11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSport„Fotbalistii trebuie sa-si vada de joc pentru ca nu sint pugilisti“

„Fotbalistii trebuie sa-si vada de joc pentru ca nu sint pugilisti“

Campionatul judetean gorjean si-a derulat turul actualei editii in conditii mult mai bune decit in anii precedenti. Aceasta este concluzia la care au ajuns o mare parte a reprezentantilor celor 16 echipe de fotbal care evolueaza in competitie, dar si a reprezentantilor AJF. Micile incidente petrecute la unele jocuri, precum folosirea de jucatori pe fals, cartonase rosii pentru lovirea adversarilor, sau cele citeva probleme mai grave, cum ar fi lovirea unor arbitri de catre spectatori sau jucatori au fost sanctionate prompt de Comisia de Competitii si Disciplina condusa de Ion Balanescu.

Mai putine incidente grave fata de anii trecuti

Apreciat ca fiind prea dur in anumite cazuri sau prea blind in altele, presedintele comisiei care judeca indisciplina de pe terenurile de fotbal din judetul Gorj, Ion Balanescu, a spus ca a cautat, impreuna cu membrii comisiei pe care o conduce, sa interpreteze cit mai corect prevederile regulamentare referitoare la infractiunile comise. La finalul turului se poate spune ca a si reusit pentru ca nici o echipa nu a mai contestat hotaririle CCD la Comisia de Apel sau la Biroul Executiv al AJF. Mai mult, fata de sezoanele precedente, reprezentantii echipelor sanctionate sau chiar jucatorii aflati in conflict cu regulamentele si-au recunoscut greselile si au acceptat fara prea multe comentarii sanctiunile dictate.

Vicepresedintele AJF Gorj, Ion Balanescu, considera ca in 2002, in campionatul gorjean au fost mai putine incidente grave fata de anii trecuti:

„Cazuri dificile am avut doar la doua dintre echipe. Gilortul Bengesti s-a ales cu un jucator suspendat pentru doi ani si cu un altul exclus din viata sportiva. La Paringul Sadu delegatul echipei a fost suspendat pentru un an si doi dintre jucatori au fost si ei suspendati pentru aceiasi perioada. Toti acesti jucatori au fost sanctionati pentru bruscarea, lovirea sau injurii aduse arbitrilor, cauzele acestor comportamente fiind nemultumirile lor fata de maniera de arbitraj. Din observatiile noastre a reiesit ca arbitri s-au comportat destul de bine pentru ca am avut observatori si uneori chiar si supervizori la acele jocuri. Iar din rapoartele de observare a reiesit ca nu s-au facut greseli de arbitraj. Acestor jucatori, sau altora care au procedat la fel in editiile precedente de campionat, le spun sa-si vada de joc pentru ca ei sint fotbalisti nu pugilisti. Am avut si cazuri ale unor jucatori care nu au anuntat cind s-au dus la echipe ca mai fusesera legitimati la altele.

I-am suspendat si pe acestia pina isi vor clarifica situatia.“

Nici o contestatie la Comisia de Apel

Dupa ce comisia a luat masurile impuse de regulament in cazurile mai dificile cu jucatorii care au comis infractiuni si cu echipele respective, incidentele nu s-au mai repetat nici la aceste echipe, dar nici la alte formatii. Referitor la efectul acestor decizii asupra conducatorilor echipelor sanctionate, presedintele Balanescu a spus ca, pe moment, cam toti au fost nemultumiti acolo, in cadrul sedintei: „Dar n-au contestat niciodata mai departe hotaririle CCD. Dupa un timp de gindire, uneori chiar dupa incheierea sedintei, ne cautau ei sa ne spuna ca am luat decizia corecta. Vreau sa spun ca nici noi «nu am dat cu parul» si am inteles ca mai sint si probleme mai dificile sau greutati financiare. Am cautat sa-i intelegem si sa-i ajutam prin metodele noastre de indreptare a lucrurilor. Eu zic ca am cautat cu totii sa impunem o atmosfera placuta la comisie si sa fim cooperanti. Ne-am aplecat privirea si asupra problemelor mai grele ale echipelor si am cautat sa le intelegem. Nu cred ca am fost mai blinzi, ci poate doar mai intelegatori si mai apropiati de echipe. Iar la unele am constatat ca am procedat foarte bine, cum a fost cazul Energetica Tismana, echipa care s-a cumintit si s-a prezentat in continuare la meciuri. Dupa ce ei au avut o serie de neprezentari, am luat legatura cu conducerea de acolo, care a inteles ce am spus noi, si iata ca Tismana merge mai departe. Era foarte usor sa-i excludem din campionat, ba chiar mult mai simplu. Ne-am zis insa ca daca am pornit la drum cu 16 echipe sa incercam sa incheiem campionatul tot cu 16.“

Citeva echipe gorjene risca sa nu fie programate in retur

Cei care au datorii la AJF au fost destul de multi si in acest an in campionatul judetean gorjean, dupa cum a spus presedintele Comisiei de Competitii si Disciplina Ion Balanescu. Mai mult, pe linga datoriile pe care le au la asociatie (amenzi pentru cartonase rosii, folosire frauduloasa de jucatori sau lipsa de preocupare in organizarea meciurilor), unele formatii mai au datorii si fata de arbitri si observatori: „Nu avem inca o situatie exacta a datoriilor, dar trebuie sa anunt pe aceasta cale anumite echipe care nu si-au achitat datoriile si baremele ca vom lua masuri. Printre acestea se numara formatiile Bistrita Pestisani, Sitex Pestisani si Avintul Baia de Fier, care mai au de achitat citeva bareme catre arbitri si observatori. In tur am luat masura excluderii din campionat cu AS Danesti din acelasi motiv. N-as vrea sa incepem returul cu alte excluderi din campionat. Le promit solemn ca in prima etapa a returului nu le mai programam daca nu isi achita datoriile.“ Ion Balanescu sustine ca datornicii nu se vor putea prezenta sa-si puna vizele pe anul 2003 pina nu isi vor plati toate datoriile pe anul precedent.

Pentru anul viitor, presedintele CCD isi propune ca, impreuna cu comisia pe care o conduce, sa aplice regulamentul in conformitate cu prevederile ROAF:

„Toate pedepsele pe care le-am aplicat in acest tur de campionat sint prevazute in ROAF, iar jucatorii trebuie sa stie ca, pe linga etapele de suspendare, mai sint prevazute si amenzi pe care trebuie sa le plateasca din buzunar. Prin tot ceea ce facem noi incercam sa avem aici o competitie curata, iar fotbalul sa fie un sport la care oamenii sa mearga de placere.“

Pentru ca se apropie sfirsitul acestui an, Ion Balanescu le-a urat tuturor celor care au trecut pe la comisie in 2002 sa nu-i mai fie clienti anul viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS