22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSport„Practicantii de aikido reusesc sa evite conflictele“

„Practicantii de aikido reusesc sa evite conflictele“

Presedintele Clubului Sportiv de Aikido Craiova, Igor Pucalev, s-a nascut pe 13 octombrie 1969 in orasul Balti din Republica Moldova. In 1994 a absolvit Facultatea de Medicina si Farmacie „Nicolae Testimitanu“ din Chisinau, iar sase ani mai tirziu si-a stabilit resedinta in Craiova. Este cetatean român din anul 2000, iar in prezent lucreaza la Spitalul Turceni, ca medic ortoped. Igor Pucalev a infiintat Clubul Sportiv de Aikido Craiova in anul 2001 si are centura neagra 1 Dan.


– Igor, din ce an practici aikido?


– In 1992 am vazut un panou publicitar in Chisinau care facea reclama la o sala de aikido. Din curiozitate, am fost si am asistat la citeva lectii, mi-a placut si am ramas. Pina in 2000, cind m-am mutat in Craiova, am practicat cu intreruperi aceasta arta martiala. Primind ajutor din partea federatiei române de specialitate, in 2001 am infintat Clubul Sportiv de Aikido Craiova, care este primul de acest gen din Banie si singurul deocamdata.


– Cine au fost primii tai elevi?


– Lucram la Spitalul nr. 1 din Craiova, unde imi echivalam studiile, si primii elevi au fost colegii mei. La inceput, am facut antrenamente in parc, iar apoi ne-am perindat prin mai multe sali. Lucrurile au evoluat treptat si am avut din ce in ce mai multi elevi, facind reclama acestei arte martiale prin internet si in presa. De asemenea, am facut citeva demonstratii in oras la diferite evenimente.


– Cind ai venit in Craiova, la ce nivel de pregatire erai?


– Aveam centura alba, deoarece clubul unde ma pregateam nu aderase la nici o federatie. In România, am facut antrenament cu sensei Dan Corneliu Ionescu si astfel am reusit sa progresez. Precizez insa ca in aikido obtinerea de grade nu este un scop in sine, fiind multi maestri care au centura alba.


– Presedintele Confederatiei Europene de Aikido si al Federatiei Române de Aikido, Dan Corneliu Ionescu, este de citiva ani maestrul tau. Avind centura neagra 7 Dan sint sigur ca stapineste foarte bine aceasta arta martiala. Totusi, tu cum l-ai caracteriza?


– Sustin ca sensei este cel mai bun din confederatie si sint mindru ca ma pregatesc sub comanda sa, pentru ca am de unde sa invat. Este un pedagog desavirsit, stie sa te indrume si de multe ori anticipeaza intrebarile elevilor sai. Ca orice parinte, ne mai da si cite o palma la fund atunci cind intrecem masura.


– Pe Daniel Brun, maestrul lui Dan Corneliu Ionescu, l-ai cunoscut?


– Da, l-am si consultat, pentru ca avea o problema la genunchi. Sub conducerea maestrului Daniel Brun am facut un stagiu de pregatire la Piatra Neamt si inca unul in Franta. Este un maestru foarte valoros, fiind apreciat si de cei din Legiunea Straina, care il invita de multe ori sa tina cursuri soldatilor profesionisti.


– Stiu ca incerci sa atragi cit mai multi copii in sala de aikido. De ce crezi ca este bine ca un copil sa faca aikido?


– Aceasta arta martiala iti cultiva autodisciplina si iti imbunatateste relatiile sociale. Pe mine m-a ajutat de foarte multe ori, pentru ca am reusit sa evit multe conflicte. De fapt, nu am avut niciodata vreun conflict in care sa pun in practica ceea ce stiu. Se spune ca aceia care practica foarte multi ani aikido reusesc sa evite agresiunile si nu au contacte fizice, iar eu cred in acest lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS