25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăSportVom avea parte de o minune?

Vom avea parte de o minune?

Preliminariile CM 2006, grupa I


Finlanda – România


• Stadion „Olympic“, Helsinki, astazi, ora 17.00 (TVR 1).


• Formatii probabile:


Finlanda: Jaaskelainen – Nyman, Saarinen, Hyypia, Heikkinen – Kolkka, Tainio, Lagerblom, Roiha – Eremenko Jr., Forssell (Johansson). Antrenor: Jyrki Heliskoski.


România: Lobont – Contra, Iencsi, Tamas, Rat – Fl. Petre, Ov. Petre, D. Munteanu, Cocis – Mutu, Mazilu. Antrenor: Victor Piturca.


• Vor arbitra: A. Genov – N. Angelov, N. Petrov (toti din Bulgaria).


In fotbal, de obicei minunile sint rare. Iar atunci cind se intimpla, ele sint rodul purei intimplari. In ultimul timp, nu a mai fost loc nici macar de astfel de „accidente“. Totul este calculat. Ce rost mai are ca doua echipe sa se bata pe viata si pe moarte si sa piarda, cind pot juca linistite, iar, la final, ambele sa cistige. Astfel de situatii s-au mai intilnit si de fiecare data s-a ales calea compromisului. S-a intimplat in Liga Campionilor, intr-un meci Valencia – Manchester, sau la Euro 2004, cind remiza dintre Suedia si Danemarca a trimis Italia acasa.


Pe aceleasi coordonate se inscrie si intilnirea in care românii isi pun ultimele sperante, cea de la Praga. Olanda trebuie sa invinga Cehia, echipa care trebuie apoi sa nu cistige in Finlanda. Cam greu de crezut. Sigur, nu este imposibil, insa este putin probabil ca nationala Cehiei sa dea cu piciorul la o calificare pe ultima suta de metri. Presa olandeza scrie ca rezultatul cel mai bun ar fi egalul, avantajos ambelor echipe. In aceste conditii, noi la ce sa mai speram? Poate doar la ambitia lui van Basten de a demonstra ca este un mare antrenor.


In ultima vreme, românii nu prea au avut parte de minuni. Nici macar in urma cu doi ani, cind nu am stiut sa gestionam, la Copenhaga, secundele care ne-ar fi dus in barajul pentru Euro 2004. Ce sa mai spunem de barajul din 2001, cind am pierdut, in noroiul din Ghencea, calificarea la Mondiale in favoarea Sloveniei? Si atunci depindea de noi. Acum sintem la mina rezultatelor.


Pentru România, foarte probabil meciul de astazi din Finlanda, indiferent de rezultat, va fi ultimul din cea de-a treia campanie de calificare la un turneu final, ratata.


Mutu si compania sint insa cu gindul la o minune la Praga si merg la victorie in disputa cu nordicii. Daca nu vom avea noroc, macar sa punem bazele unei echipe capabile sa atace viitoarea campanie, lucru confirmat si de Victor Piturca. „Este ultimul nostru joc din preliminarii, dificil, in deplasare cu Finlanda. Avem sanse de a prinde locul doi. Dupa victoria cu Cehia ele s-au marit, dar tot ramin mici. Avem nevoie de victorie si imi doresc o confirmare la ce s-a intimplat cu Cehia. Daca reusim un joc bun si o victorie sintem pe un drum ascendent si putem crede in revigorarea fotbalului românesc si in sansele noastre pentru campania viitoare de calificare. Intilnim un adversar valoros, in acelasi timp imprevizibil, care a pus probleme Olandei si in special Cehiei“, au fost cuvintele selectionerului inainte de plecarea spre Finlanda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS