18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSport„Piţi“ s-a ales cu „Puiu“ pe cap

„Piţi“ s-a ales cu „Puiu“ pe cap

Şedinţă mare ieri-dimineaţă la Comitetul Executiv al FRF, pe ordinea de zi abordându-se mai multe subiecte interesante, printre acestea numărându-se şi menţinerea sau nu a lui Victor Piţurcă la cârma naţionalei, după ce România a ratat participarea la CM din 2014, găzduit de Brazilia. Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a confirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că „Piţi“ va rămâne în funcţia de selecţioner al naţionalei României şi pentru campania de calificare la Euro 2016, dar că nu va mai beneficia de libertatea de alegere de până acum, numindu-i un superior, mai exact pe Anghel Iordănescu, acesta fiind noul director tehnic al tricolorilor.
Victor Piţurcă a transmis Comitetului Executiv al FRF raportul său de activitate de la echipa naţională, însă nu a fost prezent pentru a-l susţine datorită unei clauze din contract, care prevede că discută doar cu preşedintele Mircea Sandu, nu şi cu muritorii de rând.
„Am primit raportul din partea selecţionerului Victor Piţurcă. Bilanţul statistic este pozitiv, dar eu l-am criticat pentru că în meciul din Grecia nu a folosit cel mai bun unsprezece de care dispuneam. Per total, însă, sunt mulţumit. Am încheiat un contract cu Victor Piţurcă, are obiectiv calificarea la Campionatul European din 2016 şi mă ţin de cuvânt. A promovat fotbalişti ca Torje, Grozav şi mai are jucători care vin din urmă, ca Nicuşor Stanciu, Gabriel Iancu şi alţi câţiva, iar obiectivul pare aproape realizat. Comitetul Executiv a aprobat la cererea mea numirea lui Anghel Iordănescu ca director tehnic al FRF, care va avea printre atribuţii şi elaborarea strategiei legată de participarea în competiţie, criterii de selecţie, raţionalizarea mijloacelor de pregătire, sistem de joc şi altele. De ce acest lucru? Pentru că am constatat că ne-am pierdut din identitate. Pe viitor, el va fi omul care va propune antrenorii la toate nivelurile de juniori şi sper ca o dată cu aprobarea strategiei, fotbalul românesc să intre într-o nouă creştere. Vrem o preocupare pentru tineri, să se lucreze cu bucurie cu aceştia“, a spus Mircea Sandu.
Anghel Iordănescu a pregătit echipa naţională în perioada 1993-1998 şi 2002-2004, calificând prima reprezentativă la ediţiile din 1994 (unde tricolorii au ajuns în sferturile de finală) şi 1998 ale CM şi la CE 1996 şi 1998.

Mircea Sandu nu renunţă la visul de a organiza CE din 2020

Preşedintele FRF a vorbit şi despre şansele ca România să facă parte din comitetul de organizare al Campionatului European din 2020. „Va fi în primăvară o inspecţie din partea oficialilor UEFA, după care, în septembrie 2014, se vor da pachetele de sarcini pentru organizarea Euro. România are şanse reale de a obţine acest privilegiu, dacă îşi va face bine temele. Domnul Gabriel Oprea se va ocupa de acest lucru, are experienţa necesară. În jur de 15 ministere vor conlucra la candidatura României“, a spus Mircea Sandu, care l-a „taxat“ în final pe Răzvan Burleanu, unul dintre candidaţii la postul suprem de la Casa Fotbalului, acuzându-l că ar fi suspect de evaziune fiscală cu operaţiunile pe care le întreprinde în fruntea federaţiei de minifotbal: „Vreau să-i răspund şi lui «Minifotbal», ăsta, Răzvan Burleanu, care spune că trebuie luat totul de la zero. Eu voi lăsa 20 de milioane de euro când voi pleca, sper să nu îi risipească unul ca el. Vreau să spun că minifotbalul nu există la MTS şi că tot ce organizează este suspect de evaziune fiscală. Sunt curios cum sunt închiriate aceste terenuri, unde joacă echipele astea. Cam atât“.
Pentru că tot s-a atins subiectul „alegeri la FRF“, trebuie menţionat că în cadrul şedinţei de ieri a Comitetului Executiv s-a stabilit ca scrutinul pentru preşedinţia federaţiei să aibă loc pe 5 martie 2014. La alegerile pentru preşedinţia FRF şi-au anunţat candidatura până acum fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, preşedintele FR de Minifotbal, Răzvan Burleanu, fostul fotbalist Marcel Puşcaş şi fostul internaţional Gheorghe Popescu. În afară de aceştia, numele altor oameni de fotbal, Adrian Porumboiu,
Gheorghe Chivorchian şi Anghel Iordănescu, au fost vehiculate că se vor afla pe lista candidaţilor la funcţia de preşedinte al FRF. Actualul conducător al FRF, Mircea Sandu, a anunţat că nu îşi mai doreşte încă un mandat la şefia instituţiei.

Din retur, Liga I va avea şi arbitri adiţionali

Mircea Sandu a confirmat faptul că din retur, meciurile din Liga I vor fi conduse de brigăzi de arbitri compuse din cinci oameni, explicând că baremul asistenţilor adiţionali va fi suportat de UEFA. „Din retur, în Liga I vom avea şi arbitri adiţionali, ca în cupele europene. UEFA susţine acest lucru, aşa că nu va fi o presiune suplimentară pe cluburi. Uitaţi de varianta cu un şef al CCA din afară. Arbitri mai greşesc, nu este nimic în neregulă cu arbitrajul din România. Până şi Pierluigi Collina a acceptat acest lucru“, a punctat şeful FRF.
Experimentul cu arbitri adiţionali este utilizat în cupele europene de trei sezoane şi a fost adoptat şi în România, în premieră, în ediţia precedentă a Cupei României, începând cu faza semifinalelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS