18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăSportHoffenheim - din Liga a opta, pe primul loc în Bundesliga

Hoffenheim – din Liga a opta, pe primul loc în Bundesliga

Din 1990, când evolua într-un campionat de amatori, echipa finanţată de miliardarul Dietmar Hopp a ajuns să domine mari puteri fotbalistice din Germania, precum Bayern München sau Hamburg SV.

Echipa germană TSG 1899 Hoffenheim poate constitui un exemplu pentru formaţiile mici care doresc să ajungă la cel mai înalt nivel. Clubul a pornit din diviziile de amatori din Germania, a reuşit o performanţă remarcarcabilă, ajungând în prezent pe primul loc în Bundesliga.
Formaţia germană evolua la începutul anilor ’90, în liga a opta din Germania, în divizia de amatori Baden-Wurttemberg A-Liga. Ascensiunea echipei din orăşelul de 3.000 de locuri din sud-vestul Germaniei a început atunci datorită implicării financiare a miliardarului Dietmar Hopp, fost fotbalist la echipa de juniori. Principala cerinţă a patronului a fost să fie transferaţi numai jucători cu vârsta sub 24 de ani, echipa reuşind să deţină în acest moment cel mai tânăr lot din Bundesliga. Dietmar Hopp este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Germania, fiind fondatorul companiei de software SAP. Cel mai important transfer a fost cel al mijlocaşului brazilian Carlos Eduardo, transferat de la Gremio pentru aproximativ şapte milioane de euro.

Investiţii de 150 de milioane de euro

Hopp a investit în ultimii 18 ani aproape 150 de milioane de euro pentru ca echipa să atingă aceste performanţe şi a refuzat comparaţiile cu miliardarul rus Roman Abramovici, explicând că a investit bani la echipă pentru a câştiga titluri, nu pentru că „vrea să fie la modă“ sau să aibă o „jucărie“. Echipa a obţinut promovarea în liga a treia cu ajutorul fotbaliştilor crescuţi la club, apoi Hopp a decis că, pentru a pregăti formaţia pentru Bundesliga, trebuie să aducă un tehnician cu experienţă.
Tehnicianul Ralf Rangnick a preluat echipa în 2006, după ce a mai antrenat la VfB Stuttgart (1999-2001), Hannover 96 (2001-2004) sau Schalke 04 (2004-2005), iar obiectivul său a fost calificarea în prima ligă în cel mult trei sezoane. În primul sezon a terminat pe locul doi, reuşind promovarea în liga secundă. La echipă au mai fost aduşi fotbalişti precum Wellington, Demba Ba, Per Nilsson sau Andreas Ibertsberger.

Stadion de zece ori mai mare decât populaţia oraşului

Echipa a devenit tot mai cunoscută, iar stadionul „Dietmar-Hopp Stadion“, o arenă cu 6.350 de locuri, era prea mică şi nu îndeplinea standardele minime cerute de Liga Germană de Fotbal. Patronul a finanţat construirea unui stadion, în Sinsheim, cu o capacitate de 30.000 de locuri, care va fi gata la începutul anului viitor, şi va avea practic o capacitate de zece ori mai mare decât populaţia orăşelului Hoffenheim. Până atunci, echipa dispută meciurile pe stadionul Carl-Benz, situat în oraşul Mannheim, având o capacitate de 26.000 de locuri. TSG Hoffenheim a uimit Germania şi Europa fotbalistică prin ascensiunea sa, dar, mai ales, prin rezultatele înregistrate la prima prezenţă în Bundesliga, reuşind să fie liderul campionatului după nouă etape, în dauna unor formaţii cu tradiţie şi cu bugete mult mai mari. Ultima ispravă a celor de la Hoffenheim a fost victoria cu 3-0 obţinută sâmbăta trecută în faţa lui Hamburg SV.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS