22.8 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportFlorin Şoavă, supărat pe conducătorii clubului CS Apa

Florin Şoavă, supărat pe conducătorii clubului CS Apa

Deranjat că au apărut „poveşti“ după despărţirea de CS Apa Craiova, fostul internaţional s-a simţit dator să lămurească situaţia

Florin Şoavă a antrenat în acest campionat, alături de Dragoş Bon şi Dan Zdrâncă, pentru trei etape pe divizionara C CS Apa Craiova, despărţirea de conducerea olteană fiind făcută prieteneşte la acel moment. „Noi vedeam fotbalul într-un fel, conducătorii altfel, atunci ne-am strâns mâna şi am zis să meargă fiecare pe drumul lui“, a declarat Florin Şoavă, pentru GdS. După ceva timp, în oraş au apărut tot felul de zvonuri, „neadevărate“, după cum susţine fostul internaţional, care este convins că „au fost lansate chiar de conducătorii de la CS Apa, pentru că nu avea pe altcineva“.
GdS: Ai început meseria de antrenor cu stângul. Ce n-a mers?
Florin Şoavă: A fost o nereuşită, pentru că am întâlnit persoane cu gândiri diferite şi eu sunt un tip direct, căruia îi place să câştige tot timpul şi drumul meu în viaţă a fost întotdeauna ascendent. Ca jucător am început în divizia B, am promovat în A, campion cu Rapidul, câştigător al Cupei României şi al Supercupei, apoi am prins echipa naţională. Aşa vreau să fie şi în antrenorat. Nu ştiu ce n-a mers. Eu am luat o echipă total nepregătită din punct de vedere al impactului cu divizia C. Lotul era incomplet, cu foarte mulţi tineri, nu s-au făcut investiţii pentru că nu existau posibilităţi financiare, iar în ultimul timp unii se băgau pe la echipă ca să nu joace anumiţi jucători. Eu nu o să accept niciodată aşa ceva, am spus lucrurilor pe nume şi asta a deranjat.

„Respect pe toată lumea, dar cer să fiu
şi eu respectat“

GdS: Eşti foarte supărat acum, ce s-a întâmplat?
F.Ş.: Au apărut fel şi fel de poveşti după despărţire şi vreau să lămuresc lucrurile. Mă opreşte lumea prin oraş şi mă întreabă de ce am cerut o grămadă de bani de la echipă. Nu-mi place să ies prin ziare, sunt un tip modest şi la locul meu, respect pe toată lumea, dar cer să fiu şi eu respectat. Nu vreau ca numele meu să fie târât prin mocirlă, pentru că am muncit mult ca să ajung la nivelul ăsta. Când am venit ca antrenor, aveam posibilitatea să plec în străinătate pe 10.000 de euro pe lună. Aşa era oferta primită atunci şi am zis nu, pentru că am stat la masă cu nişte persoane care la momentul respectiv mi-au dat încredere şi mi-au spus să începem acest proiect. Am pus şi eu următoarea condiţie: nu plec afară, rămân pentru acest proiect, dar vreau să-mi faceţi contract fără bani, ca să am şi eu certitudinea că voi putea lucra cel puţin un an, iar în cazul în care vor să mă dea afară să-mi plătească 120.000 de euro. Ăsta a fost un test, ca să văd dacă oamenii au încredere în mine. Au zis da la început, au şi semnat documentele, apoi nu s-a aprobat de Consiliul Director, din care nu ştiu cine face parte. Consiliul Director care nu dă de mult timp nici un leu la echipă, dar care vrea să judece, iar eu am spus aşa: Sunt dispus să vin şi cu bani de acasă, dar în Consiliul Director să fiu eu, domnul Constantin Mitriţă, pentru că toată lumea ştie că dânsul este în spatele echipei, să fie domnul preşedinte Dorel Grigorie şi domnul Iulian Diaconu. Iar ceilalţi care nu sunt, exact aşa m-am exprimat, îi aduceţi, semnează şi le arătaţi uşa. Bineînţeles că a deranjat. După aceea, am mai propus o variantă: îmi faceţi contract pe un an, nu aveţi voie să mă daţi afară, eu vă garantez că echipa nu retrogradează şi îmi daţi 3.000 de lei pe lună, pentru a-mi plăti colaboratorii. Nu pentru mine, că mie nu-mi trebuie! Din contră, eu am adus bani de acasă, am cumpărat echipamente şi ce era necesar pentru a asigura desfăşurarea normală a activităţii, am promis prime de joc din banii mei. Eram dispus să fac orice ca să ajut echipa, dar de aici şi până la a spune aberaţiile pe care le-am auzit e cale lungă. Se aude că eu le-am cerut sute de mii de euro lor, ceea ce e total fals. Eu am venit cu inima deshisă, să fac treabă, începusem un drum bun, dar se pare că nu eram în asentimentul celor care conduc această echipă. Nu am vrut să mă zbat în mediocritate şi am spus pas, la revedere.

„Cei care conduc au interesele lor proprii“

GdS: Ce ţi-ai propus pentru viitor, după acest prim pas greşit ca antrenor?
F.Ş.: Din punctul meu de vedere, nu este un pas greşit. Dacă stau bine şi mă gândesc, cu opt zile înainte de începerea campionatului această echipă nu exista. Dacă nu eram eu, această echipă se ducea, la revedere. Înainte cu o săptămână, ziceau că ne dă Minerul Motru șase goluri. «Doamne, Florine, cum vom face?» Le-am garantat că batem pe Motru şi am fost foarte-foarte aproape, în urma unui joc bun, cu liderul seriei. Le-am spus că trebuie răbdare, se lucra la un alt nivel, a observat şi domnul Grigorie, şi a spus că aşa ceva nu a văzut până la ora actuală şi pot spune că a fost singurul care m-a înţeles şi a avut încredere în mine. I-am întrebat din prima clipă ce vor. Vreţi o echipă tânără, cu juniori, şi vedem din iarnă, sau clădim echipa din mers, cu ce avem… Ei, de fapt, nici nu ştiu ce vor, cei care conduc au interesele lor proprii. Chiar îmi spunea cineva că am intrat în groapa cu lei. Eu am alt mod de gândire şi vreau să fac performanţă, indiferent în ce eşalon m-aş afla. Dar atâta timp cât aici nu există un plan, nu există un leu şi oamenii au interesele lor proprii, eu nu pot să stau.
GdS: Ce a însemnat plecarea ta pentru jucători?
F.Ş.: A fost un şoc pentru ei. Şi la ora actuală mă sună băieţii şi mă întreabă dacă nu mai este vreo şansă să mă întorc la echipă. Atâta timp cât nu gândim în acelaşi mod, eu nu am ce să caut acolo. Eu ştiu că apa este limpede, dar aici este foarte-foarte tulbure. Este singura echipă din Craiova şi sunt dispus să o ajut oricând, dar nu în orice condiţii… Să nu se înţeleagă că am ceva cu echipa de fotbal CS Apa, dar era cazul să lămuresc situaţia. Este ultima declaraţie pe care o fac legat de acest subiect. Le doresc baftă, îi urmăresc, băieţii sunt super, un colectiv frumos.

„Sunt dornic de muncă“

GdS: Ce vei face în continuare, am înţeles că ai purtat tratative şi cu Balşul…
F.Ş.: A fost o discuţie cu domnul Aldea, i-am spus ce vreau şi a rămas să mai auzim. Am mai avut şi alte propuneri, dar nu s-au concretizat momentan. Aştept în continuare alte oferte, pentru că eu sunt dornic de muncă, am încredere în mine şi vreau să fac fotbal, dar într-o manieră profesionistă. De asta le spun tuturor: cine vrea să facă treabă serioasă să mă sune. Cine nu mai bine nu sună, iar eu stau acasă cu familia şi sunt liniştit din toate punctele de vedere. Nu vreau să iau vreo echipă de copii şi juniori, cum fac alţii, ci să lucrez cu cei mari. Nu vreau nici să mai joc, deşi inclusiv săptămâna trecută am primit un telefon din Ucraina, pentru că ajunge. L-am propus pe finul meu, pe Ovidiu Dănănae. Vreau să mă dedic antrenoratului şi să fac treabă bună.

Grigorie: Nu a pornit
de la noi povestea

Contactat telefonic, preşedintele CS Apa Craiova, Dorel Grigorie, a afirmat că nu este străin de zvonurile care circulă prin oraş, dar nu ştie de unde au pornit, confirmând totodată cele spuse de Florin Şoavă. „Sincer să fiu, şi eu am auzit unele lucruri, dar habar nu am de unde au pornit. Florin are dreptate şi este normal să fie supărat şi să ia atitudine. Nu a cerut sute de mii de euro, cum se aude, ci ne-a propus să-i înregistrăm contractul la ITM, urmând ca el să-şi plătească dările către stat. El a pus o clauză în contract, potrivit căreia, dacă pe parcurs cumpără cineva echipa, să nu-l poată da afară, iar în cazul în care o va face, să-i plătească 120.000 de euro. Nouă ne-a fost teamă să nu se întoarcă împotriva noastră şi de aceea nu am fost de acord. Dar nu îi ia nimeni meritele lui Şoavă, ne-a ajutat foarte mult, într-o perioadă dificilă, a venit şi cu bani de acasă. Din păcate, noi nu am putut să-i îndeplinim dorinţa şi colaborarea noastră a luat sfârşit. Repet, e normal ca Florin să fie supărat, pentru că e imaginea lui în joc, dar nu a pornit de la noi povestea“, a comentat Dorel Grigorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS