10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSportNovak Djokovic este campionul campionilor

Novak Djokovic este campionul campionilor

Tenismanul sârb a câştigat Turneul Campionilor şi ameninţă locul secund în ierarhia mondială, fiind la doar zece puncte de elveţianul Roger Federer.

Spectacol şi eficienţă, acestea au fost cele două caracteristici ale prestaţiei lui Novak Djokovic în finala Turneului Campionilor de la Shanghai (China), sârbul adjudecându-şi preţiosul trofeu după victoria cu 6-1, 7-5 în faţa rusului Nikolay Davidenko. „Trebuie să joci perfect, rapid şi bine. Asta a făcut el, eu nu am reuşit. A fost o zi dificilă pentru mine, având în vedere că, după primele 20 de minute, Djokovic conducea cu 5-0. Nu aveam cum să-mi menţin o gândire pozitivă. El a jucat foarte bine, eu am încercat să-l controlez, dar a fost prea rapid şi s-a concentrat foarte bine în primul set“, a explicat înfrângerea Davidenko.
Cei doi s-au mai întâlnit la această ediţie şi în faza grupelor, câştig de cauză având tot sârbul de 21 de ani, scor 7-6 (3), 0-6, 7-5. Djokovic mai participase o singură dată la Turneul Campionilor, în 2007, când a pierdut toate meciurile cu 2-0 la seturi. Djokovic a făcut parte tot din Grupa Aurie şi i-a învins pe Davidenko, scor 7-6 (3), 0-6, 7-5, şi pe Juan Martin del Porto, scor 7-5, 6-3.
Singura înfrângere suferită de „Nole“ a fost cea cu Tsonga, scor 6-1, 5-7, 1-6. În semifinale, Djokovic l-a învins pe francezul Gilles Simon, scor 4-6, 6-3, 7-5.

La zece puncte de „extraterestrul“ Federer

Cum în acest sezon competiţional Novak Djokovic a mai câştigat trei turnee (Australian Open în ianuarie, Mastersul de la Indian Wells în martie şi Mastersul de la Roma în mai), sârbul a acumulat foarte multe puncte în clasamentul ATP. După succesul obţinut la Turneul Campionilor, „Nole“ are 5.295 de puncte ATP şi este la zece puncte distanţă de ocupantul locului secund, Roger Federer, care are 5.305.
„Cred că am capacitatea de a ajunge pe primul loc anul viitor sau în următorii ani. Acesta este scopul meu, pe care am încercat dintotdeauna să-l ating. Dar am învăţat o lecţie, că atunci când am acordat prea multă atenţie clasamentelor, s-a întâmplat să nu fie aşa cum mi-am dorit“, a spus Djokovic.
„În mod sigur, anul viitor Federer va lupta să redevină numărul unu. El este unul dintre cei mai buni, pe care i-a avut tenisul. Este pe locul doi şi va fi o mare provocare pentru el să redevină lider“, a completat Djokovic.
În tot acest timp, adversarul lui Djokovic de la Shanghai, Nikolay Davidenko, aflat la cea mai bună performanţă la Turneul Campionilor după semifinala din 2005, şi-a adjudecat în 2008 trofeele de la Miami, Poertschach şi Varşovia şi ocupă tot locul cinci, cu 2.715 puncte.
În clasamentul condus de spaniolul Rafael Nadal (6.675 de puncte), Andy Roddick a coborât două poziţii, până pe locul opt, cu 1.970 de puncte, Gilles Simon a avut o ascensiune de două locuri, până pe şapte, acumulând 1.980 de puncte, în timp ce Jo-Wilfried Tsonga a avansat o poziţie, până pe şase, având 2.050 de puncte.
În privinţa Turneului Campionilor, această ediţie a fost ultima disputată în oraşul Shanghai, de la anul competiţia urmând să se desfăşoare la Londra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS