5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportDrum liber spre Euro 2008

Drum liber spre Euro 2008

Preliminariile CE 2008
Slovenia – România 1-2
Stadion „Arena Petrol“, Celje, spectatori: 8.000.
Au marcat:
Vrsic ’90 / Tamaş ’51, Nicoliţă ’69.
Slovenia: Handanovici – Ilici, Mavrici, Cesar, Jokici – Komac, Sukalo (’82, Vrsic), N. Ceh, Koren (’53, Birsa) – Rakovici (’61, Novakovici), Lavrici. Antrenor: Matjaz Kek.
România: Lobonţ – Contra, Tamaş, Chivu, Raţ – Nicoliţă, D. Stoica (’78, Mureşan), Codrea, Roşu (’62, Zicu) – Mutu, Marica (’74, D. Niculae). Antrenor: Victor Piţurcă.
Cartonaşe galbene: Sukalo, Mavric, Cesar, Rakovic, Koren / Mutu, Nicoliţă.
Cartonaşe roşii: Cesar (’78) / D. Niculae (’78).
Au arbitrat: S. Dougal – M. Cryans, F. Andrews (Scoţia).

Tricolorii au jucat tactic perfect şi au obţinut trei puncte importante la Celje, o nouă victorie miercuri oferind naţionalei noastre şanse reale de a prinde turneul final.

După opt ani de absenţă de la turneele finale, naţionala României pare capabilă să-şi reia locul în rândul granzilor Europei. Tricolorii au arătat până în prezent că formează cea mai bună echipă din grupă, iar după victoria de sâmbătă seară din Slovenia, scor 2-1, au revenit pe primul loc. Românii sunt la egalitate de puncte cu Olanda, la jumătatea drumului spre CE 2008, dar au şi avantajul meciului direct, pe lângă cel al golaverajului.  
La Celje, elevii lui Victor Piţurcă au jucat tactic perfect şi le-au dat puţine şanse adversarilor. S-au temut puţin de acest meci şi pentru că exista un complex Slovenia, după ce aceasta a fost „naşa“ României în preliminariile CM 2002, dar până la urmă a ieşit aşa cum şi-au propus. Trei puncte importante, care, cumulate cu alte trei în „returul“ de miercuri de la Timişoara, ar deschide şi mai mult drumul spre Austria şi Elveţia. 
Românii au controlat meciul încă din start, dar ocaziile clare de poartă au lipsit. Slovenii au fost mai mult preocupaţi să blocheze atacurile tricolore, intrările de multe ori peste limita regulamentului fiind taxate de centralul Dougal.
Incursiunile lui Roşu şi Nicoliţă pe cele două benzi, şerpuirile lui Mutu şi demarcările lui Marica i-au pus la grea încercare pe elevii lui Matjaz Kek. Cu toate acestea, în prima parte, România a fost periculoasă doar pe final, Paul Codrea ratând o ocazie uriaşă după ce l-a driblat pe portarul Handanovici, dar a trimis inexplicabil peste poartă. În rest, tricolorii au mai ameninţat poarta adversă la şuturile lui Roşu şi Mutu şi lovitura de cap a lui Marica, în timp ce gazdele au fost periculoase la lovitura liberă a lui Sukalo şi la voleul lui Lavrici.
S-au descătuşat după pauză

Partea secundă a fost mult mai bogată în ocazii, iar golurile au venit de la sine. La prima fază de poartă, România a deschis scorul. Mutu l-a întins pe Handanovici cu un şut din careu, portarul sloven s-a opus apoi şi la lovitura de cap a „Briliantului“, dar nu a mai putut face nimic la execuţia din unghi a lui Tamaş  (’51). Iar „potopul“ la poarta slovenă avea să continue. Mutu a făcut o cursă de 40 de metri, a intrat în careu, a driblat scurt, dar Handanovici a respins în corner. Marica a încercat şi el poarta din careu, însă a şutat pe lângă bară. Până la urmă, s-a făcut 2-0, Nicoliţă marcând cu un şut din careu, la colţul lung, după ce a urmărit inspirat o minge „bărbierită“ de Cesar. Zicu, recent introdus pe teren, a avut şi el o ocazie uriaşă de gol, dar nu a putut marca din postura de singur cu portarul.
Tricolorii s-au relaxat prematur şi acest lucru putea să-i coste. Lavrici a trecut de Dorel Stoica, olteanul evitând să-l atace decisiv în careu, dar şutul slovenului a fost respins excelent de Lobonţ. Novakovici a trimis şi el cu puţin pe lângă bară, ocaziile trezindu-i pe românii, care au închis rapid jocul. Până la final s-au mai consemnat doar eliminările lui Cesar şi Daniel Niculae, care au avut ceva de împărţit după un fault al slovenului, şi golul gazdelor reuşit de Vrsic în ultimele secunde ale meciului, la o nesincronizare a apărării noastre.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS