10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFIA menţine suspansul

FIA menţine suspansul

În „Marele Circ“, FIA trebuie să decidă astăzi dacă titlul îi revine sau nu finlandezului Kimi Raikkonen, motivul fiind o eventuală încălcare a regulamentului privind combustibilul.

Titlul mondial obţinut de Kimi Raikkonen este suspendat până la verdictul de astăzi, pe care trebuie să-l ofere Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA). Forul care prezidează Formula 1 va examina, la Londra, apelul echipei McLaren-Mercedes după hotărârea comisarilor de la Grand Prix-ul Braziliei de a nu sancţiona echipele Williams şi BMW Sauber. Decizia Curţii de Apel a FIA va avea drept consecinţă confirmarea titlului câştigat pe pistă de Kimi Raikkonen (varianta cea mai plauzibilă) sau oferirea titlului lui Lewis Hamilton, pilotul celor de la McLaren-Mercedes.
Scandalul a pornit pe 21 octombrie, după cursa de la „Interlagos“, când FIA a convocat echipele Williams şi BMW Sauber pentru o eventuală încălcare a regulamentului privind combustibilul. La acea dată, forul suprem a decis să nu ia nici o măsură, validând titlul obţinut de pilotul echipei Ferrari, Kimi Raikkonen. „Există îndoieli în privinţa temperaturii carburantului folosit de maşini, precum şi a temperaturii ambiante şi de aceea este imposibil să se hotărască o penalizare“, a comentat unul dintre membrii comisiei. Ancheta a fost declanşată deoarece „temperatura combustibilului folosit la maşinile 9 (a lui Nick Heidfeld), 10 (Robert Kubica), 16 (Nico Rosberg) şi 17 (Kazuki Nakajima) era cu peste zece grade mai mică decât cea ambiantă“. După nesancţionarea echipelor Williams şi BMW Sauber, McLaren a făcut apel. Hamilton a terminat pe locul 7, după trioul Rosberg-Kubica-Heidfeld, ratând titlul la un punct în faţa lui Raikkonen. Descalificarea a cel puţin doi dintre aceşti trei piloţi i-ar permite britanicului să câştige titlul mondial.

Hamilton nu acceptă pomeni

Britanicul Lewis Hamilton a afirmat de nenumărate ori că nu-şi doreşte să obţină titlul la „masa verde“, chiar dacă acest lucru i-ar permite să devină primul campion mondial încoronat încă de la debutul în Formula 1. „Nu vreau să câştig după descalificarea altor persoane. Retragerea titlului mondial ar fi un lucru crud şi ar afecta imaginea acestui sport. Ar fi ciudat, având în vedere munca fantastică făcută de Kimi Raikkonen în ultimele două curse“, a spus Hamilton.
La rândul său, „vicele“ de la McLaren-Mercedes, Norbert Haug, a asigurat că intenţia sa nu este să recupereze titlul la piloţi: „Nu este vorba ca echipa noastră să câştige la masa verde. Noi vrem doar să obţinem clarificări în privinţa conţinutului regulamentelor şi acest lucru este în interesul tuturor echipelor“.
La sfârşitul lunii trecute, preşedintele FIA, Max Mosley, a afirmat că este „foarte puţin probabil“ ca membrii Curţii Internaţionale de Apel să modifice rezultatul cursei braziliene şi al campionatului. În caz contrar, ar păta imaginea Formulei 1, mai ales că pe 6 decembrie, la ultimul Consiliu Mondial al anului, FIA trebuie să se pronunţe în privinţa acuzaţiilor de spionaj lansate împotriva echipei Renault de McLaren-Mercedes.
Sezonul deosebit de intens desfăşurat pe pistă, trei piloţi (Lewis Hamilton, Fernando Alonso şi Kimi Raikkonen) aflându-se în lupta pentru titlu în ultima cursă, a fost distrus în culise, mai ales de acuzaţiile de spionaj aduse de Ferrari celor de la McLaren-Mercedes, echipă exclusă din campionatul constructorilor şi amendată cu 100 de milioane de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS