14.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSportRonaldinho este cel mai bun

Ronaldinho este cel mai bun

• Vedeta braziliana a obtinut primul sau trofeu personal din cariera si anunta ca acesta este doar inceputul • Mijlocasul Barcelonei a avut cistig de cauza in duelul cu detinatorul „Balonului de Aur“, Andrei Sevcenko, si cu francezul Thierry Henry

Jucatorul Barcelonei, Ronaldinho, a fost numit luni seara jucatorul FIFA al anului 2004, depasindu-i la punctaj pe Thierry Henry si Andrei Sevcenko, in chestionarul la care au votat 157 de antrenori din lume si 145 de capitani ai echipelor nationale. Au fost acordate cinci puncte la fiecare vot pentru locul 1, trei pentru nominalizarile la locul secund si un punct pentru locul trei. Ronaldinho a primit 89 de voturi de locul intii, Henry 79, iar Sevcenko 34. Cistigatorul de anul trecut, Zinedine Zidane, retras din echipa nationala a Frantei, s-a clasat al cincilea, pe patru fiind cehul Pavel Nedved.

Luni seara, la Casa Operei din Zürich, o mie de invitati au asistat la ceremonia care a culminat cu decernarea trofeului „FIFA – jucatorul anului“ lui Ronaldinho. Premiul fair-play a mers catre federatiile din Brazilia si Haiti, ca recunoastere pentru jocul amical organizat in cadrul initiativei „Fotbal pentru pace“, pe 18 august, in timp ce haosul domina insula din America Centrala.

Vrea cit mai multe trofee

Exceptind titlul mondial pe care l-a cucerit cu nationala Braziliei la CM 2002 din Coreea si Japonia, Ronaldinho a obtinut luni seara primul sau trofeu personal din cariera. In ciuda saltului sau spectaculos, fotbalistul din tara cafelei a ramas un jucator modest, care inca ii idolatrizeaza pe predecesorii sai Ronaldo si Rivaldo. „Pentru mine, simplul fapt ca ma aflu aici, ca am fost nominalizat pentru acest titlu, este o mare bucurie. Insusi acest lucru putea fi considerat un succes, tinind cont ca eu nu am fost niciodata un adevarat golgheter. Bineinteles, sint si mai mindru ca am fost ales. Fiecare are stilul propriu de joc si fiecare dintre cei trei care am fost nominalizati merita sa cistige“, a afirmat Ronaldinho.

Vedeta catalanilor a mai precizat ca acest premiu este un inceput pentru altele care vor urma si s-a declarat mindru ca a intrat in galeria celebrilor sai conationali care au fost recompensati cu acest trofeu, Ronaldo si Rivaldo. „Au fost idolii mei si ma bucur ca am ajuns sa fiu alaturi de ei. Pentru mine este o onoare sa le calc pe urme si nu ma voi opri aici. Am reusit un sezon bun cu Barcelona, am marcat citeva goluri importante, cum ar fi cel cu Milan, din ultimul minut, cind am cistigat cu 2-1 pe «Nou Camp», si sper ca aceste succese sa continue si la anul“, a mai spus Ronaldinho.

Internationalul brazilian a mai adaugat ca se simte foarte bine la FC Barcelona si ca nu s-ar fi asteptat niciodata ca suporterii si coechipierii sa-l primeasca asa cum au facut-o: „Cu fiecare zi ce trece sint tot mai mindru de alegerea pe care am facut-o atunci cind am decis sa vin la FC Barcelona. Pentru mine, acesta este clubul perfect si vreau sa fiu trecut ca un invingator in cartea sa de istorie.“

Campanie impotriva rasismului

Ronaldinho a mentionat ca, impreuna cu Thierry Henry, va participa la o campanie impotriva rasismului. „Personal, nu am fost victima comportamentelor rasiste, dar am observat ca astfel de lucruri se petrec tot mai des. Tocmai de aceea am decis ca, impreuna cu Thierry Henry, sa particip la o campanie impotriva acestui fenomen. Vom incerca sa-i determinam pe spectatori sa constientizeze ca, cel putin in timpul unui meci, nu trebuie sa se gindeasca la acest lucru“, a subliniat internationalul brazilian.

Cel mai bun fotbalist al anului in opinia FIFA, a inceput cariera sportiva la formatia braziliana Gremio Porto Alegre, in 2001 fiind achizitionat de gruparea franceza Paris Saint Germain, de unde s-a transferat, in iulie 2003, in campionatul Spaniei, la FC Barcelona. Ronaldinho a acumulat si 50 de prezente in echipa nationala a Braziliei, pentru care a inscris 24 de goluri. In 2003, titlul de cel mai bun jucator al anului a fost primit de mijlocasul francez al lui Real Madrid, Zinedine Zidane, care mai cistigase acest trofeu in 1998 si 2000, pe cind evolua la Juventus. La rindul sau, un alt brazilian, Ronaldo, a primit trofeul de trei ori, de fiecare data cu alta echipa, in 2002 (Real Madrid), 1997 (Inter) si 1996 (Barcelona). In 1999 cistigator a fost declarat Rivaldo (Barcelona), iar in 2001 portughezul Luis Figo (Real Madrid).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS