22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportRomania si Rusia vor exploata la maximum potentialul economic de care dispun

Romania si Rusia vor exploata la maximum potentialul economic de care dispun

„Guvernele sa nu fie obstacole in calea oamenilor de afaceri“

Vizita la Bucuresti a premierului Federatiei Ruse, Mihail Kasianov, a prilejuit si intilnirea de ieri dintre Viktor Konstantinovici Gluhih, presedintele Congresului International al Industriasilor si Intreprinzatorilor (CIII), si presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, vicepresedinte al CIII, George Constantin Paunescu.

Tema centrala a convorbirilor a fost axata pe necesitatea stimularii contactelor directe dintre oamenii de afaceri din Romania si Rusia pe fundalul ambiantei politice pozitive inregistrate in ultimii ani intre cele doua tari. Au fost abordate, de asemenea, probleme legate de reuniunea CIII, programata pentru toamna anului acesta la Zaporojie (Ucraina), precum si propunerea de a organiza la Bucuresti, in primavara anului 2004, sesiunea Congresului International al Industriasilor si Intreprinzatorilor.

Cei doi interlocutori au evidentiat ca guvernele celor doua state, ca instante executive supreme, trebuie sa fie catalizatorul colaborarii rodnice si avantajoase intre intreprinzatorii romani si rusi si sa nu constituie, in nici un caz, obstacole in calea oamenilor de afaceri. Totodata, in cadrul acestui dialog s-a subliniat importanta vizitei la Bucuresti a unui sef de guvern al Rusiei, prima dupa mai bine de patru decenii.


• Nicolae CRETU

Presedintele Guvernului Federatiei Ruse, Mihail Kasianov, a facut o vizita oficiala la Bucuresti, la invitatia premierului roman, Adrian Nastase. Vizita premierului rus este o garantie ca semnarea Tratatului bilateral romano-rus este aproape.

Premierul roman, Adrian Nastase, considera ca perspectiva semnarii Tratatului bilateral, la nivelul presedintilor Iliescu si Putin, reprezinta o garantie ca drumul pe care merg cele doua tari este constructiv, pragmatic si amical:

„Lasam la o parte tot ce inseamna probleme care vin din trecut si pe care le vom putea inchide cu ajutorul acestui tratat. Putem, la nivelul executivelor, sa ne concentram mai mult pe proiecte de cooperare economica“.

Cei doi premieri considera ca nici pozitiile diferite ale Romaniei si Rusiei in criza irakiana nu vor influenta semnarea Tratatului de baza dintre cele doua tari.

„Sint convins ca aceste aspecte nu vor avea nici un fel de influenta in semnarea tratatului dintre Romania si Federatia Rusa“, a spus Mihail Kasianov.

Premierul rus a reiterat preocuparea celor doua parti pentru dezvoltarea domeniului economic, subliniind importanta pentru economiile romana si rusa a interpenetrarii reciproce a operatorilor economici prin crearea de intreprinderi mixte. Pina acum, patru companii rusesti sint prezente pe piata romaneasca si au capacitate de livrare a produselor pe terte piete.

Diversificarea exporturilor

In deschiderea Forumului economic romano-rus, care a avut loc ieri, Kasianov a declarat ca Rusia doreste sa isi diversifice structura exporturilor catre Romania. El considera ca Rusia nu trebuie sa se axeze decit pe exportul de materii prime, care este in prezent in proportie de 90%.

„Sintem gata sa primim si alte produse romanesti, in conditii de competitivitate si asteptam ca firmele din Romania sa exercite o presiune asupra noastra, nu doar la nivelul Moscovei, ci si in alte regiuni ale Rusiei“, a spus premierul rus.

Adrian Nastase, primul ministru al Romaniei, a spus ca in volumul total de 1,3 miliarde de dolari al schimburilor comerciale de anul trecut dintre cele doua tari, exporturile romanesti s-au cifrat doar la 40 de milioane de dolari.

„Acest lucru trebuie sa ne dea de gindit. Fie cheltuim ineficient banii alocati pentru promovarea exporturilor, fie nu reusim sa gasim cu adevarat modalitatile de stimulare a acestora“, a adaugat premierul roman.

Taxele vamale – in agenda celor doi premieri

Romania si Rusia vor negocia, in perioada imediat urmatoare, valoarea taxelor vamale aplicate la export pentru anumite categorii de marfuri. Seful guvernului rus a declarat ca taxele vamale aplicate de Romania sint o piedica pentru livrarea de produse in domeniul masinilor si utilajelor industriale, in timp ce premierul Adrian Nastase a precizat ca tara noastra doreste o reducere a taxelor vamale in domeniul exporturilor de mobila, de vin etc, si nu la „exportul de submarine“.

Semnarea acordurilor romano-ruse

In prezenta premierilor Adrian Nastase si Mihail Kasianov, s-au semnat patru protocoale privind colaborarea in domeniile invatamintului, politiei de frontiera, comertului exterior si cel al depozitarii gazelor naturale.

Protocolul privind colaborarea si schimburile in domeniul invatamintului pentru 2002-2003 si 2003-2004 va permite o mai buna comunicare intre tinerii din cele doua state, ceea ce va determina si o mai buna intelegere intre popoare.

O prevedere importanta a protocolului stipuleaza studierea si predarea limbilor romana si rusa in institutiile de invatamint din cele doua state.

Romania si Rusia au decis ca pot colabora mai bine si in ceea ce priveste securitatea frontierelor, motiv pentru care a fost semnat un protocol de colaborare intre Inspectoratul General al Politiei de Frontiera din Romania si Serviciul Federal de Frontiera din Federatia Rusa. Acordul dintre GAZPROM si ROMGAZ vizeaza construirea de noi depozite subterane de gaze naturale sau modernizarea celor deja existente in Romania.

Cele doua parti si-au propus sa realizeze, in cel mai scurt timp, o societate mixta care sa asigure importul gazelor naturale din Federatia Rusa, au declarat premierul Adrian Nastase si omologul sau rus Mihail Kasianov, dupa discutiile purtate joi la Palatul Victoria. Partea romana doreste ca aceasta societate mixta sa fie infiintata inainte de inceperea iernii, pentru a nu mai importa gaze naturale din Rusia prin firme intermediare.

Dupa un deceniu…

La deschiderea Forumului economic romano-rus, premierul roman a declarat ca s-a relansat relatia politica dintre cele doua tari. „Dupa un deceniu, procesul de relansare a dimensiunii politice a raporturilor romano-ruse a inceput si el va continua. Va urma vizita domnului presedinte Ion Iliescu la Moscova si semnarea Tratatului politic de baza. De acum inainte, trebuie sa privim spre alte proiecte politice comune, care sa realizeze o comunicare reala intre o noua Rusie politica si noua Romanie politica. Nu are rost sa ne alimentam cu nostalgia CAER-ului. Nu vor mai exista schimburi economice dictate exclusiv de considerente politice. Acum trebuie sa construim – si acest lucru este foarte clar pentru noi toti – in conditiile economiei de piata. Din acest unghi privesc eu reasezarea cooperarii economice dintre cele doua tari, un proces care trebuie sa se desfasoare concomitent cu reasezarea relatiilor noastre politice,“ a spus premierul Nastase.

Presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, i-a fost inminata invitatia oficiala a presedintelui Federatiei Ruse, Vladimir Putin, de a face o vizita la Moscova, anul acesta, in timpul careia sa fie semnat tratatul politic de baza romano-rus. Invitatia i-a fost inminata sefului statului roman de catre premierul rus Mihail Kasianov. Data vizitei oficiale a presedintelui roman in Federatia Rusa urmeaza sa fie stabilita pe cai diplomatice. Aceasta va avea loc cel mai devreme la sfirsitul lunii iunie, deoarece pina atunci cei doi sefi de stat au deja o agenda incarcata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS