9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFinala Campionatului Naţional de box, în Bănie

Finala Campionatului Naţional de box, în Bănie

Dacă, în trecut, Craiova găzduia frecvent finale de campionate naţionale, în special la atletism (cros), în ultima perioadă doar boxul a mai reuşit să aducă în Bănie sportivi din toată ţara, care să lupte pentru medalii.
După ce, în ultimii doi ani, a găzduit Campionatul Naţional de tineret şi pe cel de juniori, anul acesta Bănia a fost aleasă pentru finala Campionatului Naţional de cadeţi. Competiţia, organizată de către CSM Craiova, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, Primăria Craiova şi Box Club Universitatea, se va desfăşura în perioada 25-30 noiembrie, la Sala Sporturilor „Ion Constantinescu“.
Iniţial, finala de la cadeţi fusese atribuită oraşului Baia Mare, dar craiovenii au venit cu o ofertă mai bună. Antrenorul Constantin Cucu, de la Box Club Universitatea, partenerul CSM Craiova la această competiţie, a spus, pentru GdS, că decizia federaţiei de a muta competiţia la Craiova a fost bună şi că, totodată, este firească, ţinând cont de rezultatele bune obţinute de pugiliştii de la cluburile craiovene în ultima vreme.
„Mă bucur mult că un club departamental cum este CSM a obţinut organizarea acestei finale de campionat rezervat cadeţilor. Dacă ei nu îşi permit să susţină financiar o asemenea competiţie, noi, privaţii, cu atât mai puţin. Cred că lipsa banilor este principalul motiv pentru care nu au loc finale de campionate naţionale la Craiova. Dacă ar fi resurse materiale, cred că toate federaţiile ne-ar accepta să găzduim competiţii de anvergură, indiferent de sport. Revenind la box, vreau să spun că oraşul nostru încă reprezintă o forţă pe plan naţional. Numai la Târgu Jiu am obţinut anul acesta patru medalii de aur, la Campionatul Naţional de juniori. Faptul că acest campionat va fi la noi ajută toate cluburile din oraş, care nu vor mai plăti bani de transport, masă şi cazare. Cred că vom fi pe primul loc în clasamentul pe medalii“.

90 de ani de la prima gală de box în Bănie

Antrenorul craiovean a adăugat că acest Campionat Naţional al cadeţilor va puncta împlinirea a 90 de ani de la prima gală de box găzduită de Craiova. Cucu a citit cartea „Pumnacii olteni“, scrisă de Marin Crăciunescu, şi a povestit, pentru GdS, cum se ţineau galele în 1923: „Scrie în carte că, la acea primă gală din Craiova, găzduită de grădina lui nea’ Porumbiţă, actuala Minerva, reclama pentru eveniment s-a făcut cu un măgar, care trăgea un căruţ pe care erau lipite nişte hârtii pe care scria de meciuri. Şi măgarul acela era plimbat prin oraş ca oamenii să afle de gală“.

Pugiliştii lui Cucu
nu se mai antrenează
prin parcuri

Problemele lui Constantin Cucu legate de locul unde îşi antrenează elevii par să fi dispărut pentru moment. Deoarece nu a mai beneficiat de o sală, acesta şi-a pregătit elevii pentru competiţii prin parcuri, apoi pe stadionul „Ion Oblemenco“. De ceva timp a primit ajutor de la CSM Craiova şi împarte sala de antrenament de la „Voinţa“ cu pugiliştii antrenaţi de Constantin Buzduceanu şi Ion Joiţa. „Am găsit înţelegere la directorul CSM, Sorin Manda, pe care îl văd un om priceput, care ascultă şi ia în seamă ideile bune. Şi cu Buzduceanu colaborez bine în sală. De altfel, la acest campionat, băieţii mei vor concura pentru CSM, doar unul singur va reprezenta Box Club Universitatea, dar în afara competiţiei“, a spus Cucu. Antrenorul de la Box Club Universitatea a făcut o comparaţie cu perioada 1923, când a avut loc prima gală în Craiova: „La fel ca atunci, suntem oraşul care, deşi a dat medaliaţi la Olimpiadă, Mondiale, Europene şi alte competiţii, nu deţine o sală pentru box“.
Referitor la Campionatul Naţional de cadeţi, antrenorul de la Box Club Universitatea crede că această generaţie poate fi numită „generaţia Doroftei“, adică reprezintă primele produse ale mandatului noului şef de la Federaţia Română de Box, sportivi cu care România poate merge la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în 2016.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS