10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCursa de la Istanbul, o provocare pentru toţi piloţii

Cursa de la Istanbul, o provocare pentru toţi piloţii

Echipa Ferrari şi celelalte urmăritoare ale scuderiei lui Ros Brown vor încerca să pună capăt dominaţiei lui Button şi Barrichello pe un circuit rapid, pe care depăşirile sunt posibile la tot pasul.

Istanbul găzduieşte în acest weekend Marele Premiu de Formula 1 al Turciei, al şaptelea din acest sezon. Dacă oficialii de la Brown GP şi-au confirmat în urmă cu 15 zile dominaţia la Monaco, de data aceasta, mai multe echipe, în frunte cu Ferrari, doresc să profite de ineditul circuit din Turcia pentru a-şi apropia victoria. Clasarea înaintea monoposturilor echipei Brown este însă o misiune dificilă pentru oricine.
Cinci victorii în şase curse, dintre care trei „duble“ (Australia, Spania, Monaco), atât a reuşit Brown în această stagiune şi a fost până acum incontestabil cea mai bună echipă. Cei doi piloţi ai echipei, Jenson Button (51 de puncte) şi Rubens Barrichello (35 de puncte), şi-au ridiculizat uneori adversarii pe pistă, iar team-ul britanic s-a instalat lejer în fruntea ierarhiei, cu 86 de puncte, la mare distanţă de Red Bull (42 de puncte). Scuderia condusă de Ross Brown va ataca din nou primele două poziţii, cu monopostul 2010, care nu pare să aibă puncte slabe.

Un circuit modern
şi rapid

Circuitul pe care se va disputa a şaptea cursă din 2009 se parcurge invers acelor de ceasornic, fapt mai rar întâlnit în Formula 1. Doar pista de la Interlagos (Brazilia) are caracteristici asemănătoare. Circuitul de la Istanbul este însă unul dintre cele mai rapide din Calendarul „Marelui Circ“, dar nu este pe placul tuturor piloţilor. „Este dificil să concurezi aici. Circuitul îţi solicită muşchii… ce nu sunt folosiţi deloc pe durata sezonului. Facem aşadar exerciţii suplimentare pentru a ne pregăti pentru cursa de la Istanbul“, a declarat brazilianul Rubens Barrichello. Pregătirea fizică a piloţilor va conta aşadar mai mult decât la alte Grand Prix-uri, iar un element care trebuie să fie luat în seamă în Turcia va fi şi căldura care se înregistrează în această perioadă.
Spre deosebire de precedentul Mare Premiu, de la Monaco, cel din Turcia, „desenat“ de Hermann Tilke, pe lângă faptul că este foarte rapid, oferă şi numeroase posibilităţi de depăşire.
„Am avut curse frumoase la Istanbul de câte ori am concurat. Sunt posibile depăşiri în special în curbele 1 şi 3, dar şi în 9, 12 şi 13“, a declarat Button, liderul ierarhiei driverilor.
„Acest circuit este cel mai greu de abordat dintre cele moderne atât pentru piloţi, cât şi pentru maşini. Curbele ce trebuie abordate cu viteză şi cele în care maşinile încetinesc, porţiunile sinuoase şi liniile drepte constituie o adevărată provocare“, a opinat Martin Whitmarsh, directorul de la McLaren.
Iată primele şase locuri ale clasamentului piloţilor înaintea cursei din Turcia:
1. Jenson Button 51 de puncte, 2. Rubens Barrichello 35p, 3. Sebastian Vettel 23p, 4. Mark Webber 19,5p, 5. Jarno Trulli 14,4p, 6. Timo Glock 12p.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS