5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Din lumea minunată a cântecului şi dansului
Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“ din Craiova va relua luni, 18 mai, la ora 18.00, la sala Teatrului Liric „Elena Teodorini“, spectacolul extraordinar „Din lumea minunată a cântecului şi dansului“. Spectacolul este o călătorie în lumea fermecătoare a cântecului şi a dansului internaţional. Vor urca pe scenă Constantin Enceanu, Niculina Stoican, Marius Măgureanu, Marcu Nicolici, Lavinia Bîrsoghe, Manuela Motocu, Filuţa Bogdan, Liliana Popa, Aneta Şişu, dar şi ansamblul de dansatori care vor interpreta dansuri germane, poloneze, ungureşti şi ruseşti alături de dansuri din diferite zone folclorice ale României.

Mirela MARINESCU

 

Tineri interpreţi, în concert la filarmonică
Filarmonica „Oltenia“ găzduieşte miercuri, 20 mai, de la ora 19.00, concertul susţinut de Cvartetul „Cantabile“ al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Vor urca pe scena filarmonicii Alexandra Andreescu (vioara I), Felix Rotaru (vioara a II-a), Alexandra Simu (violă) şi Gabriel Oraveţ (violoncel). Din program fac parte Cvartetul „Cvintelor“, op. 76, nr. 2 de J. Haydn, Cvartetul op. 110, nr. 8 de D. Şostakovici, „Anamorphose“ de Ş. Nichifor.

Mirela MARINESCU

„Trubadurul“, pe scena Liricului craiovean
Teatrul Liric „Elena Teodorini“ prezintă joi, 21 mai, de la ora 19.00, opera „Trubadurul“ de G. Verdi. Conducerea muzicală aparţine lui Giovan Battista D’Asta. Vor evolua pe scenă Ioan Cherata (debut), Stelian Negoescu, Anca Pârlog, Liliana Neciu (Cluj-Napoca), Sorin Drăniceanu, Mihaela Popa, Ion Sandu Filip, Adrian Grădinaru, dar şi membrii Corului şi Orchestrei Teatrului Liric „Elena Teodorini“.

Mirela MARINESCU

Martin Scorsese va regiza un film despre viaţa lui Frank Sinatra
Martin Scorsese a fost ales de Universal Pictures şi Mandalay Pictures pentru a regiza şi produce un film despre viaţa lui Frank Sinatra, informează revista americană Variety. Peter Guber şi Cathy Schulman de la Universal şi Mandalay au lucrat la acest proiect doi ani, în secret, timp în care au luptat pentru a achiziţiona drepturile asupra biografiei şi muzicii lui Sinatra de la Frank Sinatra Enterprises. Scenariul filmului va fi realizat de Phil Alden Robinson. Deşi nu a fost anunţat nici un actor din distribuţie, Caty Schulman a declarat că Leonardo Di Caprio este unul dintre posibilii viitori actori, deoarece în ultimii zece ani a fost favoritul lui Scorsese, apărând în distribuţia ultimelor sale patru filme – „Gangs of New York“, „The Aviator“, „The Departed“ şi „Shutter Island“, care urmează să fie lansat în curând.

NewsIn

Respiră liber!
Asociaţia pentru Integrarea Europeană Quiz organizează la Craiova, duminică, 17 mai, de la ora 20.00, în Clubul One, evenimentul Comic1, care face parte din proiectul „Respiră liber!“. „Soluţia promovată de noi este organizarea de evenimente tematice în localuri în cadrul cărora fumatul nu este permis. Încercăm prin acest lucru să aducem alternative de petrecere a timpului liber într-un mediu curat şi sănătos, combinând divertismentul cu un mesaj educativ“, au precizat organizatorii. Craiovenii sunt invitaţi la o seară-concurs de glume şi stand-up comedy – premiul cel mare fiind un curs de iniţiere în alpinism şi escaladare, alături de invitaţii la spectacolele Filarmonicii „Oltenia“ -, cu băuturi din partea casei, tricouri, mape, insigne şi pixuri.

Mirela MARINESCU

Americanii au cumpărat „Amintiri din Epoca de Aur“
Drepturile de difuzare în SUA a peliculei „Amintiri din Epoca de Aur“ – colajul de filme scurte regizate de Oana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu şi Cristian Mungiu – au fost cumpărate de distribuitorul independent IFC Films, potrivit Hollywood Reporter. Fiecare film al „Amintirilor din Epoca de Aur“ prezintă o poveste legată de România ceauşistă, prin ochii unor personaje „racolate“ din rândul oamenilor obişnuiţi. „Poveştile din acest film, chiar dacă nu au legătură între ele, sunt unite prin atmosferă, tiparul narativ şi detaliile specifice perioadei istorice“, spun cei de la IFC Films. Pelicula va avea premiera la Cannes, pe 19 mai, şi va fi lansată în SUA în 2010, potrivit IFC. Acelaşi distribuitor independent din SUA a cumpărat, în urmă cu doi ani, drepturile de difuzare pentru filmul lui Mungiu „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, marele câştigător de la Cannes 2007 şi nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin.

NewsIn

Noaptea Muzeelor
Sâmbătă, 16 mai, craiovenii sunt invitaţi la ceasul serii să renunţe la cluburi şi să înceapă o cură de culturalizare, de o seară, consumată între secţiile Muzeului Olteniei. Fiecare secţie s-a pregătit special pentru acest eveniment: Secţia de Istorie-Arheologie pune la cale două expoziţii, „Sarea, timpul şi omul“ şi „Castrul roman de la Răcari“, iar Secţia de Ştiinţele Naturii vă oferă spre vizitare expoziţia amenajată cu fonduri Phare, după standarde europene, „Acolo unde natura este la ea acasă“. Craiovenii au toate motivele să îşi dedice această noapte pentru a vizita locuri de care uită în restul timpului. Noaptea Muzeelor, o manifestare relativ nouă în peisajul cultural universal, a debutat în Franţa anului 1999 ca o etapă premergătoare Zilei Internaţionale a Muzeelor (18 mai), iar din 2005 s-a extins în Europa. Diversele acţiuni culturale, în care primează vernisajele de expoziţii temporare, dar şi popularizările expoziţiilor permanente ale muzeelor, se desfăşoară, cel puţin anul acesta, în perioada 15 – 17 mai, punându-se accent în mod deosebit pe atragerea publicului vizitator. Intrarea în muzeele din toată lumea este gratuită pe 16 mai, până noaptea târziu.

Mirela MARINESCU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS