16.4 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăSportMaestrul Dan Ionescu revine in Banie

Maestrul Dan Ionescu revine in Banie

Presedintele Federatiei Române de Aikido si al Confederatiei Europene de Aikido va conduce stagiul care se va desfasura, incepând de astazi si pâna duminica, in sala de sport de lânga stadionul „Ion Oblemenco“.


In sala de sport a DSJ Dolj, din complexul sportiv „Ion Oblemenco“, se va desfasura, incepând de astazi si pâna duminica, Stagiul national de aikido, la care intrarea publicului va fi libera. Acest stagiu este al patrulea sustinut in Banie, dupa cele din iunie 2003, iunie 2004 si martie 2005, fiind organizat de Federatia Româna de Aikido, CS Aikido Craiova, club condus de sensei Igor Pucalev (2 Dan aikido) si Directia de Sport a Judetului (DSJ) Dolj. Parteneri media: Gazeta de Sud si TVS.


Stagiul national de aikido va fi condus de maestrul Dan Corneliu Ionescu (8 Dan aikido), presedintele Federatiei Române de Aikido si al Confederatiei Europene de Aikido, cel care a coordonat si celelalte trei stagii sustinute in Banie. La antrenamente vor participa peste 50 de practicanti ai acestei arte martiale, printre care se numara Niculae Ungureanu (5 Dan aikido, arbitru federal), Bogdan Fratila (3 Dan aikido, vicepresedintele FRA), Alexandra Vasilescu (3 Dan aikido) si Sorin Joghiu (2 Dan aikido).


Programul stagiului din Banie este urmatorul: astazi, intre orele 18.00 si 21.00; mâine, intre orele 10.00 – 13.00 si 18.00 – 20.00; duminica, intre orele 10.00 – 12.00. In cadrul antrenamentelor se va exersa si lupta cu armele folosite in aikido: baston (jo), cutit (tanto) si sabie (katana – sabia japoneza traditionala si bokken – sabia de lemn).


Spiritul si tehnicile aikido au ajuns si in România


Maestrul Dan Corneliu Ionescu, cel care va conduce Stagiul national de aikido din Craiova, este unul dintre urmasii fondatorului aikido, Morihei Ueshiba. Parintele aikido s-a nascut pe 14 decembrie 1883, in localitatea Tanabe, pe teritoriul prefecturii Wakayama. Morihei Ueshiba si-a deschis in anul 1932 propriul Dojo din Ushigame, numit Kobukan. In 1942, Morihei Ueshiba s-a retras la tara, in Iwama, si a lasat Dojo-ul in seama fiului sau, Kishomaru. In anul 1952, un elev al lui O-Sensei, care se numea Tadashi Abe, a sosit in portul Marsilia si a inceput promovarea aikido in Europa. Printre ucenicii sai s-a numarat si Daniel Brun (9 Dan aikido, 5 Dan judo). Unul dintre discipolii maestrului Daniel Brun este Dan Corneliu Ionescu (8 Dan aikido), care este presedintele Federatiei Române de Aikido si al Confederatiei Europene de Aikido. In acest fel, spiritul si tehnicile aikido s-au transmis de la fondatorul acestei arte martiale, Morihei Ueshiba, la elevul sau, Tadashi Abe, al carui discipol, Daniel Brun, este maestrul lui Dan Corneliu Ionescu.


Aikido, arta pacii


Cuvântul aikido consta din trei ideograme: „ai“ – armonie, „ki“ – energie, viata, spirit, si „do“ – cale. Prin urmare, aikido se poate traduce ca fiind „calea armonizarii energiilor“ si poate fi privit ca o arta martiala, filozofie, sport, autoaparare si, de ce nu, un mod de viata. Aikido este o alternativa nonviolenta si noncompetitiva la tehnicile traditionale de lupta. Desi este o arta martiala, aikido a fost numita de Morihei Ueshiba „arta pacii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS