14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCampionii drogurilor

Campionii drogurilor

• Hormonii de crestere, insulina si THG creeaza superatleti • Recordmenul mondial Tim Montgomery: „Daca obtin medalia de aur nu-mi pasa nici daca mor!“ • Victor Conte povesteste cum s-a „antrenat“ multipla campioana olimpica Marion Jones: „Ea s-a injectat, in timp ce eu stateam in fata ei“

Patronul laboratorului farmaceutic Balco, Victor Conte, a spus ca atletul american Tim Montgomery a folosit substante dopante pentru a reusi, in 2002, sa stabileasca un nou record mondial in proba de 100 de metri. Montgomery, care are 29 de ani, a stabilit un nou record mondial in proba de 100 de metri, cu timpul de noua secunde si 78 de sutimi, pe 14 septembrie 2002, in cadrul finalei IAAF Grand Prix de la Paris.

Montgomery a fost acuzat de Agentia Americana Antidoping (USADA) ca a incalcat regulile privind dopajul, pe baza unor probe acumulate pe parcursul anchetei privind laboratorul Balco. Atletul va fi audiat, in iunie 2005, de un tribunal de arbitraj sportiv, a carui decizie va fi definitiva. El risca o suspendare pe viata.

Recordurile mondiale sint puse sub semnul intrebarii

Victor Conte a explicat ca, in acea perioada, a stabilit un program special pentru Montgomery, care includea folosirea unor substante dopante in paralel cu pregatirea fizica. „El mi-a spus ca, in cazul in care cistiga medalia de aur nu-i pasa nici daca moare“, a precizat Conte. Programul respectiv a permis o transformare fizica a sportivului, care si-a imbunatatit masa musculara cu 12 kilograme, dupa doar opt saptamini. „Tim era transformat total“, a mentionat Conte.

El a precizat ca nu are remuscari in legatura cu faptul ca a contribuit, prin mijloace ilegale, la stabilirea unui nou record mondial. „Consider ca recordul este legitim daca a fost stabilit in aceleasi conditii ca si cele anterioare. Altfel, ar trebui sa anulezi toate recordurile mondiale“, a adaugat Conte.

Marion Jones nu recunoaste ca s-a dopat

Victor Conte a afirmat si despre multipla campioana olimpica Marion Jones, logodnica lui Montgomery, ca a folosit produse dopante inainte de a participa la JO de la Sydney. Conte a mentionat ca, printre substantele dopante furnizate lui Jones, se numara eritropoietina (EPO), hormoni de crestere, insulina si „clear“, un tip de THG. El a explicat ca, pe linga faptul ca i-a furnizat sportivei astfel de substante, i-a si aratat acesteia cum sa le foloseasca. „Ea s-a injectat, in timp ce eu stateam in fata ei“, a declarat Conte

In replica, Marion Jones a anuntat ca intentioneaza sa il actioneze in instanta pe Victor Conte, pentru calomnie. „Le-am cerut avocatilor mei sa analizeze posibilitatea de a-l da in judecata pe Conte pentru calomnie“, a spus Jones.

Sportiva de 29 de ani a cistigat la JO de la Sydney din 2000 cinci medalii, dintre care trei de aur si doua de bronz.

„Afirmatiile pe care Victor Conte le-a facut in legatura cu mine sint false, iar adevarul se va afla la momentul oportun“, a precizat Jones. „Declaratiile lui Conte sint contradictorii. Marion Jones a spus mereu acelasi lucru, ca nu a folosit niciodata produse dopante“, a declarat avocatul atletei, Rich Nichols.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS