22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSport„Cred in ambitia oltenilor“

„Cred in ambitia oltenilor“

Presedintele FRF considera ca la Craiova ar fi nevoie de o unitate intre autoritatea publica si clubul privat de fotbal, Universitatea fiind echipa-fanion a oltenilor.


In biroul sau din Casa Fotbalului, inainte de meciurile din week-end-ul trecut, presedintele FRF, Mircea Sandu, a acordat in exclusivitate pentru Gazeta de Sud interviul de mai jos, „Nasu“ dovedindu-se a fi un interlocutor extrem de amabil si placut.


– Ultimul titlu al echipelor din afara Bucurestiului a fost adjudecat de Universitatea Craiova in 1991, „campioana provinciei“ obtinând atunci eventul. Din pacate, din 1991, provincia nu a mai reusit sa contabilizeze nici un titlu. Cum comentati acest regres al fotbalului din provincie, inclusiv al oltenilor, ajunsi, in 2005, in Liga a II-a?!


– Vorbind despre reusita Universitatii din sezonul 1990/1991, trebuie remarcat ca anul 1991 nu era prea indepartat de 1989, iar jucatorii inca erau legati de cluburile lor pe sistemul vechi. Fotbalistii de valoare ai Craiovei erau inca pe loc, doar Gica Popescu plecase in vara lui 1990, dupa Campionatul Mondial din Italia. Cum spuneam, restul fotbalistilor Universitatii au ramas la Craiova, aveau deja relatii de joc stabilite in ultimele sezoane jucate impreuna si astfel au câstigat eventul. A existat o oarecare continuitate. Pâna la urma, asta e secretul. De fapt, si echipele celelalte ale Craiovei, cea care a câstigat primul titlu al oltenilor, in 1974, plus cea a anilor ’80, „Craiova Maxima“, au fost foarte mult timp impreuna. In prezent, acest sistem nu mai poate exista. De ce? In primul rând, acum exista contracte ale jucatorilor, incheiate pe o perioada determinata, un an sau mai multi, cu anumite clauze. In al doilea rând, si in privinta echipei nationale nu se mai pot efectua, ca pe vremuri, cantonamente prelungite. In aceste conditii, relatiile de joc se pierd.


„Nu m-a surprins retrogradarea Craiovei!“


– Revenind la decaderea Universitatii, respectiv retrogradarea la câtiva ani dupa cucerirea eventului…


– Dupa acea performanta din 1991, Craiova a pierdut foarte multi jucatori. O sa-mi spuneti ca si Steaua, si Dinamo au pierdut fotbalisti, dar in cazul lor s-a intâmplat altceva. Având mai multi bani, aceste formatii au beneficiat de jucatorii Craiovei! Si nu numai de la Universitatea, ci si de la alte cluburi din provincie, Iasi, Galati s.a.m.d. Vorbind de provincie, la un moment dat a aparut la rampa si Otelul Galati, echipa care ne-a reprezentat in Cupa UEFA, chiar remarcându-se in aceasta cupa printr-o victorie, la Galati, impotriva lui Juventus, in 1988, apoi Otelul a avut rezultate bune si in Cupa UEFA-Intertoto. Sigur insa ca nici o echipa nu a ajuns la nivelul Craiovei din 1983, atunci când Universitatea a jucat o semifinala a Cupei UEFA, cu Benfica. M-ati intrebat de retrogradarea Universitatii, cum de s-a ajuns in acea situatie umilitoare din 2005? Craiova s-a stins dintr-un motiv autohton, ca sa-i spun asa.


– Adica?


– Potrivit traditiei românesti, sloganul „sa moara si capra vecinului“ se aplica in fotbal cu destul succes. Intelegeti ce vreau sa spun, nu? Pentru noi, românii, asta cu capra vecinului este un „obiectiv“ principal, mai ales in ultimii 15 ani! In plus, la Craiova nu a existat o colaborare concreta si corecta intre autoritatile locale si eventualii investitori sau constituirea unei societati comerciale pe baza unei structuri legale, ci numai ambitii personale. Toate astea au condus la o ruptura intre autoritati si clubul privat de fotbal, dereglând astfel Universitatea. Craiova a avut un centru bun de juniori, dar si acum majoritatea jucatorilor din echipa mare a Universitatii sunt olteni.


– V-a surprins retrogradarea Universitatii in 2005?


– Nu, deloc! Era o consecinta fireasca a ceea ce s-a intâmplat in spatele echipei, ca sa zic asa.


„Oltenii nu trebuie sa fie foarte optimisti“


– Despre Craiova de acum, ce ziceti?


– Universitatea de astazi are, daca vreti, un nebun frumos in frunte! Frumos in sensul ca sustine financiar si organizatoric echipa de fotbal, incearca acum sa creeze si o structura administrativa cât de cât pusa la punct… Daca unele declaratii sau/si gesturi ale finantatorului Craiovei sunt de condamnat, acest fapt este de remarcat si admirat. Ca si in cazul lui Gigi Becali, George Copos si altii. In acelasi timp, cred ca trebuie sa existe o unitate intre autoritatea publica si clubul de fotbal deoarece Universitatea Craiova este un club-fanion, reprezentativ al orasului, si nu numai. La acest lucru se poate ajunge, in opinia mea, pe baza unui dialog si nu pe baza unor declaratii sau articole de presa in care sa ne improscam cu noroi sau sa ne injuram unii pe altii. Altfel, eu cred in ambitia oltenilor.


– Cum suna, in opinia dumneavoastra, viitorul Universitatii in acest retur?


– Eu vad ca domnul Adrian Mititelu este foarte optimist, asa suna declaratiile dumnealui de dinainte de inceperea etapei cu numarul 20. Fara suparare, dar oltenii nu trebuie sa fie foarte optimisti. Sa nu uite de inceputul campionatului acesta, unul ingrozitor, dar si-au revenit pe parcurs. Oricând insa se poate intâmpla reversul, adica sa inceapa cu un meci sau doua bune, apoi sa urmeze o cadere. Nu doresc asta Craiovei, ci doar ii avertizez.


– Craiova sustine primele cinci meciuri numai in deplasare, dat fiind faptul ca are terenul suspendat doua etape…


– Da, asa este. Si mie-mi pare rau ca sanctiunile pe care le decide Comisia de Disciplina sau celelalte instante superioare se indreapta impotriva cluburilor, dar asta este legislatia europeana si mondiala din punct de vedere sportiv.


„Prevad un retur incins!“


– Totusi, ce aveti cu Universitatea?!


– N-are nimeni nimic. Si eu sunt nemultumit de faptul ca Rapidului i s-au redus doua etape din trei, Stelei una, iar Universitatii nici una din cele doua etape! Totusi, Universitatea a primit minimum, deoarece sanctiunea este intre doua si patru etape. Noi chiar am abrogat un articol de regulament care lasa posibilitatea comisiilor sa se joace cu aceste reduceri de sanctiuni. Altfel, vreau sa vorbesc cu Mititelu…


– Despre?


– Suntem in contact cu reprezentantii unor societati de investitii interesati de construirea unui stadion nou in Craiova, interesati si de afaceri. Am lansat aceasta propunere la Bacau, Timisoara, Iasi. Bacaul deja se misca, sa vedem daca si Mititelu…


– Cum vedeti acest retur, unul aprins?


– Declaratiile conducatorilor de cluburi arata si ascund in spatele lor toata impotenta unora, lotul slab de jucatori, existenta unui antrenor slab s.a.m.d. Ma refer la intregul sistem competitional, nu numai la Liga I. Asa apar insa declaratiile in media… Dau in ala ca sa priceapa nu stiu cine! Noi ne pricepem bine la fotbal, ca suntem de vreo 40 de ani in fenomen. Imi dau seama ca unele declaratii sunt pur si simplu doar declaratii, nu fapte concrete. Este un retur mai scurt, cu doar 15 etape, incins, atât la vârf, cât si, mai ales, in subsolul clasamentului. In opinia mea, vreo noua echipe sunt in colimatorul retrogradarii, asa ca lupta va fi, cum spuneam, incinsa. Pentru podiumul clasamentului, lupta cea mare se va da pentru locul II, vreo patru echipe aspira la acest loc european. Cu alte cuvinte, este o editie de campionat buna!


– Pe când o campioana din provincie?


– Atunci când situatia economica a regiunii respective va fi puternica. Deocamdata, Capitala domina din punct de vedere financiar, aici s-au facut marile afaceri si continua sa se faca, asa ca aceasta ar fi o explicatie. Este adevarat ca la Timisoara si Cluj s-a investit serios in fotbal, dar deocamdata Poli si CFR nu au reusit sa fie un contracandidat puternic la titlul national.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS