25.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSportFlorin Mergea a jucat finala de simplu chiar in ziua cind a implinit 18 ani

Florin Mergea a jucat finala de simplu chiar in ziua cind a implinit 18 ani

Tenismenul gorjean Florin Mergea a pierdut ieri finala concursului rezervat juniorilor in cadrul turneului de Mare Slam Australian Open. Mergea, cap de serie numarul 6, a fost invins, cu scorul de 6-4, 6-4, de primul favorit al competitiei, cipriotul Marko Baghdatis. Perechea romana formata din Florin Mergea si Horia Tecau a pierdut si finala probei de dublu, fiind invinsa, cu scorul de 6-4, 6-4, de cuplul american Scott Oudsema / Phillip Simmonds. Mergea a jucat finala de simplu chiar in ziua cind a implinit 18 ani, indeplinindu-si astfel obiectivul pe care si l-a fixat pentru Australian Open. Inaintea concursului de la Melbourne, Florin Mergea ne-a acordat urmatorul interviu.

– Ai participat la o multime de concursuri in 2002 si ai avut succes, la dublu fiind campion mondial. Cum a fost in urma cu un an in Australia?

– Am fost mai intii la Australian Open, unde am ajuns in finala de dublu, dar n-am mai jucat-o, iar la simplu am mers pina in turul trei. A fost destul de greu pentru ca eram pentru prima data in Australia si mi-a luat timp pina m-am obisnuit cu temperaturile de acolo si cu diferenta de fus orar pentru ca ei sint cu noua ore inaintea noastra.

– Ce a urmat dupa Australian Open?

– Am fost la citeva turnee in Italia si in Slovacia si am jucat o finala si doua semifinale si am tot urcat in clasamente. Acum sint pe locul 10 la simplu in ITF, dar sper sa urc in continuare. La dublu, eu si Horia sintem pe primul loc si trebuie sa ne mentinem acolo. Am mai jucat in 2002 si un turneu pregatitor in Belgia cu primii opt juniori care urma sa participe la turneul de la Roland Garros. Acolo nu ne-au lasat sa jucam la dublu, asa ca anul acesta trebuie sa ne luam revansa. A urmat apoi Wimbledon-ul unde am mers foarte bine si la simplu. Am cistigat la dublu, desi nu ne asteptam pentru ca jucam pentru prima data pe iarba. Noi nu mai jucaseram pe iarba decit in turneul pregatitor, inainte de concurs. Terenurile erau insa total diferite de cele de la Wimbledon.

– Crezi ca 2002 a fost un an bun pentru tine? Ai reusit tot ceea ce ti-ai propus?

– In prima parte a anului nu mi-a mers chiar asa de bine. Dar important a fost ca am urcat in clasamente si in turnee. Iar spre sfirsitul anului, cind am inceput jocurile pe suprafetele rapide, a fost mult mai bine si am avut si rezultate mai bune.

– Cit de greu a fost pentru tine sa ajungi numarul 1 in lume?

– Foarte greu. Antrenamente in fiecare zi, pregatire fizica si apoi scoala si examenele, pentru ca am dat bacalaureatul chiar inainte de US Open. Curios, am jucat foarte bine acolo dupa ce am stat in tara doua saptamini si am invatat fara sa mai fac antrenamentele obisnuite. Ma bucur ca am reusit sa le fac pe toate si mi-a mers foarte bine si cu scoala, si cu concursurile. Trebuie sa recunosc ca nu ma asteptam.

– Ce ti-ai propus acum pentru 2003 cu scoala, dar si cu tenisul?

– O sa merg la facultate asa printre turnee (Florin este student al Facultatii de Educatie Fizica si Sport „Al. I. Cuza“ din Iasi), pentru ca trebuie sa fac si asta. Cred ca o sa aleg si una dintre ofertele primite de la academiile de tenis care m-au chemat. Astept sa vad care e mai buna, pentru ca ma vor cei de la Bolettieri, de la Bob Reding din Paris, din Spania, Germania si Austria. Pot sa merg oriunde vreau eu si sa studiez acolo gratuit. Oricum, o sa merg acolo numai atunci cind nu ma pot pregati in tara, pentru ca am teren de tenis acasa si ma pot antrena aici. Dar depinde de vreme, pentru ca iarna trebuie sa merg acolo. La juniori, turnee de sala nu prea sint, iar iarna, in aer liber, sint doar in America. Trebuie sa ma duc acolo. Si e destul de greu pentru ca trebuie sa ma acomodez la temperaturi mari si diferente de fus orar cum a fost si in Australia. Iarna aceasta a trebuit sa ma antrenez in sala de la Tirgu Jiu, unde a fost destul de frig.

– Ai o dorinta speciala pe plan profesional in acest an?

– La simplu vreau sa cistig cel putin un Grand Slam si atunci ajung pe locul 1 sau 2 in lume. La dublu, bineinteles ca noi vrem sa le cistigam pe toate patru si sa joc la seniori sa urc cit mai mult in clasamentul ATP. Deja joc numai in turnee de Grand Slam la juniori si in rest numai turnee-satelit si pregatitoare. Poate mai primesc si eu wild carduri si atunci imi va fi mai usor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS