5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Scurte stiri

Seminar international la Mitropolia Olteniei


Asociatia Umanitara „San Nicolaus“, Asociatia Nationala pentru Copiii si Adultii cu Autism din România (ANCAAR), Mitropolia Olteniei, Centrul European de Informare a Muncitorilor si Centrul de Servicii „Falvo Milano“ organizeaza luni, 31 octombrie, ora 9.00, in sala de festivitati a Arhiepiscopiei Craiovei, un seminar international. In cadrul acestuia vor fi abordate urmatoarele teme: Europa fara bariere pentru persoanele cu disabilitati, Politica sociala ca urmare a integrarii in Uniunea Europene, Rolul ONG-urilor in viata sociala. La eveniment participa si o delegatie formata din reprezentanti ai diferitelor organizatii sociale din Germania. (A.C.)


Manifestari sportive la Segarcea


Grupul Scolar „Horia Vintila“ din Segarcea, in colaborare cu unitatile de invatamint din zona, gazduieste astazi de la ora 10.00, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Educatie Fizica din judetul Dolj. Cu acest prilej, la unitatea de invatamint au loc manifestari si activitati sportive demonstrative specifice, handbal, dans modern, gimnastica aerobica, dans sportiv, cit si o sesiune de referate. La cerc si-au anuntat participarea, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj si cadre didactice universitare de la Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Craiova. Coordonatorul actiunilor este prof. Nicolae Cojocaru, inspector de specialitate de la ISJ Dolj. (E.L.)


Cintar pentru „sanatatea“ drumurilor


Autoritatile judetene au aprobat achizitionarea unei instalatii pentru determinarea greutatii autovehiculelor care circula pe drumurile publice. Cintarul, care a scos din bugetul judetului un miliard si jumatate de lei vechi, are rolul de a depista vehiculele care cintaresc mai mult de 60 de tone. Constantin Dascalu, vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj, a declarat ca achizitia are ca scop prevenirea degradarii drumurilor publice, in special a celor urbane. Autovehiculele care vor fi depistate cu o greutate peste 60 de tone vor fi obligate sa paraseasca orasul si sa foloseasca rute ocolitoare. (C.B.)


Calculatoare si internet pentru angajatii CJ Dolj


Functionarii Consiliului Judetean (CJ) Dolj vor fi dotati cu calculatoare, copiatoare si vor fi conectati la retelele de intranet si internet, iar trimisul CJ la Bruxelles va primi un laptop in valoare de 50 de milioane de lei. Constantin Dascalu, vicepresedintele CJ Dolj, a declarat ca este normal ca un om care merge in strainatate sa aiba laptop si ca fiecare functionar din CJ ar trebui sa detina un telefon mobil si un calculator. „Un om care se formeaza la Bruxelles nu poate pleca fara laptop, la fel cum un functionar de consiliu nu poate sa nu aiba pe birou un calculator si in buzunar un celular. In prezent, la 160 de functionari sint 50 – 60 de telefoane si acest lucru nu este normal“, a precizat Dascalu. Deci, dupa ce vor fi dotati cu calculatoare, angajatii CJ vor primi si celulare. (C.R.)


Restrictii la circulatie pe Defileul Jiului


Circulatia pe Defileul Jiului va fi restrictionata pina pe 15 noiembrie. Politia ii atentioneaza pe conducatorii auto ca traficul va fi intrerupt marti si joi, intre orele 10.00-18.00, pe DN 66, pe tronsonul cuprins intre km114+800 si km124+260. Pe acest tronson se executa lucrari de amenajare a riului Jiu. (E.M.)


Bechet are primarie noua


Consiliul Judetean Dolj a aprobat ieri, in cadrul unei sedinte extraordinare, transferarea unui imobil apartinind Centrului medico-social Dabuleni in administrarea Consiliului Local Bechet. Cladirea, care nu era folosita de centrul medico-social, urmeaza sa gazduiasca Primaria orasului Bechet. Consiliul local a solicitat Consiliului Judetean Dolj ca imobilul sa treaca in administrarea sa, deoarece spatiul din actualul sediu este insuficient, iar conditiile in care angajatii primariei isi desfasoara activitatea sint nesatisfacatoare. (C.B.)


Gigacalorie mai ieftina la Deva


Locuitorii din Deva vor plati pe gigacalorie in aceasta iarna cu 15% mai putin fata de pretul national de referinta, care a crescut pina la 1.075.900 de lei. Potrivit lui Victor Bucalet, directorul Termocentralei Mintia, unitate care produce agentul termic furnizat in oras, acest lucru va fi posibil datorita punerii in functiune a unui grup retehnologizat, care foloseste sistemul de cogenerare. Prefectul de Hunedoara, Cristian Vladu, a afirmat ieri ca in iarna trecuta populatia a platit pe gigacalorie mai mult decit pretul de referinta la nivel national, deoarece acesta a fost solicitat de producator, Termocentrala Mintia. Pretul unei gigacalorii la Deva a fost de 1.018.000 lei, in timp ce pretul de referinta stabilit la nivel national a fost de 896.000 de lei. (C.N.)


Beneficiarii venitului minim risca sa ramina fara bani


Comunele care nu prezinta Consiliului Judetean (CJ) Dolj rapoarte clare cu privire la situatia beneficiarilor venitului minim garantat nu vor mai primi in luna noiembrie bani pentru plata ajutoarelor. CJ Dolj a hotarit, in cadrul unei sedinte extraordinare, ca fiecare consiliu local din judet sa prezinte la inceputul lunii situatia cu orele de munca efectuate de fiecare beneficiar al venitului minim garantat si cu sumele solicitate pentru plata acestuia. Consilierii judeteni au hotarit in cadrul aceleiasi sedinte repartizarea sumei de 2.300 de mii de lei noi catre consiliile locale din judet pentru plata venitului minim garantat pe luna octombrie. (C.B.)


Utilaje suedeze pentru minele din Valea Jiului


Compania Nationala a Huilei (CNH) a platit recent 3,2 miliarde de lei pentru achizitionarea de ciocane de abataj si perforatoare, in urma organizarii unei licitatii internationale. Firmele care vor livra utilajele pina la sfirsitul acestui an sint Sandvich, respectiv Ingersol, ambele suedeze. Directorul general al CNH, Daniel Surulescu, a precizat ca diferenta de 800 de milioane de lei, prevazuta in bugetul de investitii pe 2005, va fi alocata pentru cumpararea altor materiale necesare activitatii companiei. Utilajele urmeaza sa fie puse la dispozitia brigazilor de productie de la fronturile de carbune ale minelor din Valea Jiului. Cea mai substantiala investitie in mineritul românesc din ultimii 15 ani a fost demarata in 1999, fiind finalizata in 2004. Este vorba despre modernizarea preparatiei Coroesti si retehnologizarea EM Paroseni si EM Vulcan, care au costat 156 de milioane de dolari. (C.N.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS