12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024

Eroul Beckham

Optimi de finala


Anglia – Ecuador 1-0


„Gottlieb Daimler Stadion“, Stuttgart, spectatori: 52.000.


A marcat: Beckham ‘60.


Anglia: Robinson – Hargreaves, Terry, Ferdinand, A. Cole – Beckham (‘87, Lennon), Gerrard (‘90, Downing), Carrick, Lampard, Joe Cole (‘77, Carragher) – Rooney. Antrenor: Sven Goran Eriksson.


Ecuador: Mora – Hurtado, Espinoza, Reasco, De la Cruz – E. Tenorio (‘69, Lara), Mendez – C. Tenorio, Castillo, A. Valencia – Delgado, C. Tenorio (‘71, Kaviedes). Antrenor: Luis Fernando Suarez.


Cartonase galbene: Terry, Robinson, Carragher / A. Valencia, C. Tenorio, De la Cruz.


A arbitrat: Frank De Bleeckere (Belgia).


Dupa 60 de minute in care jocul elevilor lui Eriksson a fost destul de crispat, Beckham a reusit sa inscrie un gol fabulos, aclamat la scena deschisa de un intreg stadion si de o intreaga Anglie.


Dupa o calificare la Weltmeisterschaft fara probleme, echipa Albionului a trecut printr-o perioada mai putin fasta, iar Federatia Engleza de Fotbal a anuntat schimbarea selectionerului suedez Sven Goran Eriksson de la cârma nationalei dupa acest turneu final. Totusi, in meciurile din grupa, englezii au demonstrat ca reprezinta o putere in fotbalul mondial, iar calificarea in optimi este considerata meritata. De fapt, Eriksson dispune de o multime de jucatori de superclasa care pot sa influenteze soarta unui meci, cum s-a intâmplat si ieri, iar unii specialisti prevad ca ei pot fi candidati la titlul din 9 iulie. Chiar vedeta Beckham, inaintea confruntarii de ieri, a afirmat foarte sigur pe el: „Sunt convins ca vom câstiga trofeul“. In meciul cu Ecuadorul, englezii au intrat pe terenul din Stuttgart in postura de favoriti, dar in primele 45 de minute n-au spart gura târgului, cum se spune. N-a fost un meci simplu pentru formatia Albionului, Ecuadorul jucând la sacrificiu, deoarece nu avea nimic de pierdut in fata englezilor, cei care au evoluat ieri sub presiunea obiectivului. Daca Luis Suarez nu s-a confruntat cu probleme de lot, Eriksson a avut unele, cunoscute de câteva zile: Owen a plecat deja acasa, accidentat, iar Neville nu s-a refacut pâna ieri. Suedezul a schimbat sistemul de joc, trecând de la clasicul 4-4-2 la o formula cu cinci mijlocasi – la mijloc titularizându-l ieri pe Michael Carrick – si cu un singur vârf, Wayne Rooney. Daca memoria nu ne insala, meciul de ieri a fost, din punctul de vedere al acestui sistem, 4-5-1, o premiera pentru nationala Angliei. Statistic vorbind, cele doua echipe s-au intâlnit ultima oara in 1970: a fost 2-0 pentru Anglia, intr-un meci amical desfasurat la Quito.


Ieri dupa-amiaza, pe caldura (peste 30 de grade Celsius), meciul a inceput printr-o clasica tatonare, dar cei care au parut motivati au fost elevii lui Suarez. Dupa zece minute de la fluierul belgianului Frank De Bleeckere, Ecuadorul a irosit o uriasa ocazie de a deschide scorul: la o greseala a lui Terry, atacantul lui Al Sadd (Qatar), Carlos Tenorio, singur cu Robinson in fata, a trimis balonul in transversala. Peste noua minute, o lovitura libera periculoasa executata de Mendez a fost deviata si a trecut pe lânga poarta lui Robinson, ramas fara replica pe linia portii. In continuare, sud-americanii s-au remarcat printr-o buna organizare a defensivei si cu sclipiri in atac ale lui Delgado si Carlos Tenorio, in timp ce Beckham si ceilalti englezi au fost superiori doar la posesia balonului, insa cam atât. Beckham (‘36) a trimis o lovitura periculoasa, dar pe lânga spatiul portii. Prima repriza s-a incheiat nedecis, 0-0, si, de fapt, a reflectat realitatea de pe teren: putin fotbal! Anglia, favorita meciului, a dezamagit in aceasta prima parte a meciului. La reluare, jocul s-a incins, englezii aruncându-se spre poarta lui Mora. Clasa de maiestrie si valoarea individuala a lui Beckham s-au vazut in minutul 60: mijlocasul lui Real Madrid a executat fabulos o lovitura libera din afara careului mare, iar portarul Mora a reusit doar sa atinga mingea si s-o devieze in bara, de unde a intrat in plasa, 1-0. Ofensiva la poarta lui Mora a continuat. Lampard (‘74) si Rooney (‘76) nu l-au mai putut invinge pe goal-keeper-ul Ecuadorului, dar sud-americanii, dupa intâlnirea de aseara, parasesc Germania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII