16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCraioveanu: Costea ar putea juca în Primera Division

Craioveanu: Costea ar putea juca în Primera Division

Fostul golgheter al Ştiinţei a afirmat că de la actuala echipă a Craiovei l-au impresionat Florin Costea, Gîngioveanu şi Prepeliţă, spunând că „briliantul“ oltenilor are calităţi de mare fotbalist.

Originar din Hunedoara, unde s-a născut pe 14 februarie 1968, Gică Craioveanu a început fotbalul în 1987, la Slatina (Constructorul, apoi Metalurgistul), l-a continuat la FC Drobeta Turnu Severin (1990), iar înainte de returul sezonului ’90-’91 s-a transferat la Universitatea Craiova, echipă la care a jucat până la sfârşitul sezonului ’94-’95.
A debutat sub culorile alb-albastre într-un meci din 16-imile Cupei României, cu Rapid, de la Câmpulung Muscel, 3-2 pentru Craiova (27 februarie 1991), iar în campionat, în prima etapă a returului, în derbiul Steaua – Universitatea 1-0 (3 martie 1991).

„Am dominat Capitala“

Gică Craioveanu a spus despre acei ani: „Când am venit la Craiova, returul ’90-’91, la echipă era o atmosferă deosebită, de emulaţie. Ştiinţa domina Capitala, ceea ce ne-a adus un mare capital de simpatie. Nu pot uita un meci cu Dinamo, pe «Central», din  sferturile Cupei României, partida retur, pe 1 mai 1991. Atunci am simţit cu adevărat ce înseamnă o atmosferă de mare meci, am retrăit momentele meciurilor Craiovei Maxima, la care fusesem cu prietenii mei din Slatina pe vremea junioratului meu. În sferturile Cupei României ’90-’91, în meciul tur, din Bucureşti, a fost 1-0 pentru Dinamo. Urma returul…«Centralul» era arhiplin, aproape 40.000 de spectatori, o atmosferă teribilă, un meci teribil… După 90 de minute de joc, a fost 1-0 pentru noi, gol marcat de Bădiţă, pasa de gol venind de la mine. În prelungiri, am reuşit să ne desprindem printr-un gol înscris de mine în poarta lui Stelea, 2-0. Este un meci pe care şi acum îl revăd! În cei aproape cinci ani pe care i-am petrecut la Universitatea, nu cred că am mai văzut un stadion plin ca atunci. Îmi aduc aminte că am ieşit pe gazon cu vreo două ore înainte de începerea meciului şi stadionul era deja arhiplin! Mi-am zis că aşa ceva nu este posibil, dar imediat
mi-am amintit de vremurile Craiovei Maxima, când te duceai la stadion cu şase-şapte ore înainte!“.
Înzestrat cu calităţi deosebite, „Gicanu“ a devenit imediat titular la Ştiinţa, iar peste doi ani a debutat şi în echipa naţională, în meciul Insulele Feroe – România 0-4 (septembrie 1993). Deja el îmbrăcase cu Universitatea tricoul de campion din 1991, având în palmares şi două cupe câştigate în 1991 şi 1993. În campionatele următoare, ’93-’94 şi ’94-’95, Gică a câştigat titlul de cel mai bun marcator al campionatului României, cu 21, respectiv 27 de goluri, fiind primul fotbalist al Craiovei de la Oblemenco încoace golgheter naţional. După sezonul ’94-’95, Gică a plecat în Spania, făcând carieră în Primera Division, la Real Sociedad, Villareal şi Getafe. În prezent, el este comentator TV şi radio, iar în 2008 a scris editoriale pentru celebra publicaţie MARCA.

„Cu tot respectul din lume, dar Ştiinţa ’91 este peste Craiova actuală“

Despre Universitatea de astăzi, Gică Craioveanu a spus: „Sunt la curent cu tot ce se întâmplă la Craiova. Sufletul meu este tot acolo. Cunosc formaţia olteană, am văzut-o jucând şi am mare încredere în noua echipă a Ştiinţei. Cunosc dragostea lui Adi (Mititelu) pentru Universitatea, ştiu că se implică nu numai finaciar, ci şi sufleteşte. Îl respect pentru ce face, la fel şi opiniile lui. Am vorbit mai înainte de Universitatea, campioana din 1991, şi de noua echipă a Craiovei. Cunosc şi afirmaţiile pătimaşe ale lui Adi despre Universitatea de astăzi, cum că ar fi cea mai valoroasă echipă de la Craiova Maxima încoace… Respectând opinia lui Adi, am însă altă părere. Am dreptul la alt punct de vedere, nu? Cei de acum mai au mult până vor ajunge la nivelul nostru, la performanţele noastre! În cei cinci ani, cât am fost eu la Universitatea, am câştigat un titlu naţional, ne-am bătut tot timpul pentru podiumul campionatului, am câştigat două Cupe ale României. Clasându-ne pe locurile I (1991), IV (1992), III (1993) şi II (1994 şi 1995), am participat în toţi aceşti ani în cupele europene. Cred că subiectul trebuie închis deoarece performanţele de mai sus nu mai comportă alte comentarii. De ce nu faceţi un sondaj de opinie? Şi suporterii pot avea un punct de vedere.
Am mai spus-o, Craiova are în prezent jucători foarte talentaţi, dar nu putem compara echipa care a câştigat eventul campionat-cupă din 1991 cu echipa de acum. Cu tot respectul din lume!“.
Continuând dialogul despre Ştiinţa de astăzi, Gică Craioveanu a mai spus că este impresionat de câţiva fotbalişti olteni, printre care Florin Costea, Gîngioveanu şi Prepeliţă. „Costea ar avea loc în Primera Division. Argumente? Foarte talentat, se simte bine pe contraatac, are viteză şi un dribling deosebit. Îmi place de Gîngioveanu care, pe lângă talent, are tupeu în joc, îi place şi lui, ca şi lui Costea, să joace unu contra unu, să dribleze. Apoi, Prepeliţă este un jucător foarte muncitor, care ajută foarte mult echipa. Este un fel de Cristescu din echipa noastră, face foarte bine ambele faze, cea ofensivă şi cea defensivă. Prepeliţă nu este încă de valoarea lui Cristescu, Silvian fiind un fotbalist extraordinar“, a punctat Craioveanu.

„Mi-e dor de Craiova!“

Fostul golgheter al Ştiinţei nu are carnet de antrenor şi nu agreează, deocamdată, această profesie dintr-un motiv de… caterincă. El explică: „Nu pot să fac pe antrenorul exigent. Eu am alt mod de abordare. Eram la echipă cu buna-dispoziţie, cu glumele. Nu cred că m-aţi văzut vreodată trist, supărat, chiar dacă poate am avut motive. Nu arătam însă supărarea. Nu m-am schimbat în timp, ci am rămas acelaşi. I-am cucerit şi pe spanioli cu felul meu de a fi. Dacă aş fi antrenor şi aş avea un jucător precum Jerry Gane, cum aş putea să-l cert?!“.
„Mi-e dor de Craiova!… Ştiu că m-au iubit mult suporterii, Craiova este un loc special. Aş veni acolo. Nu se ştie niciodată! Cititorilor Gazetei de Sud le transmit numai bine şi sănătate, iar suporterilor Ştiinţei – să fie aproape de echipă“, a punctat „Gica“.
Craioveanu a comentat pentru TVR meciurile naţionalei României la turneul final al EURO 2008, iar acum aşteaptă calificarea tricolorilor la CM din Africa de Sud din 2010. „Ar fi posibil să merg şi la CM de anul viitor. Eu cred în şansele României de a se califica. Pentru asta însă, naţionala nu mai are voie să greşească nici un pas. Cu şase puncte din primele două meciuri, cu Serbia şi Austria, suntem 99,9 la sută calificaţi!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII