19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăSportLignitul Tirgu Jiu nu mai joaca acasa pina in februarie 2004

Lignitul Tirgu Jiu nu mai joaca acasa pina in februarie 2004

Sistemul competitional adoptat in acest an pentru Liga Nationala de handbal masculin a stirnit controverse in Consiliul de Administratie al Ligii, care a avut loc la sfirsitul saptaminii trecute. Invitati la sedinta, presedintii celor 14 cluburi care au echipe in primul esalon au fost pusi in fata unui fapt implinit, ei neputind schimba sistemul propus de conducerea federatiei.Oficialii echipelor din Tirgu Jiu si Timisoara au fost vehementi, contestind noul sistem care nu va mai permite spectatorilor proprii sa se bucure de un meci de handbal pina la jumatatea campionatului. Presedintele Gore Popescu de la Lignitul Tirgu Jiu recunoaste ca, spre deosebire de sezonul precedent, sistemul este mai bun, dar nu cel mai bun.

„Fata de ce a fost este mai bun, pentru ca sint jocuri mai multe si e o competitie mai acerba. Meciurile sint pe bune, pentru ca se joaca in sala, nu in afara salii si noi stim foarte bine ce am patit pe la Constanta sau in alte locuri unde mai mult au «jucat» arbitrii decit jucatorii adversi. La turneele de sala vor fi observatori si oficiali ai federatiei si nu va mai fi la fel. Dar eu n-am fost de acord cu acest sistem pentru spectatorii din Tirgu Jiu. Ei trebuie sa mai astepte sa vada un meci de handbal de calitate pina in februarie. Si asta cu conditia sa ne clasam in Grupa valorica A, in primele opt echipe, si nici nu ma gindesc ca nu va fi asa. Nu vom juca nici un meci aici pina in februarie 2004 si este foarte rau pentru spectatori si pentru sponsori. Nu s-a tinut cont deloc de factorul uman si una din intrebarile mele a fost «Ce merit are Buzaul sau Braila (doua orase care vor gazdui turnee) pentru handbalul de Liga Nationala?». Cei care dau bani la o echipa de handbal isi doresc sa o vada si jucind acasa. Eu am incercat sa propun un alt sistem, cu tur-retur si apoi turnee de sala, dar interesele au fost altele acolo. Hotarirea era luata cind ne-au chemat pe noi, presedintii, de niste oameni care nu au de a face cu handbalul de Liga Nationala. Modul in care se iau hotariri la Federatia Romana de Handbal lasa de dorit. Cluburile departamentale precum Steaua si Dinamo fac legea acolo“, a spus Gore Popescu.

Presedintele de la Lignitul spera insa ca va satisface dorinta suporterilor echipei tirgujiene de a vedea handbal de calitate, organizind, si in acest an, turnee amicale la care sa fie invitate echipe de valoare din Liga sau din strainatate. Constient ca suporterii vor fi nemultumiti de acest nou sistem, Popescu spera totusi ca acestia vor intelege situatia si vor fi alaturi de echipa.

Liga va debuta cu patru turnee de sala pentru Cupa Romaniei

Sistemul competitional impus de conducerea federatiei presupune disputarea jocurilor din Liga in trei tururi. Primul tur se va incheia dupa cele patru turnee care vor fi programate in orase neutre (care nu au echipe in Liga) in perioada septembrie – decembrie 2003. Meciurile se vor disputa in sistem fiecare cu fiecare, conform tragerii la sorti. Dupa stabilirea clasamentului final al turului, echipa clasata pe primul loc va fi declarata cistigatoare a Cupei Romaniei si va urma sa participe in Cupa Cupelor. Prezent la tragerea la sorti, presedintele clubului tirgujian a spus ca echipa sa are un program lejer in primul turneu, cind va intilni noile promovate si pe Fibrex Savinesti.

Turul al doilea se va desfasura in doua grupe valorice in sistem tur-retur, aplicindu-se tabela Berger la configuratia clasamentului primului tur. Astfel, echipele de pe primele opt locuri vor juca in Grupa valorica A in sistem tur-retur, iar ultimele sase clasate vor evolua la fel in Grupa valorica B. La incheierea turului al doilea, conform clasamentului Grupei B, ultimele doua clasate, locurile 13 si 14, vor retrograda in Divizia A, iar echipele clasate pe locurile 11 si 12 vor participa la turneul de baraj cu echipele clasate pe locul doi in cele doua serii ale Diviziei A. Turul al treilea se desfasoara in sistem play-off, la care participa doar echipele din Grupa A, in functie de clasamentul final al turului al doilea, la finalul acestuia urmind sa fie desemnate echipele care vor evolua in Cupele Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS