14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportBusoi strins cu usa de MEC

Busoi strins cu usa de MEC

• Ministerul Educatiei si Cercetarii a dat peste nas conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Dolj printr-un ordin care ii va obliga pe mai – marii invatamintului judetean sa reinfiinteze orele si catedrele de conducere auto de la scolile profesionale doljene, in pofida masurii luate de „generalul“ Busoi de a le desfiinta • Ordinul MEC a fost emis cu aproape doua luni in urma, dar ISJ Dolj inca se codeste sa-l puna in aplicare

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Dolj a decis, in primavara acestui an, ca – in baza a doua ordine ale MEC: nr. 3670/17.04.2001 si nr.3680/18.04.2001 – sa desfiinteze toate catedrele de conducere auto si de legislatie rutiera din licee si scoli profesionale.

Acest lucru a stirnit protestele energice ale instructorilor auto de la scolile profesionale, care au considerat ca nu trebuie sa li se aplice si lor aceasta masura, ordinele MEC pe care se baza decizia referindu-se doar la invatamintul liceal – zi si seral -, nu si la cel profesional.

Aceleasi reactii energice au fost si in rindul elevilor de la profilurile «mecanic auto» si «electrician auto», multi atrasi in invatamintul profesional tocmai de perspectiva obtinerii unui permis de sofer profesionist. Mai mult, unii elevi de profesionala de la profilurile amintite – cei din anul al III-lea – invatasera in anul scolar trecut legislatie rutiera, ca acum sa-si dea seama ca nu le va folosi la nimic.

Un memoriu ramas fara rezultat

Citiva profesori ramasi peste noapte fara catedrele de conducere auto s-au „rasculat“ si au trimis un memoriu la minister, prin intermediul Federatiei Sindicatelor din Invatamint „Spiru Haret“:

„Analizind cu atentie continutul ordinelor in cauza, noi consideram ca interpretarea acestora se face in mod eronat sau, cel putin, tendentios. Punctul nostru de vedere nu a gasit intelegere la conducerea ISJ Dolj, aceasta fiind hotarita sa renunte definitiv la orele de conducere auto. (…) Noi contestam decizia inspectorului general Constantin Busoi, ca abuziva si eludind prevederile legale, si va rugam sa interveniti la factorii in drept din cadrul MEC, in vederea anularii acestei decizii“.

Ministerul Educatiei si Cercetarii – printr-o adresa semnata de directorul general al Directiei Generale pentru Invatamint Preuniversitar, Liliana Preoteasa, a dat dreptate instructorilor auto:

„Planurile de invatamint valabile in anul scolar 2002-2003 la scoala profesionala, pentru o serie de meserii, ca mecanic auto, mecanic agricol si electrician auto s.a., prevad, in anul al treilea, conducere auto pentru elevi. (…) Respectarea planurilor-cadru de invatamint este obligatorie“.

Si totusi, ISJ Dolj n-a dat curs acestei „urecheli“ primite de la minister.

Unde-i ordin MEC n-ar trebui sa fie tocmeala

Motivatiile inspectorului scolar general Constantin Busoi erau diverse:

„Conducerea auto era scapata de sub control. Se inscriau toti elevii, dar numai citiva reuseau sa-si obtina permisul. Plecau cite trei-patru intr-o masina, chiulind din timpul desfasurarii orelor de clasa, si dadeau o tura prin oras, dar nu le era de ajuns, astfel ca erau nevoiti sa apeleze suplimentar – de asta data contra cost – la serviciile instructorilor, de multe ori tot pe benzina unitatilor scolare. Am fost constrinsi la asa ceva pentru a reduce numarul de posturi in limitele impuse de minister“.

Toate bune si frumoase, numarul de posturi a fost redus in limitele impuse, insa treaba nu s-a oprit aici. Pentru ca un ordin MEC, semnat de Ecaterina Andronescu, a dat peste cap toate planurile inspectorului general.

Prin Ordinul MEC nr. 4475 din 16.09.2002 a fost revizuita programa scolara pentru unele meserii si specializari de la scoala profesionala. Printre altele, si meseriile «mecanic auto» si «electrician auto», tocmai cele lasate fara ore de conducere auto. Numai ca – surpriza – in noua programa erau incluse ca obligatorii si orele de «legislatie rutiera» pentru anul al II-lea, respectiv cele de «conducere auto» pentru anul al III-lea, lucru care a dat peste cap planurile conducerii ISJ Dolj de reducere a numarului de posturi tocmai prin desfiintarea catedrelor de conducere auto si legislatie rutiera. Catedre care acum trebuie reinfiintate, pentru ca unde-i… ordin MEC nu-i tocmeala.

Si totusi…

N-o fi tocmeala, dar au trecut aproape doua luni de la debutul anului scolar si data emiterii ordinului, iar ISJ Dolj se tot codeste sa-si repare greseala.

„Cunoastem acest ordin, dar inca nu-l putem aplica pentru ca Inspectoratul Scolar Dolj nu ne-a dat inca unda verde. Parintii si elevii ne tot intreaba cind se vor relua orele de legislatie rutiera si conducere auto, iar noi inca nu stim ce sa le spunem“, a precizat prof. Petre Cauc, directorul Grupului Scolar ICM „George Bibescu“.

Iar conducerea ISJ Dolj nu prea stie pe unde sa scoata camasa:

„Ministerul si-a dat seama ca aceste ore de conducere nu erau in trunchiul comun si a revizuit programa in acest sens. Numai ca anul scolar deja incepuse, iar numarul de posturi, fixat tot de minister, fusese completat. Acum va trebui sa cerem o suplimentare a numarului de posturi cu cele necesare pentru reinfiintarea conducerii auto. Problema este ca trebuie sa vedem cine o sa-i plateasca pe acesti profesori. Ca-i voi plati eu, ca-i vor plati directorii, asta ramine de vazut. Ori poate ii vor plati din buzunar tocmai cei care au intocmit acest ordin, emis intr-un moment in care numarul de posturi era definitivat si completat, iar anul scolar incepuse. Banuiesc ca ministerul va verifica cine se face vinovat si va lua masurile care se impun“, a declarat inspectorul scolar general, prof. Constantin Busoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS