17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportTerorismul, un nou „sport“ olimpic?

Terorismul, un nou „sport“ olimpic?

Exploziile recente din centrul Atenei au determinat o parte dintre tarile participante la Olimpiada sa-si ia mai multe masuri de siguranta

Grecia se pregateste intens pentru gazduirea Jocurilor Olimpice, care vor avea loc anul acesta, in perioada 13-29 august. Numai ca atentatele teroriste petrecute in ultima vreme pe mapamond pun sub semnul intrebarii securitatea sportivilor care vor participa la cea mai importanta competitie a anului. De altfel, majoritatea tarilor care vor lua parte la eveniment au anuntat ca se tem de un eventual atentat si de aceea doresc sa-si ia masuri in plus de siguranta, mai ales dupa cele petrecute la Atena miercuri dimineata.

Reamintim faptul ca trei bombe au explodat in apropierea unui comisariat de politie din Kallithea, in centrul capitalei Greciei, provocind doar pagube materiale nesemnificative, cu doar 100 de zile inaintea deschiderii Jocurilor Olimpice, amplificind astfel temerile legate de securitatea competitiei. Autoritatile elene au asigurat insa ca este vorba de un eveniment „izolat“, desemnind drept responsabila pentru acest atentat o miscare terorista greaca de extrema stinga.

Totusi, securitatea Olimpiadei de vara, prima organizata dupa atentatele din 11 septembrie 2001, ce au avut loc in SUA, este prioritatea guvernului grec, care i-a consacrat un buget de peste 650 milioane de euro, de trei ori mai mare decit cel de la Sydney, din anul 2000.

Grecii denunta „isteria“ din presa straina

Mass-media elene au denuntat „isteria“ declansata in presa straina dupa atentatul cu bombe care a vizat un comisariat de politie din Kallithea. „Explozia celor trei bombe a declansat isteria in mass-media mondiale“, a titrat Ta Nea, cotidian cu cel mai mare tiraj din Grecia. „In timp ce politia considera ca este vorba de o actiune pusa la cale de un grup de teroristi greci, multe publicatii straine au legat acest incident de securitatea Jocurilor Olimpice, evocind chiar o implicare a organizatiei Al-Qaida“, adauga jurnalul.

Publicatia pro-guvernamentala Eleftheros Typos vorbeste, la rindul sau, de „provocari“ si apreciaza ca bombele explodate miercuri la Atena au devenit principalul subiect in presa internationala si au dus chiar la caderea burselor.

Cotidianul Kathimerini subliniaza, de asemenea, „isteria legata de securitatea Jocurilor“, considerind ca „micile explozii de la Kallithea au provocat reactii exagerate in mass-media internationale“.

Roboti pentru depistarea minelor

Armata greaca a pus la dispozitia guvernului doi roboti telecomandati, destinati „sa neutralizeze si sa distruga dispozitive explozive si mine“, pentru a asigura mai bine securitatea Jocurilor Olimpice. Anuntul a fost facut chiar in ziua in care a avut loc explozia din apropierea comisariatului de politie din capitala Greciei. „Acesti roboti au fost livrati armatei in 2003, iar Statul Major a luat decizia, in urma cu mai multe luni, de a-i utiliza pentru securitatea Jocurilor“, a spus Ioannis Papatheodossiu, purtatorul de cuvint al Statului Major grec.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS