă şi sunt sigură că şi rezultatele vor fi pe placul iubitorilor acestui sport“, spunea în vară Amariei.

Anul trecut, la victorie se dădeau două puncte, acum trei

Până acum s-au disputat 16 etape din Liga Naţională, iar SCM Craiova ocupă locul 9, aceeaşi poziţie pe care echipa o ocupa exact acum un an, pe 12 februarie.
Ce-i drept, diferă numărul de meciuri, de puncte, de victorii, egaluri, înfrângeri şi, în plus, s-a schimbat şi sistemul competiţional şi de punctaj. Anul trecut, pentru victorie se dădeau două puncte, iar acum se dau trei puncte.
Indiferent de aceste considerente există destui spectatori care ţin cont de poziţia ocupată de echipă în clasament, nu numai după jocul prestat de handbaliste.
Anul acesta, în cele 16 meciuri, Craiova a acumulat 16 puncte, având cinci victorii, două egaluri şi nouă înfrângeri. Trebuie menţionat că SCM a fost penalizată cu un punct deoarece a folosit o jucătoare nelegitimată corect, Anca Amariei.
Din retur mai sunt de disputat şase partide şi chiar dacă jucătoarele alb-albastre le câştigă pe toate este greu de crezut că mai pot prinde play-off-ul, de care le despart nouă puncte. SCM mai are de jucat în retur cu Constanţa (deplasare), Ploieşti (deplasare), Vâlcea (acasă), Baia Mare (acasă), Roman (acasă) şi CSM Bucureşti (deplasare). Teoretic, fetele lui Carmen Amariei au şanse la play-off dacă vor câştiga cele şase meciuri, iar echipele mai bine clasate vor înregistra câteva eşecuri.
După ultimul meci disputat, cel de acasă cu Brăila, antrenoarea Carmen Amariei, a fixat obiectivul pentru perioada următoare: „Noi sperăm în continuare la nişte victorii şi ca rezultatele celor şase echipe să ne ducă undeva în primele şase locuri“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS