13.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăSportSantierul naval SEVERNAV Drobeta Turnu Severin a pierdut sapte contracte cu armatori internationali

Santierul naval SEVERNAV Drobeta Turnu Severin a pierdut sapte contracte cu armatori internationali

Evenimentele din plan international si, in special, desfasurarea razboiului din Irak au facut sa apara primele consecinte negative in economia judetului Mehedinti.

Una dintre cele mai mari unitati economice, santierul naval SEVERNAV Drobeta Turnu Severin, a pierdut in acest an sapte contracte cu partenerii straini. Potrivit directorului general al santierului, Stelian Stancioiu, au fost reziliate patru contracte cu armatori din Olanda, doua cu parteneri din Norvegia si un contract ce prevedea livrarea unui tanc pentru transportul etilenei catre un partener de afaceri din Germania: „Situatia economica si politica de pe plan mondial si-a pus amprenta si asupra societatii noastre. Va trebui sa gasim alte contracte, pentru a mentine nivelul productiei din ultimii ani“. De la inceputul acestui an, santierul SEVERNAV Drobeta Turnu Severin a livrat o nava catre un armator olandez, iar o alta va fi lansata la sfirsitul acestei luni.

Investitii de sute de mii de dolari

Santierul a livrat anul trecut prima nava de pasageri construita la Drobeta Turnu Severin si in Romania, iar pina la sfirsitul acestui an ar putea livra o alta, de acelasi tip. Directorul Stelian Stancioiu a precizat ca exista unele probleme la cala de lansare din santier si de aceea sint necesare investitii de citeva zeci de miliarde de lei. In acest sens, au fost purtate discutii cu reprezentantii Ministerului Industriilor si Resurselor. Potrivit directorului tehnic al santierului, Dumitru Ciortan, investitia este prevazuta pentru trei ani si presupune o contributie de 400.000 de dolari din partea santierului severinean, alti 480.000 de dolari urmind sa vina din partea ministerului. Prefectul judetului Mehedinti, Dan Trancota, a promis ca se va implica in acordarea primei transe necesare investitiei. Primele echipamente noi, care vor mari capacitatea si functionarea in siguranta a santierului, vor sosi astazi la Drobeta Turnu Severin.

Intreprinderea severineana nu a atras interesul investitorilor internationali

Santierul naval SEVERNAV Drobeta Turnu Severin, al carui obiect de activitate il constituie proiectarea, constructia si repararea navelor maritime si fluviale, a fost scos la vinzare, la sfirsitul anului trecut, de catre Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS). APAPS detine 70% din actiunile societatii, care are un capital social de 69,6 miliarde de lei si aproximativ 2.300 de angajati. Printre actionari se numara SIF Oltenia, cu 16,6% din capital, si actionarii rezultati in urma programului de privatizare in masa, cu 1,91%. Intreprinderea severineana nu a atras insa interesul investitorilor internationali, astfel ca privatizarea a fost aminata. Desi marirea capacitatii de productie constituia o necesitate pentru santierul naval SEVERNAV, rezilierea contractelor cu mai multi armatori internationali va avea o influenta negativa asupra activitatii economice din intreprindere. Daca anul trecut, SEVERNAV Drobeta Turnu Severin a lansat 17 nave, in acest an, doar patru vase vor pleca din dana santierului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS