10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSportRaluca Sbârcia merge la Doha pe banii clubului

Raluca Sbârcia merge la Doha pe banii clubului

Pentru că Federaţia Română de Scrimă nu are bani să trimită echipa feminină de spadă a României la competiţii, deplasarea sportivelor este plătită de cluburile la care acestea sunt legitimate. Singura craioveancă din lot, Raluca Sbârcia, este într-o situaţie fericită, căci clubul său, CS Universitatea, a găsit bani să o trimită la Doha, acolo unde va avea loc prima etapă din Cupa Mondială.

Echipa feminină de spadă a României debutează săptămâna aceasta în noul sezon competiţional. Ca la fiecare început de an, Federaţia Română de Scrimă, neavând încă bugetul alocat, cere sprijin financiar la cluburile de unde provin sportivele. Lotul României este alcătuit din trei fete de la Steaua Bucureşti, Ana Maria Brânză, Simona Deac şi Maria Udrea, şi o spadasină din Craiova, Raluca Sbârcia, legitimată la CS Universitatea.
Primul concurs oficial al anului 2014 va fi la Doha, în Qatar, prima etapă din cadrul Cupei Mondiale, la individual şi pe echipe.
Orice punct obţinut contează în clasamentul mondial şi, deşi costurile legate de deplasare şi cazare nu sunt deloc mici, directorul CS Universitatea, Pavel Badea, nici nu s-a gândit să nu o trimită pe Raluca la concurs, mai ales că spadasina pregătită de Mircea Alecu a fost desemnată anul trecut cea mai bună sportivă din Dolj. „Grosul bugetului nostru vine de la Ministerul Educaţiei, dar este destul de mic şi insuficient pentru a face faţă cheltuielilor. Eu am reuşit să obţin sponsorizări, care ne ajută mult. Raluca este una dintre sportivele reprezentative de la CS Universitatea Craiova, singura spadasină craioveană din lotul naţional, lot cu rezultate remarcabile la competiţii importante, şi merită orice efort. Şi noi, şi Steaua suntem două cluburi serioase şi nu putem permite ca sportivii să nu participe la concursurile din calendarul competiţional internaţional dacă federaţia nu are bani“, a menţionat Badea, pentru GdS. CSU Craiova şi Steaua sunt la concurenţă pentru întâietate la mai multe sporturi: spadă (fete), atletism şi judo.
Situaţia prezentată mai sus este fericită, nu puţine fiind cazurile în ţară când sportivii nu au putut merge la concursuri naţionale şi internaţionale deoarece cluburile nu au avut bani, sau mai mult, au fost stagii de pregătire în străinătate ale diferitelor loturi naţionale la care nu au participat toţi sportivii selecţionaţi, ci doar cei ai căror cluburi au avut bani să-i trimită.

Concursul de la Doha, extrem de important

Revenind la competiţia de la Doha, care va debuta pe 17 ianuarie, Ana Maria Brânză, cea mai bună spadasină din lume în 2013, a avut rezultate remarcabile la acest concurs. În 2009 şi-a adjudecat titlul, iar anul trecut a terminat pe locul al doilea. Pe 17 şi 18 ianuarie este programat concursul individual, iar pe 19 ianuarie întrecerea pe echipe.
Obiectivul fixat de selecţionerul Octavian Zidaru este ca Ana să urce pe podium, dar şi echipa să aibă un rezultat bun: „Aş vrea ca Ana Maria Brânză să urce pe podium, dar mă interesează foarte mult şi întrecerea pe echipe. Orice punct pe care-l obţinem contează foarte mult în clasament, iar în funcţie de el putem avea un culoar bun la Campionatul Mondial şi chiar la calificările pentru Jocurile Olimpice de la Rio“.
Antrenorul lotului naţional feminin are obiective măreţe, gândul său fiind doar la medalii, ca în fiecare an: „Trebuie să aducem medalii şi în 2014, atât la Campionatele Europene, cât şi la Campionatele Mondiale. Echipa deja s-a cristalizat şi eu spun că în acest an se va stabiliza, va fi mai matură“.
Despre concursul de la Doha, unul dintre cele mai importante din an, a vorbit şi Mircea Alecu, antrenorul de la club al Ralucăi Sbârcia: „La Doha vin cele mai importante sportive. La individual, Raluca nu are şanse foarte mari, dar la echipe România poate urca pe podium“.

CSU, în cupele europene… la scrimă

Echipa masculină de spadă de la CS Universitatea Craiova, antrenată de Dumitru Popescu, va participa anul acesta la Cupa Campionilor Europeni, câştigându-şi acest drept după ce anul trecut a devenit campioană naţională. Competiţia va avea loc în Germania. „Dacă, la fotbal, Craiova nu a mai avut de mult timp o echipă în cupele europene, CS Universitatea o va reprezenta în Cupa Campionilor la scrimă“, a completat Pavel Badea.

Federaţia de Scrimă – bogată în rezultate, săracă la buget

Deşi atunci când se stabilesc bugetele federaţiilor sportive se spune că performanţa este principalul criteriu care stă la baza împărţirii banilor, în practică s-a dovedit că nu se prea ţine cont. Anul trecut, la împărţirea bugetului, Ana Pascu, care pe atunci conducea Federaţia Română de Scrimă, şi-a arătat nemulţumirea vizavi de banii alocaţi, comparativ cu alte federaţii care au obţinut rezultate mai slabe: „Nu înţeleg cum federaţii care nu au câştigat nici o medalie la Londra primesc un buget egal cu cel al scrimei sau chiar mai mare! Luptele nu au mai adus nici o medalie, fie ea olimpică, mondială sau europeană, de patru ani“. În topul bugetelor pe 2013 au fost federaţiile de atletism, baschet şi box, în timp ce scrima a ocupat locul doi din coadă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS