19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăSportFără medalii, dar aproape de Olimpiadă

Fără medalii, dar aproape de Olimpiadă

România a terminat mondialele franceze pe poziţia a patra şi are o handbalistă în echipa lumii.

Naţionala de handbal feminin a României a jucat pentru a doua oară consecutiv o semifinală mondială şi a pierdut finala mică în faţa Germaniei. Selecţionerul Gheorghe Tadici a acuzat vehement maniera de arbitraj din jocul contra nemţoaicelor şi crede că tricolorele sunt câştigătoarele morale ale bronzului: „Am greşit şi noi în ultimele 20 de secunde. Nu ştiu dacă a fost apărare în semicerc la Lecuşanu, dar maniera de arbitraj din repriza a doua… A fost un jaf ordinar! Acesta este adevărul şi trebuie scos în evidenţă. N-am reuşit să dăm goluri decât cu Meiroşu, cu aruncări din afară. Medalia nu este a Germaniei, ci a celor doi arbitri, care treceau pe la masa oficială după fiecare gol al Germaniei, pentru a primi girul oficialilor. Aici a fost o influenţă, iar în lumea handbalului se ştie ce presiuni s-au făcut la acest meci. Să fim înţeleşi, rezultatul este extraordinar pentru sportul de echipă din România“.

Gâlcă, pivotul cel mai bun din lume

Ca o consolare pentru Tadici şi compania, Ionela Gâlcă a fost aleasă cel mai bun pivot al Campionatului Mondial din Franţa. Jucătoarea Oltchimului a jucat bine la turneul final şi a înscris 51 de goluri, în condiţiile în care a avut parte de un marcaj strict la toate cele zece întâlniri. Potrivit zvonurilor, dacă România cucerea măcar bronzul, Luminiţa Huţupan Dinu ar fi fost aleasă cel mai bun portar al mondialelor, aşa cum s-a întâmplat şi acum doi ani, în Rusia.
Iată echipa ideală a turneului final: portar – Valerie Nicolas (Franţa, locul 5), extremă stângă – Polina Vyakhireva (Rusia, campioană mondială), inter stânga – Gro Hammerseng (Norvegia, vicecampioană mondială), centru – Anita Görbicz (Ungaria, locul 8), inter dreapta – Grit Jurack (Germania, locul 3), extremă dreapta – Jana Uskova (Rusia, campioană mondială), pivot – Ionela Gâlcă-Stanca (România, locul 4). MVP-ul turneului final a fost desemnată Katja Nyberg (Norvegia, vicecampioană mondială), iar golghetera competiţiei – Grit Jurack (Germania, locul 3) – 85 de goluri.

Cu gândul la Beijing

Paradoxal, locul patru la CM din Franţa se poate dovedi mai bun pentru tricolore decât o clasare pe podium. România şi-a obţinut dreptul de a organiza unul dintre turneele de calificare la Jocurile Olimpice de la Beijing, meciurile urmând să aibă loc cel mai probabil la Râmnicu Vâlcea, în luna martie a anului viitor. Elevele lui Gheorghe Tadici se vor bate pentru singurul loc calificant cu Angola, Croaţia şi Japonia. Situaţia se poate schimba însă după Cupa Africii, acolo unde Angola se poate impune şi îşi câştigă dreptul de a merge la Olimpiadă. În această situaţie, grupa României devine mai puternică, Ungaria urmând să le ia locul africanelor şi Polonia, pe al croatelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS