5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportIon Oncescu a ieşit campion cu Craiova pe piept

Ion Oncescu a ieşit campion cu Craiova pe piept

Ion „Iron“ Oncescu a devenit, în Bulgaria, dublu campion euro-pean la skandenberg. Atât el, cât şi „Valahu’“ Radu Georgescu au purtat în timpul competiţiei tricouri inscripţionate cu mesajul „I love Craiova City“.

Lotul naţional de skandenberg al României a înregistrat un bilanţ peste aşteptări la Campionatul European, desfăşurat recent în capitala Bulgariei, Sofia, cucerind două medalii de aur, două de argint şi una de bronz.
Cele două titluri europene au fost obţinute de căpitanul echipei României, Ion „Iron“ Oncescu, la braţul drept şi braţul stâng.
La concursul pentru braţul stâng, Oncescu a uimit pe toată lumea, după ce a reuşit „performanţa“ să ajungă la sala de concurs abia în turul secund, primul meci pierzându-l prin neprezentare. Asta deoarece s-a trezit cu întârziere (!), iar pentru a ajunge la sală a fost escortat de două motociclete ale poliţiei, pe contrasens. Cu dezavantajul meciului pierdut, Ion Oncescu a câştigat toate meciurile următoare, reuşind să acceadă în finală, unde şi-a învins de două ori consecutiv adversarul, noua senzaţie poloneză, Lucjan Fudala, adjudecându-şi primul titlu european din carieră, la categoria 100 kg, braţul stâng.
Bucureşteanul Oncescu s-a impus şi la braţul drept, la categoria 100 kg. Decizia de a lupta şi la acest braţ a fost luată în ultimul moment, deoarece „Iron“ s-a temut să solicite braţul drept cu puţin înainte de meciul de la Las Vegas, din 19 iunie. Categoria sa a fost deosebit de dificilă, cu masivul ucrainean Taras Ivakin şi rusul Viaceslav Muriev, favoriţi la câştigarea titlului.
Ucraineanul nu fusese învins niciodată de Oncescu până la acest concurs. Românul, cvadruplu campion mondial, l-a bătut pe Ivakin de două ori, o dată chiar în finală, şi a câştigat neînvins al doilea său titlu european, confirmându-şi valoarea.

„Valahu’“ a punctat doar la impresia artistică

România a luat şi două medalii de argint, prin „Glonţu’“ Andrei Chipreanov, din Rădăuţi, la categoria 75 kg, care a pierdut doar în finală în faţa campionului Rusiei, Khadzimurat Zoloev. „Ursu“ Ioan Puşcaşu din Făgăraş, la categoria +110 kg, nu a putut trece în finală de campionul Ucrainei, Andriy Pushkar.
Dănuţ „Uriaşu’“ Borbil din Luduş a bifat cea mai bună performanţă a sa, prin medalia de bronz obţinută la categoria supergrea, +110 kg, braţul stâng. Borbil a făcut progrese mari şi a demonstrat că victoria de la naţionale, contra lui Radu „Valahu’“ Georgescu, nu a fost întâmplătoare. La Europene, Radu „Valahu’“ s-a luptat şi el cu supergreii, însă nu a reuşit clasarea pe podium. În schimb, a fost declarat cel mai bun şef de galerie, o bilă albă în palmaresul său de showman.
Căpitanul echipei României, „Iron“ Ion Oncescu, împreună cu „Valahu’“ Radu Georgescu au mers cu Oltenia pe piept la Campionatul European, la iniţiativa primarului Craiovei, Antonie Solomon. Consiliul Local şi Primăria Craiova au decis să-i sprijine pe cei doi sportivi în aventura lor europeană, într-un schimb de imagine prin proiectul „I love Craiova City“, inscripţionat pe tricourile celor doi.
Lotul României, cel mai numeros aliniat vreodată la startul unei competiţii de asemenea nivel, a fost format din 31 de sportivi şi doi arbitri, Dragoş Corcoveanu şi Mircea Simionescu-Simicel. Campionatul European de la Sofia a fost o manifestare de amploare. Au participat peste 500 de sportivi din 24 de ţări europene. Competiţia a fost rezervată elitelor, numărul de concurenţi din fiecare ţară fiind restricţionat la doi pentru fiecare categorie de greutate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS