15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăSportLa 1-2, Valentin Ceauşescu şi toţi generalii au îngheţat!

La 1-2, Valentin Ceauşescu şi toţi generalii au îngheţat!

În turul din 1989, Universitatea a declanşat mai devreme revoluţia, alb-albaştrii învingând toate echipele departamentale, pe Steaua şi Victoria, în Bucureşti, iar pe Dinamo acasă.

Din 1964, de când oltenii au promovat în Divizia A, prima victorie asupra Stelei s-a consemnat în a doua ediţie a Ştiinţei în Divizia A, în returul campionatului 1965/1966. Era etapa a 25-a, pe 29 noiembrie 1966, Stadionul „Tineretului“, Ştiinţa – Steaua.
Actualul primar al Craiovei, Antonie Solomon, a rememorat: „Şi acum revăd fazele acelei partide teribile. Era penultima etapă a campionatului ’65/’66, iar Ştiinţa ar fi retrogradat dacă nu câştiga! A început meciul, era o încărcătură deosebită şi în primul sfert de oră a greşit Plugaru, iar Sorin Avram a marcat, 0-1. În repriza a doua a egalat Deliu, iar cu zece minute înainte de final Sfîrlogea a înscris golul victoriei! De atunci, n-am mai văzut în faţa ochilor decât o singură echipă de fotbal în România, Universitatea Craiova“.
Ştiinţa (antrenori Dumitru Teodorescu şi Gheorghe Nuţescu) a evoluat în formula: Papuc – Mihăilescu, Mincă, Bîtlan, Plugaru, Strîmbeanu, Ivan, Cîrciumărescu, Sfîrlogea, Eftimie, Deliu. Antrenorul Francisc Zavoda (Steaua) i-a avut atunci în teren, printre alţii, pe Suciu, Petescu, L. Sătmăreanu, Em. Ienei, S. Avram, Fl. Voinea, Raksi.

Bica:„I-am spus lui Hagi că batem pe Steaua“

Ultima victorie a Universităţii asupra Stelei, în Bucureşti, a avut loc pe 29 noiembrie 1989, în etapa a 14-a din tur. După 0-0 la pauză, Balint a deschis scorul, 1-0 (’47). Momentul psihologic al teribilei întâlniri s-a petrecut peste un sfert de oră, când arbitrul Ad. Moroianu a acordat un penalti gazdelor.
Bica povesteşte: „În timp ce Balint se pregătea să execute penaltiul, i-am spus lui Hagi, care era lângă mine, era omul meu de marcaj, că, dacă ratează Steaua, Craiova o să-i bată! La care Hagi îmi zice: vă mai dăm două! Ştefan Crişan a apărat penaltiul, iar peste zece minute Fane Stoica a egalat (’70). Gică Popescu a executat o lovitură liberă înspre jumătatea de teren a Stelei, balonul a ajuns la mine, am driblat vreo trei jucători ai gazdelor şi de la 20 de metri am trimis balonul în vinclul porţii lui Silviu Lung, 1-2 (’75)! Au îngheţat toţi generalii, toţi din tribuna oficială a Stelei, probabil şi Valentin Ceauşescu. Era şi frig, aşa că au îngheţat şi la propriu, şi la figurat. Tactica meciului a făcut-o Cîrţu. La această partidă am fost susţinuţi de suporterii olteni, mai mulţi ca de obicei. Atunci a fost un tur revoluţionar, cum se zice, şi era normal să avem mulţi fani. Am bătut pe Victoria la Bucureşti, apoi pe Dinamo la Craiova, cu aproape 50.000 de spectatori în tribună“.
Steaua (antrenor, Anghel Iordănescu): Lung – Dan Petrescu, Iovan, Bumbescu (’80, Grigoraş), Ungureanu – Musznai, Ilie Dumitrescu, Rotariu – Negrău, Balint, Hagi.
Universitatea (antrenor, Sorin Cîrţu): Crişan – Mănăilă, Săndoi, Gh. Popescu, Zamfir, Ad. Popescu – Ciurea (’90, Neagoe), Olaru, Bica, Badea – Şt. Stoica (’86, Pigulea).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

25 COMENTARII