13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportSevcenko a preluat „Balonul de Aur“

Sevcenko a preluat „Balonul de Aur“

Atacantul lui AC Milan a devenit al treilea fotbalist ucrainean care a primit prestigiosul trofeu, dupa Blohin si Belanov

Celebra publicatie franceza France Football si-a desemnat laureatul din acest an. Asa cum se vehicula, trofeul „Balonul de Aur“ a revenit atacantului ucrainean al lui AC Milan, Andrei Sevcenko. „Expresul siberian“ a primit 175 de voturi, cu 36 mai multe decit portughezul Deco, ajuns la Barcelona dupa ce a cistigat cu FC Porto cel mai rivnit trofeu din lume, Liga Campionilor. Al treilea in ierarhia trofeului s-a clasat brazilianul de la FC Barcelona, Ronaldinho de Assis Moreira, acesta fiind la 42 de puncte de Sevcenko. Atacantul francez al lui Arsenal Londra, Thierry Henry, a ocupat pozitia a patra, cu 80 de voturi, in timp ce grecul Theodoros Zagorakis (Bologna), cu 44 de voturi, s-a situat pe locul cinci.

Desi unii specialisti, printre care si Platini, l-ar fi vazut pe Deco drept cistigatorul „Balonului de Aur“, pentru ca, in opinia lor, a avut rezultate mai bune in 2004 decit ucraineanul, tinind cont ca portughezul a jucat si finala CE, Sevcenko a fost preferatul majoritatii. El a cistigat titlul in Italia, cu AC Milan, a fost golgheterul din serie A, iar in acest sezon al Ligii Campionilor a ajuns in optimi de pe primul loc al grupei F, din care au mai facut parte Barcelona, Sahtior si Celtic.

„Sevcenko merita acest trofeu, pentru ca a muncit mult si pentru ca este un mare jucator. Cred ca oricine l-ar fi putut cistiga. Pentru orice fotbalist este o onoare simpla nominalizare pe lista candidatilor la obtinerea «Balonului de Aur»“, a afirmat Ronaldinho, nominalizat, alaturi de Sevcenko si Henry, si la titlul de cel mai bun jucator al anului, care va fi decernat, pe 20 decembrie, de catre FIFA. In 2003, trofeul i-a revenit tot unui fotbalist din campionatul Italiei, cehul Pavel Nedved, mijlocasul lui Juventus Torino.

„Un vis devenit realitate“

In momentul in care a aflat vestea, Andrei Sevcenko a recunoscut ca va avea, de acum inainte, o responsabilitate in plus, el fiind jucatorul de la care toti se vor asteapta sa decida meciul. „Cind am inceput sa joc fotbal, visam sa devin un mare jucator si, poate, sa cistig un premiu atit de important precum acesta. Sint foarte fericit, dar simt din plin responsabilitatea pe care o implica. Acum vor fi atintiti asupra mea si mai multi ochi decit pina in prezent, toata lumea va astepta mereu ceva mai mult de la mine decit de la ceilalti“, a spus Sevcenko.

Internationalul ucrainean a mentionat ca si antrenorul sau de la Milan are o parte din meritele pentru acest trofeu. „Am devenit un invingator datorita lui Carlo Ancelotti. El este putin diferit de ceilalti. Este genul de om care iti transmite linistea de care ai nevoie, atunci cind ai nevoie, si ii multumesc pentru asta. Mi-a schimbat modul de a gindi fotbalul si de a ma antrena“, a explicat atacantul ucrainean.

Sevcenko a dedicat acest succes tuturor ucrainenilor, in special copiilor aflati la primi pasi in fotbal. „Toti baietii care joaca fotbal trebuie sa se gindeasca la faptul ca poate veni si pentru ei o zi cum a fost aceasta pentru mine“, a mai spus jucatorul.

Andrei Sevcenko este al treilea fotbalist ucrainean care primeste aceasta distinctie, dupa Oleg Blohin, in 1975, si Igor Belanov, in 1986. Blohin, care este in prezent selectionerul Ucrainei, si Belanov reprezentau la acea vreme Uniunea Sovietica. Cu acest trofeu primit de Sevcenko, fotbalul din Ucraina incheie un an 2004 de exceptie. Are trei echipe calificate in primavara europeana (Dinamo Kiev, Sahtior Donetk si Dnepr Dnepropetrovsk), iar echipa nationala e marea favorita a grupei preliminare de calificare la CM 2006, dupa egalul de la Copenhaga, cu Danemarca, si victoria de la Istanbul, in fata Turciei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS