12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăSportRecesiunea afectează Mondialul

Recesiunea afectează Mondialul

FIFA este îngrijorată că suporterii sărăciţi din cauza crizei economice nu vor veni în Africa de Sud pentru a asista la turneul final al celei mai importante competiţii fotbalistice mondiale.

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a anunţat că este îngrijorată de faptul că recesiunea economică va avea un impact important asupra numărului de suporteri care vor fi prezenţi la Campionatul Mondial din 2010, organizat în Africa de Sud. Horst Schidt, consultantul organizatorilor CM 2010, a afirmat că turneul trebuie să fie promovat intensiv în următoarele luni, astfel încât suporterii să-şi facă rezervări pentru competiţia care este organizată între 11 iunie şi 11 iulie 2010. „Principala grijă este că suporterii nu vor mai ajunge într-un număr atât de mare. Turneul trebuie promovat şi sperăm ca microbiştii să fie dispuşi să cheltuiască bani pentru a fi prezenţi la meciuri“, a spus Schmidt, care a fost şeful organizării CM 2006 din Germania.
Omologul său din Africa de Sud, Danny Jordaan, a afirmat că rezultatele bune obţinute în ultimul timp de echipe importante precum Anglia, Germania, Italia sau Olanda reprezintă un lucru pozitiv pentru CM 2010. „Aceste echipe au un număr foarte mare de suporteri. Chiar dacă ei vor avea mai puţine lire sterline sau euro în buzunare, vor fi avantajaţi de rata de schimb. Africa de Sud a devenit o destinaţie mai ieftină, dar cel mai important este ca suporterii să aibă încredere în forţa echipei pe care o susţin“, a spus Jordaan.

Şapte ani pentru a pregăti un turneu final

FIFA vrea să aleagă gazdele Campionatelor Mondiale din 2018 şi 2022 la sfârşitul anului 2010, pentru a le da mai mult timp să rezolve problemele legate de infrastuctură. Secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, a spus că graba Africii de Sud de a termina toate pregătirile pentru a putea găzdui în condiţii optime turneul final din 2010 a fost o dovadă că viitoarele gazde ale Campionatelor Mondiale au nevoie de mai mult timp.
„Am avut deja o discuţie în cadrul FIFA referitoare la posibilitatea de a anunţa gazdele turneelor finale din 2018 şi 2022 în acelaşi timp. Oricum, pentru primul dintre ele vom începe procesul de selecţie anul viitor şi sperăm să luăm o decizie până în luna decembrie a anului 2010. Suntem de părere că şapte ani sunt perioada minimă de care o ţară are nevoie pentru a îndeplini toate condiţiile“, a spus Valcke.

Sud-africanii se grăbesc să termine pregătirile

Africa de Sud a fost aleasă gazdă a Campionatului Mondial din 2010 în mai 2004, astfel încât a avut la dispoziţie puţin peste şase ani pentru a pregăti organizarea turneului final. Ţara africană construieşte şase noi stadioane şi renovează alte patru arene, reconstruieşte un aeroport şi investeşte masiv în reţeaua de transporturi, toate pentru o bună organizare a turneului final.
De asemenea, şi Brazilia, care va organiza Cupa Mondială din 2014, a avut la dispoziţie puţin peste şase ani pentru a pregăti totul. „Este destul de evident că şase ani sunt destul de puţini pentru a organiza un turneu final. Nu există foarte multă flexibilitate în termenele de realizare a lucrărilor, iar vremea este esenţială. Multe proiecte din Africa de Sud vor fi terminate cu doar o lună înainte de turneul final şi nu prea e bine“, a conchis Jerome Valcke. Sunt interesate de organizarea turneului final din 2018 Australia, Belgia şi Olanda, China, Anglia, Mexic, Rusia, Spania şi Portugalia, dar şi Statele Unite ale Americii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS