13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăSport„Tricolorele“, pregătite pentru Mondiale

„Tricolorele“, pregătite pentru Mondiale

Cea mai bună echipă din România, „naţionala“ feminină de handbal, va debuta sâmbătă la Campionatul Mondial din Brazilia, contra Tunisiei. Fetele lui Radu Voina se gândesc la o medalie şi au ca obiectiv calificarea la Jocurile Olimpice.

 Campionatul Mondial de handbal feminin, care va debuta mâine, are farmec sud-american, urmând să fie găzduit de Brazilia. La startul ediţiei cu numărul 20 se vor afla 24 de echipe, printre care şi România, repartizate în patru grupe.
Fetele lui Radu Voina fac parte din grupa C şi vor debuta sâmbătă contra Tunisiei (ora 19.00, ora României). Meciul se va disputa la „Ginásio do Ibirapuera“ din São Paulo, o sală cu o capacitate de 11.000 de locuri, care va găzdui toate fazele superioare ale competiţiei. Pe 5 decembrie (ora 19.00) „tricolorele“ vor înfrunta Cuba, o zi mai târziu vor da piept cu Japonia, pe 8 decembrie vor juca împotriva gazdelor, Brazilia, iar în ultimul meci din grupă, pe 9 decembrie, vor întâlni Franţa. Partidele de la Mondial vor fi transmise în România exclusiv de Dolce Sport.
Ajunse în „Ţara Cafelei“ încă de la sfârşitul săptămânii trecute, handbalistele române s-au acomodat deja cu fusul orar, diferenţa între România şi Sao Paolo fiind de patru ore, dar şi cu clima, iar marţi au disputat un amical cu echipa Coastei de Fildeş, pe care l-au câştigat cu scorul de 31-27. Cele două formaţii s-ar putea întâlni în optimile de finală ale competiţiei. „Nu ne-a interesat rezultatul final, ci să punem la punct câteva probleme. Am rulat două echipe în cele două reprize pentru că am vrut să vedem toate fetele la lucru“, a spus Voina după amicalul cu ivoriencele.
 
Grupă accesibilă
 
Chiar dacă oficial nu au fixat nici un obiectiv pentru a nu se crea o presiune suplimentară, Valentina Ardean Elisei şi colegele sale sunt cu gândul la podium, iar Cristian Gaţu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal (FRH), îşi doreşte clasarea pe un loc calificant la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Londra.
„Tricolorele“ nu par să aibă probleme în ceea ce priveşte calificarea în optimile de finală ale CM, acolo unde merg primele patru clasate în fiecare grupă. „Franţa şi Brazilia, care au multe jucătoare ce evoluează în Europa, sunt cele mai periculoase adversare din grupă. 50% din obiectiv este îndeplinit, pentru că noi vrem să obţinem o medalie, dar depinde de foarte multe. Sper ca echipa să se exprime aşa cum vrem“, a spus căpitanul României, Cristina Vărzaru, înainte de plecarea spre America de Sud.
 
Cotată ca a treia favorită
 
Selecţionerul Radu Voina vrea ca prin rezultatele obţinute jucătoarele să le aducă bucurie românilor: „Eu sper să le facem românilor o bucurie imensă. Fetele sunt motivate, evoluează cu multă plăcere şi asta nu mă face decât să fiu optimist. Ne lipsesc multe jucătoare de bază, dar sunt sigur că acelea care fac parte din lot vor da totul să le suplinească“.
Lotul României cuprinde jucătoarele: Talida Tolnai, Denisa Dedu (portari), Valentina Ardean Elisei, Cristina Vărzaru, Adriana Nechita, Ramona Farcău, Iulia Curea (extreme), Oana Manea, Florina Chintoan (pivoţi), Carmen Amariei, Aurelia Brădeanu, Daniela Băbeanu, Oana Chirilă, Adina Fiera, Eliza Buceschi, Carmen Cartaş, Adina Fiera (linia de 9 metri). Ca o noutate, la acest Mondial o echipă va trece pe foaie 16 jucătoare, în loc de 14, cât se acceptau până acum. O altă noutate este că antrenorii pot cere trei time-out-uri pe meci, iar înainte erau permise doar două.
Specialiştii şi agenţiile de pariuri văd drept mare favorită a competiţiei Rusia, campioana ultimelor trei ediţii (2005, 2007, 2009). Bookmarker-ii au cotat Norvegia cu şansa a doua, iar România este văzută a treia favorită.

Meciurile României în faza grupelor 

3 decembrie, ora 19.00: România – Tunisia; 5 decembrie, ora 19.00: Cuba – România, 6 decembrie, ora 21.15: România – Japonia; 8 decembrie, ora 23.45: Brazilia – România, 9 decembrie, ora 21.15: România – Franţa.
Campioana mondială se va califica direct la Jocurile Olimpice de la Londra, iar echipele clasate pe locurile 2-7 vor juca în turnee preolimpice, cele clasate pe locurile 2-4 având drept de organizare al acestora. Turneele preolimpice sunt programate în luna mai 2012.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII