10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportSelecţionerul Nigeriei, mai bun decât Piţurcă

Selecţionerul Nigeriei, mai bun decât Piţurcă

Românul nu figurează în clasamentul celor mai buni antrenori de echipe naţionale din lume, publicat de IFFHS.

 

Anul 2008 nu a fost tocmai reuşit pentru selecţionerul naţionalei de fotbal a României, Victor Piţurcă. Evoluţia echipei la Campionatul European şi rezultatele slabe din preliminariile Campionatului Mondial din 2010 au făcut ca „Piţi“ să nu figureze în topul celor mai buni selecţioneri din lume. Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului (IFFHS) a dat publicităţii clasamentul pe 2008 al celor mai buni antrenori de echipe naţionale. Piţurcă nici măcar nu figurează în această ierarhie, în care se găsesc 20 de selecţioneri. El a fost devansat până şi de Samson Siasia, tehnicianul naţionalei de fotbal a Nigeriei, sau de Jean-François De Sart, antrenorul Belgiei, echipă care nici măcar nu s-a calificat la Campionatul European.

În clasament, chiar pe locul al optulea, mai figurează şi selecţionerul reprezentativei Paraguayului, Gerardo Daniel Martino, dar şi Hassan Shehata (Egipt). Prima poziţie a topului publicat de IFFHS este ocupată de Luis Aragones, care a condus Spania către cucerirea titlului european. Acesta este urmat de olandezul Guus Hiddink, care a avut rezultate remarcabile la naţionala Rusiei, şi de selecţionerul Turciei, Fatih Terim.

 

În 1999 a fost al zecelea în lume

 

Victor Piţurcă a avut, în trecut, şi clasări mai bune în ierarhia realizată de IFFHS. De pildă, în 1999, tehnicianul oltean a ocupat poziţia a zecea, la egalitate cu selecţionerul Germaniei de atunci, Erich Ribbeck. Piţurcă reuşise să califice naţionala României la Campionatul European, fără înfrângere în grupele preliminare, şi a fost înlocuit ulterior cu Emerich Jenei, care a şi condus echipa la turneul final. Primul loc a fost ocupat în 1999 de Wanderley Luxemburgo, selecţionerul Braziliei, iar pe următoarele locuri s-au clasat Jozef Chovanec (Cehia) şi Jose Antonio Camacho (Spania).

Acest premiu se acordă începând din anul 1996, iar de atunci cea mai bună clasare a unui român a fost poziţia a 7-a, ocupată de Anghel Iordănescu în anul 1997.

 

IFFHS, o organizaţie controversată

 

Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului (IFFHS) este o organizaţie care se ocupă cu statisticile privind istoria fotbalului, dând publicităţii lunar ierarhii privind cele mai bune echipe de club şi naţionale, cei mai buni golgheteri, cei mai buni antrenori şi arbitri. Această organizaţie a fost fondată în anul 1984 la Leipzig, în Germania, iar în prezent are sediul la Bonn, în aceeaşi ţară. Modalitatea de stabilire a ierarhiilor publicate a creat de nenumărate ori controverse, din cauza manierei de calcul folosite pentru stabilirea clasamentului. De pildă, în ierarhia la zi a celor mai puternice cluburi din lume, Real Madrid figurează pe locul 48, fiind devansat de formaţii precum San Lorenzo (Argentina, locul 6), Liga de Quito (Ecuador, locul 22), Gamba Osaka (Japonia, locul 26) sau Cotonsport de Garoua (Camerun, locul 48).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS