5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportStapinii nisipurilor au pornit la drum

Stapinii nisipurilor au pornit la drum

• In acest an, tara noastra va fi reprezentata de romanul Romeo Dunca si de francezul Francois Vulliet, ambii concurind pe motociclete KTM • Au plecat in cursa 232 de motociclisti, 166 de piloti de automobile si 70 de camionagii

Startul in Raliul Dakar s-a dat in ultima zi a anului 2004, la Barcelona. Cea de-a 27-a editie a acestei competitii cuprinde 16 etape si este ceva mai scurta decit precedenta cursa, insa aliniaza la start un numar record de participanti: 232 de motociclisti, 166 de piloti de automobile si 70 de piloti de camioane, la care se adauga 230 de vehicule care asigura asistenta tehnica.

In total, concurentii vor avea de parcurs un traseu lung de 8.956 de kilometri, impartiti in 16 etape, cu o zi de pauza. Romeo Dunca si francezul Francois Vulliet sint concurentii care vor reprezenta, in premiera, Romania la Dakar. Romeo are un KTM 660 Rallye model 2005 si este la primul concurs de acest gen. Francois are un KTM 660 Rallye model 2001 adaptat la desert. „Sper sa avem o evolutie cel putin onorabila. Sintem primul echipaj din Romania care participa la un asemenea concurs, asa ca nu va fi usor, insa ne-am pregatit foarte bine“, a spus Romeo Dunca.

Organizatorii Raliului Dakar, grupul Aso, au anuntat, prin vocea directorului cursei, Etienne Lavigne, ca, pe linga momentul de reculegere dinaintea startului, participantii la dificilul raid isi vor arata solidaritatea cu victimele teribilului cutremur din Asia de sud-est si printr-un ajutor financiar. Suma nu a fost dezvaluita, urmind sa fie stabilita de concurenti impreuna cu societatea Aso.

Surpriza in prima etapa

In premiera pentru Raliul Dakar, prima etapa, disputata pe plaja Castelldefels, din apropiere de Barcelona, pe un traseu de 50 de kilometri (doua legaturi de 27 si, respectiv, 17 km, plus o proba speciala de 6 km), a fost cistigata la sectiunea auto de un american, Robby Gordon (foto), pe o masina Volkswagen. Gordon a fost urmat de cistigatorul de anul trecut al competitiei, japonezul Hiroshi Masuoka (Mitsubishi). Pe urmatoarele trei pozitii s-au situat De Villiers (Nissan), Saby (Volkswagen) si Alphand (Mitsubishi).

La moto, francezul David Fretigne, pe Yamaha, a cistigat prima etapa. El a fost urmat, in ordine, de Despres (KTM), Verhoef (KTM), Brouwer (Yamaha) si de Walch (KTM). Francois Vulliet (KTM) a ocupat locul 204, iar Romeo Dunca (KTM) s-a clasat pe 215.

In competitia autocamioanelor, prima runda a fost cistigata de olandezul Hans Becx (DAF), urmatoarele patru locuri fiind ocupate de Kabirov (Kamaz), J. De Rooy (DAF), Mardeev (Kamaz) si G. De Rooy (DAF)

Etapa a doua s-a desfasurat intre Barcelona si Granada, dar cei 920 de kilometri parcursi nu au contat pentru clasamente, acesta fiind doar un traseu de legatura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS