5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportRomânia, suspectă de corupţie în cazul CE 2012

România, suspectă de corupţie în cazul CE 2012

Un fost membru al Federaţiei Cipriote de Fotbal, Spyros Marangos, a acuzat, în cotidianul Gazzetta dello Sport, că patru membri ai UEFA au fost mituiţi pentru a susţine candidatura Poloniei şi Ucrainei pentru organizarea Campionatului European de Fotbal din 2012. Printre ţările suspectate că şi-au vândut votul pentru Polonia şi Ucraina se află şi România.
Conform hotnews.ro, Marangos a făcut primele dezvăluiri într-o publicaţie germană, incriminând unii membri ai UEFA că au luat bani pentru a vota în favoarea Poloniei şi Ucrainei în vederea organizării Campionatului European din 2012. UEFA i-a cerut cipriotului probe pentru a-şi susţine acuzaţiile, iar Marangos a declarat în Gazzetta dello Sport că e dispus să coopereze cu forul european.
„Pe 18 aprilie 2007, am observat mişcări ciudate. Ştiam că Surkis (Grigoriy Surkis, preşedintele Federaţiei Ucrainene de Fotbal – n.r.) are ca obiectiv să obţină organizarea CE 2012 prin orice mijloace“, susţine cipriotul.

9,15 milioane, valoarea voturilor

Acesta a avansat şi câteva sume pe care le-ar fi primit cei care şi-au vândut voturile. „Unul dintre ei a luat 3,15 milioane de euro, alţii au primit două milioane fiecare. În total: 9,15 milioane de euro. Ştiu că în Germania se vorbeşte despre o a cincea persoană, dar eu nu am probe. Am trei documente, dar unul e suficient pentru a deschide cazul, şi trei mărturii. Unul a urmărit mişcările persoanelor implicate, iar ceilalţi pot confirma sumele plătite“, a dezvăluit Marangos.
„Sunt gata să dau toate informaţiile, dar aici, din Cipru, doar în prezenţa avocaţilor mei şi a autorităţilor publice din Cipru“, a declarat cipriotul, care a mărturisit şi faptul că, în ultimii doi ani, a încercat să ia legătura cu Michel Platini, preşedintele UEFA, pentru a-l informa de cele întâmplate, însă nu a reuşit.
Pentru organizarea Euro 2012 s-au „duelat“ Italia şi Polonia/Ucraina. Potrivit Gazzetta dello Sport, Franţa şi Anglia au susţinut candidatura Italiei, în timp ce printre suspecţii că şi-ar fi vândut votul se află membrii din România, Rusia, Olanda, Cipru, Malta şi Portugalia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS