15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăSportPrimul razboi cistigat de „Rege“

Primul razboi cistigat de „Rege“

Lui Gheorghe Hagi i-au trebuit patru ani pentru a cuceri primul trofeu din cariera de antrenor. Succesul „Regelui“ a venit miercuri seara (chiar pe arena care va gazdui, pe 25 mai, finala Ligii Campionilor) cind Galatasaray a cucerit Cupa Turciei (a 14-a din istorie) si nu oricum, ci spulberind in finala, cu scorul de 5-1, rivala Fenerbahce, cu care se lupta si pentru titlul de campioana, confruntarea decisiva urmind sa aiba loc peste zece zile, in penultima etapa. Fener este lidera, cu patru puncte avans, iar Galata mai are nevoie de un pas gresit al rivalei in afara de o victorie in meciul direct pentru a aduce si titlul in vitrina clubului, in anul in care gruparea „Cim Bom“ sarbatoreste centenarul. Galatasaray nu a mai cistigat campionatul din 2002, cind antrenor era Mircea Lucescu, iar in Cupa ultima data a triumfat in urma cu cinci ani, cind, cu Hagi si Popescu in teren, „leii“ au invins pe Antalyaspor cu 5-3, dupa prelungiri. „Ne-am intors la zilele bune. Am inceput sa luam din nou trofee. Dedic cupa lui Hagi“, au fost cuvintele „veteranului“ Hakan Sukur dupa acest succes, anuntind „revolutia“ de care se pregateste echipa turca.


„Taurul“ din Bosfor, fost coechipier cu Hagi la ultimul triumf al „ros-galbenilor“ in Europa (Cupa UEFA in 2000), a fost cel care a ingenuncheat definitiv pe Fenerbahce in repriza secunda, cind a reusit o dubla, prima parte a finalei stind sub semnul prestatiei excelente a lui Franck Ribery. Galata a inceput precaut si a creat rar pericol, elevii lui Daum fiind cei care au insistat, aflindu-se chiar la un pas de deschiderea scorului, dar sutul lui Marco Aurelio a lovit bara. Ce n-a putut brazilianul a reusit Ribery, francezul marcind plasat din pasa lui Necati (’16). Golul a anesteziat pe Fener, iar trupa lui Hagi a profitat si a lovit din nou, prin aceiasi actori de la primul gol, dar in roluri inversate. „Galben-albastrii“ nu s-au dezmeticit si au mai incasat un gol, Deniz marcind in propria poarta dupa ce Rustu a respins in picioarele fundasului sau o minge trimisa de Sukur. La 3-0, Galata a lasat-o mai moale, iar Fenerbahce s-a trezit si in ultimele cinci minute a avut trei ocazii clare de gol, toate stopate miraculos de Mondragon, care nu a mai putut face nimic la sutul din careu al lui Fabio Luciano.


Dominata la posesie, Galatasaray a incercat sa temporizeze la reluare jocul, tinind cit mai mult mingea, dar nu prea i-a reusit. Campioana a exercitat o presiune si mai mare, la care doar portarul Mondragon s-a opus. Interventiile excelente ale columbianului i-a scos din impas pe elevii lui Hagi, care au profitat apoi din plin de spatiile lasate de Fener in goana dupa egalare. Servit de nou-intratul Cihan si de Ergun, Hakan Sukur a realizat dubla (’72, ’87) pentru un final cu happy-end.


„Toate planurile facute inaintea meciului au fost transpuse pe teren. Daca anterior mi s-ar fi spus ca o sa cistigam cu 5-1, nu as fi crezut, ba as fi ris de cel ce ar fi zis asta. M-am convins insa ca la Galata formam un grup bine inchegat. Meritam victoria. Este prima mea Cupa si sint fericit!“, a spus Gica Hagi dupa primul trofeu din viata de antrenor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS